Arhiva

Novi Windowsi stižu krajem srpnja

    Objavljeno 21.04.2015
    OsijekNews redakcija

    Tvrtka Microsoft još nije odredila točan datum izlaska novog operativnog sustava Windows 10, no zna se kako isti dolazi ovog ljeta, a sada i nešto preciznije – krajem srpnja. Premda se čini kako ih štancaju kao na pokretnoj traci, između svake nove verzije Windowsa jesu tri godine, a u tom razdoblju od relativno neuspješnog Windowsa 8 Microsoft je potpuno zaokrenuo ploču u poslovnoj politici tako da bi Windowsi 10 vrlo lako mogli biti i zadnji Windowsi koje ćemo vidjeti.

    Naime, u Microsoftu imaju ideju da Windowsi ubuduće ne budu proizvod već usluga. Ukoliko se toga budu držali, imat ćemo tek nadogradnje jednog operativnog sustava, ali se on više neće prodavati u novim verzijama svake tri godine. U tom kontekstu, Microsoftu je profitabilnije privući što više korisnika na nove Windowse jer im se tako smanjuje trošak za provođenje podrške. Cilj je, umjesto desetaka različitih verzija Windowsa za desetke različitih uređaja, imati jedan ekosustav koji je funkcionalniji za same korisnike, a lakši za održavanje samoj tvrtki.

    Windowsi 10 iz tog razloga bit će svojevrsni presedan – prvu godinu bit će besplatni svima koji već imaju instaliran Windows 7 ili Windows 8.1. Zanimljivo, bit će besplatni za nadogradnju čak i velikoj većini korisnika koji koriste piratske inačice. Vlasnike tvrtki nadogradnja Windowsa na novu verziju ipak će nešto koštati, iako u ovom trenutku cijene Windowsa 10 nisu još kristalizirane.

    A što novi Windowsi donose? Za krajnjeg korisnika – ne mnogo, ali svakako napredak u odnosu na eksperimentalni Windows 8. U prvom redu, spajaju se tradicionalno sučelje i Meto sučelje prilagođeno ekranima osjetljivim na dodir. Ideja je da Windowsi 10 budu isti i na računalu i na mobitelu i na tabletu – pokreće ih ista jezgra operativnog sustava, a samo se sučelje prilagođava uređaju na kojemu se Windowsi koriste.

    Konkretno za korisnike računala – vraća se klasični Start meni, uvode se virtualni desktopi tako da možete imati više radnih površina na jednom računalu; pretraga postaje centralizirana i s jednog mjesta pretražuje se doslovno sve uz prijedloge asistenta. Tradicionalni Internet Explorer odlazi u povijest i zamjenjuje ga brži i jednostavniji preglednik Spartan. Naposljetku, Windowsi će umjesto skočnih prozora sada imati sustav notifikacija kakav poznaju svi korisnici smartphone uređaja.

    Imate više informacija o ovoj temi, želite li komentirati, napisati reakciju ili želite prijaviti pogrešku u tekstu?

    VIŠE IZ KATEGORIJE

    Na memorijalnom turniru u Rijeci, Katia je osvojila sve što se može osvojiti!

    Karate – Katia Šegavčić zlatna u Rijeci

    Sedam hrvatskih gradova točno u podne okupit će tisuće ljudi u Osijeku, Zagrebu, Čakovcu, Rijeci, Zadru, Splitu i Dubrovniku točno u podne s nekih od svojih najatraktivnijih lokacija krenut će u lov na novi svjetski rekord u Najdužoj ljudskoj špagi na svijetu

    [FOTO] Srbić, Ude i Benović u subotu napadaju svjetski rekord u Najdužoj špagi na svijetu

    Prijava je otvorena za filmsku publiku i za one koji će to tek postati. Za tajnog je gledatelja najbitnije da se voli igrati, promišljati, analizirati, dijeliti svoje mišljenje i da želi doprinijeti reviji hrvatskog kratkog filma u Osijeku

    Filmska RUNDA traži tajnog gledatelja!