GOSPODARSTVO

Vinkovo proslavljeno u vinogradima Iločkih podruma, kuma ministrica Žalac

Jučer je Gabrijela Žalac imala priliku da kao kuma oreže prve trsove vinove loze... A predstavila je i nove programe ruralnog razvoja :)

    Objavljeno 23.01.2019
    Antonela Verković

    U vinogradima Iločkih podruma na Vukovu iznad Iloka jučer je blagoslovom vinograda proslavljen blagdan Sv. Vinka, zaštitnika vinara i vinogradara, kojim tradicionalno počinje nova vinogradarska godina, a priliku da kao kuma oreže prve trsove vinove loze dobila je ministrica regionalnog razvoja i EU fondova Gabrijela Žalac.

    Čestitajući vinarima i vinogradarima početak nove vinogradske godine, ministrica Gabrijela Žalac je rekla da je su za Grad Ilok iz EU fondova dosad ugovoreni projekti vrijedni 6,8 milijuna kuna.

    “Trenutačno pripremamo najvrjedniji projekt za Grad Ilok, vrijedan 56 milijuna kuna, a odnosi se na kulturnu baštinu, i u sklopu kojega će se obnoviti iločke zidine, crkva sv. Ivana Kapistrana, Trg Nikole Iločkog i zgrada Žitnice u kojoj treba niknuti hotel”, rekla je Žalac i dodala kako je u pripremi i gradnja srijemske granične transverzale kojom će se Ilok najkraćim putem povezati s autocestom Zagreb-Lipovac.

    MINISTRICA ŽALAC O RURALNOM RAZVOJU

    Po njezinim riječima, kad je riječ o Vukovarsko-srijemskoj županiji, važno je istaknuti kako su u njoj do kraja 2018. iz tri operativna programa i programa ruralnog razvoja ugovoreni projekti vrijedni 1,6 milijarda kuna.

    “Od toga na program ruralnog razvoja otpada 700 milijuna kuna, a to znači da je to novac za naše OPG-ove i ljude koji vrijedno rade na zemlji”, istaknula je Žalac. Govoreći o skorašnjoj odluci Vlade o novoj statističkoj (NUTS 2) podjeli regija, Žalac je ocijenila kako će nova podjela donijeti velike koristi Slavoniji i Slavoncima.

    Rekla je kako se predlaže da regionalne potpore za poduzetnike budu dvostruko veće nego dosad.

    “S 25 posto potpora će se podignuti na 50 posto za velika poduzeća, za srednja na 60, a za mala na 70 posto. To je sigurno potpora na tragu svega onoga što Vlada radi, a uz to smo kroz Zakon o financiranju jedinica lokalne i područne samouprave dali injekciju svim onim našim nerazvijenim gradovima i općinama, posebice u Vukovarsko-srijemskoj županiji, da kroz izvorne prihode u svoje proračune dobiju novac kojim mogu pripremati projekte”, poručila je ministrica Gabrijela Žalac.

    Po riječima većinskog vlasnika Iločkih podruma Jurja Mihaljevića, prošle su godine Iločki podrumi proizveli 4,8 milijuna litara vina koje bi se za mjesec dana trebalo naći i na tržištu.

    “Stabilizirali smo se kao kompanija, a razgovaramo i da dobijemo pravog partnera iz inozemstva. Do sada nam je najveće izvozno tržište bio Japan, a sada je to postala Kanada uz 16 drugih tržišta”, rekao je Mihaljević. Dodao je da će Iločki podrumi, osim predviđenog ulaganja oko dva milijuna eura u stari podrum, “investirati i u gradnju hotela na Principovcu s 80-ak soba pet + kategorije”.

    FOTO: Youtube screenshot

     

    Imate više informacija o ovoj temi, želite li komentirati, napisati reakciju ili želite prijaviti pogrešku u tekstu?

    VEZANE VIJESTI

    Mnogi projekti su započeti i u tijeku izvođenja, to su projekti koje razvijamo i nitko ih ne može zaustaviti ni poništiti - poručio je župan Anušić.

    Osječko-baranjska županija nastavlja sve započete projekte

    U Velikoj vijećnici Županijske skupštine u Osijeku jučer (26. siječnja 2023. godine) održana je 18. sjednica Skupštine Osječko-baranjske županije s Više…

    S osječkim gradonačelnikom Ivanom Radićem zastupnik Ressler obišao je radove u osječkoj Tvrđi koji se financiraju europskim novcem

    Posjet eurozastupnika Resslera: Trenutačno preko milijardu kuna investicija na području Osijeka

    „Osijeku i Osječko-baranjskoj županiji ne treba dodatnih uputa kako povlačiti novac iz europskih fondova jer to rade sjajno“, izjavio je Više…

    Do 1. srpnja 2021. godine ugovoreni su projekti u vrijednosti od 12,88 milijardi eura (97,89 mlrd. kn) odnosno 120,03% dodijeljenih sredstava...

    Isplaćeno šest milijardi eura dodijeljenih sredstava iz fondova Europske unije

    Na 66. sjednici Vlade Republike Hrvatske ministrica regionalnoga razvoja i fondova Europske unije Nataša Tramišak predstavila je Izvješće o stanju Više…

    VIŠE IZ KATEGORIJE

    Kada završimo modernizaciju tramvajske infrastrukture nećemo stati. Planiramo i radimo na preseljenju remize na Zeleno polje, a uskoro ćemo javnosti predstaviti idejno rješenje – istaknuo je gradonačelnik

    Završetak radova na modernizaciji tramvajske infrastrukture se očekuje do kraja ove godine

    Ovdje možete pronaći 10 pozicija koje su istaknute samo za vas ovog tjedna! Sretno u pronalasku idealnog radnog mjesta!

    Poslodavci traže nove djelatnike – donosimo popis novih radnih mjesta u OBŽ

    Ukupno je u Proračunu Osječko-baranjske županije za 2024. za provedbu ovih mjera osigurano 834.300 eura što je povećanje za 520.000 eura u odnosu na prethodnu godinu.

    Otvoreni javni pozivi iz poljoprivrede i ruralnog razvoja