Arhiva

OTOS – Brža proizvodnja i nova radna mjesta

Ovo je izvrstan primjer tvrtke koja je iskoristila novac iz europskih fondova da bi napravila proizvod koji onda prodaje u Europi, odnosno taj isti novac koristi da bi otvarala nova radna mjesta

    Objavljeno 05.02.2018
    Nikolina Ćosić

    U Otosu su danas predstavljeni rezultati programa „Inoviranje i integriranje procesa u informacijskom sustavu Otos“ tijekom kojega je u proteklih godinu dana u podizanje kvalitete proizvodnje ortopedskih pomagala investirano više od milijun kuna, od čega gotovo 90 % iz Europskih strukturnih i investicijskih fondova (Operativni program Konkurentnost i kohezija).

    – Tvrtka postoji više od 72 godine. Posjedujemo vlastite proizvodne pogone za izradu individualne ortopedske obuće, proizvodnju proteza i ortoza, tekstilnu i uloškarsku radionu, te laboratorij za popravak i umjeravanje tlakomjera. Zahvaljujući ovoj investiciji nastavili smo unapređivati proizvodne procese i zapošljavati. Imamo četiri nova djelatnika i uspijevamo biti konkurentni u zemljama Europske unije, pa smo dijelove svog asortimana počeli izvoziti u Dansku – rekla je Snježana Biloš, direktorica Otosa.

    otos_02

    Zahvaljujući novim skenerima stručnjaci Otosa brzo uzimaju mjere bilo kojeg dijela tijela i u kratkom roku pripremaju i proizvode pomagalo. Proizvodnja ortoza za skoliozu, koja je trajala 10-tak dana, skraćena je na samo 3 dana. Mjere za izradu ortopedske obuće iz poslovnica po cijeloj Hrvatskoj sada stižu mailom, a ortopedski ulošci budu gotovi već za nekoliko sati nakon obrade skena stopala.

    – Nakon obrade u 3D programima proizvodi se izrađuju u CNC stroju gdje dobivamo konačni model preko kojeg se izrađuje pomagalo, bilo da se proizvodi ortoza, proteza ili ortopedska obuća. Takav model je lagan za rukovanje dok su gipsani odljevi bili teški od 30 do 50 kg. Ranije se godišnje trošilo i do tri tone gipsa kojega je kasnije trebalo i adekvatno zbrinuti. Novi materijali se recikliraju – objasnio je Toni Balić, koordinator proizvodnje i voditelj tehničkih poslova.

    Uz inovacije u informacijskom sustavu i proizvodnji, predstavljen je i novi katalog ortopedske obuće u kojemu sada ima i nekoliko modela modne obuće.

    – Imamo šest linija obuće: žensku, žensku modnu, mušku, mušku modnu, dječju i obuću posebne namjene. U novom katalogu mogu se pronaći različiti modeli cipela koje su prikladne za nošenje tijekom cijele godine, proizvode se za sve uzraste i u svim veličinama – rekla je Anamarija Milković iz marketinga Otosa.

    Nove investicije i inovacije u proizvodnji pozdravio je i osječki gradonačelnik Ivan Vrkić.

    – Ovo je izvrstan primjer tvrtke koja je iskoristila novac iz europskih fondova da bi napravila proizvod koji onda prodaje u Europi, odnosno taj isti novac koristi da bi otvarala nova radna mjesta. To je koncept koji pozdravljam i preporučujem drugima. 

    otos_03

    Imate više informacija o ovoj temi, želite li komentirati, napisati reakciju ili želite prijaviti pogrešku u tekstu?

    VIŠE IZ KATEGORIJE

    Na memorijalnom turniru u Rijeci, Katia je osvojila sve što se može osvojiti!

    Karate – Katia Šegavčić zlatna u Rijeci

    Sedam hrvatskih gradova točno u podne okupit će tisuće ljudi u Osijeku, Zagrebu, Čakovcu, Rijeci, Zadru, Splitu i Dubrovniku točno u podne s nekih od svojih najatraktivnijih lokacija krenut će u lov na novi svjetski rekord u Najdužoj ljudskoj špagi na svijetu

    [FOTO] Srbić, Ude i Benović u subotu napadaju svjetski rekord u Najdužoj špagi na svijetu

    Prijava je otvorena za filmsku publiku i za one koji će to tek postati. Za tajnog je gledatelja najbitnije da se voli igrati, promišljati, analizirati, dijeliti svoje mišljenje i da želi doprinijeti reviji hrvatskog kratkog filma u Osijeku

    Filmska RUNDA traži tajnog gledatelja!