POLITIKA

Željko Požega jedan od tisuća ljudi nezadovoljnih postignutim dogovorom

Požega: "Pitao me sin zašto je štrajk prekinut... Ja sam mu odgovorio da nije prekinut, samo je odgođen na godinu dvije, do neke nove prigode..."

    Objavljeno 04.12.2019
    Ivona Amidžić

    Da je postignut dogovor između vlade i sindikata o prekidu štrajka u školama znaju već i ptice na grani. Dogovor je postignut nakon pregovora s predstavnicima prosvjetnih sindikata, a nastava se nastavlja normalno odvijati u cijeloj državi.

    Nastavnici će, kako se i nagađalo, dobiti traženo povećanje kroz koeficijente i to: prvo od 1. prosinca ove godine, za plaću koja ide u siječnju i ide iz proračuna za 2020., ide povećanje za 3 posto kroz povećanje koeficijenta. Drugo povećanje za 1 posto bit će 1. lipnja pa će u 2020. doći do povećanja od 4 postotna boda. Dodatnih 2 posto će biti isplaćeno od 1. siječnja 2021, piše Index.

    Zbog ovakvog je dogovora ranije već izbio sukob između sindikata. Iz sindikata Preporod oštro su, naime, komentirali najave ostalih sindikata da dogovor neće dati na glasanje članstvu. Oni će, poručili su, dogovor dati na izjašnjavanje. Kako se čini prema onome što se piše na stranicama i grupama učitelja na društvenim mrežama, nezadovoljstvo vlada i među nastavnicima.

    Najviše im, kako se može iščitati, smeta to što se nenastavnom osoblju neće povećati koeficijenti, nego samo dodaci.

    Facebook je prepun komentara, objava i reakcija na “postignuti” dogovor gdje se vođe sindikata, koji su sudjelovali u dogovoru, spominju samo kao izdajice i prodane duše, a svoje razočaranje nije propustio pokazati ni predsjednik Gradskog vijeća Željko Požega:

    “Dragi učitelji,

    u vašem štrajku podržavala vas je većina hrvatskih građana. Podržavao sam vas svim srcem i ja iako me svaki puta to isto srce bolilo kada bih vidio sina kako po cijele dane igra Play Station. Podržavali smo vas jer ste pokazali ponos, jedinstvo i jer se niste dali slomiti. I sada čitamo da su vaše vođe sindikata pristali na ponudu na koju su pristali. Sada kada plaća naraste 200, 300 ili 400 kuna kroz 12 mjeseci, tada više nećete biti kao struka podcijenjeni i potplaćeni? Zar je stvarno riješen problem da učitelji i profesori u Hrvatskoj imaju konačno dobar status? Naravno, ako ste vi zadovoljni dogovorom, ja sam još zadovoljniji jer će mi sin napokon krenuti u školu, ali vođe vaših sindikata ne razumijem, stvarno ne razumijem… Pitao me sin zašto je štrajk prekinut… Ja sam mu odgovorio da nije prekinut, samo je odgođen na godinu dvije, do neke nove prigode…”

    foto: youtube (screenshot)

    Imate više informacija o ovoj temi, želite li komentirati, napisati reakciju ili želite prijaviti pogrešku u tekstu?

    VEZANE VIJESTI

    Iz vlade poručuju da će ih se vratiti gotovo pet tisuća te da je rano za donošenje bilo kakvih zaključaka...

    Vlada mjesecima nudi 200.000 kn za povratak u Hrvatsku – Dosad se nitko nije vratio

    Vlada je s 200 tisuća kuna početkom ove godine htjela natrag privući sve koji su iselili u inozemstvo tražeći bolji Više…

    "Države članice žestoko lobiraju da njihove nacionalne oznake prehrambene vrijednosti hrane na pakiranjima budu izabrane. No, ne i Hrvatska..."

    Borzan: Zašto Vlada ne lobira za hrvatsku oznaku „Živjeti zdravo“ u Bruxellesu?

    Europska unija uskoro uvodi obveznu oznake prehrambene vrijednosti hrane na pakiranjima i države članice žestoko lobiraju da njihove nacionalne oznake Više…

    Objavljene su mjere pomoći zbog vala poskupljenja, posebice kad je riječ o cijenama energenata...

    Ovo su mjere: Niži rast cijena plina i struje, trajno se smanjuje PDV na hranu

    Premijer Andrej Plenković i ministri objavili su mjere pomoći zbog vala poskupljenja, posebice kad je riječ o cijenama energenata, prenosi Više…

    VIŠE IZ KATEGORIJE

    Hrvatska je u srijedu birala 11. saziv Hrvatskog sabora. Građani su u velikom broju izašli na birališta kako bi izabrali 151 saborskog zastupnika. Još jednom, izgledno je da ćemo imati "Frankeštajn" vladajuću koaliciju

    Hoćemo li imati još jednu “Frankenštajn” vladu?

    Grad Osijek prihvatio je nagodbeni prijedlog tužitelja Saubermacher Dienstleistungs AG i Strabag AG te se obvezuje isplatiti iznos od 3.897.000,00 EUR, najkasnije do 30. studenoga 2024. godine.

    Osječki gradonačelnik Radić o slučaju Saubermacher-Strabag: Ovo je najštetnija sudska presuda protiv Grada Osijeka. Nemamo veze s njom, ali ćemo ju platiti a građani to neće osjetiti

    SDP Osijek je poslao priopćenje povodom Svjetskog dana socijalne pravde te prozvao gradsku upravu

    SDP Osijek – Svjetski dan socijalne pravde