Arhiva

NIKOLA ZRINSKI I SULEJMAN VELIČANSTVENI U OSIJEKU! (30.09.-01.10.)

    Objavljeno 22.09.2016
    OsijekNews redakcija

    U petak 30. rujna i subotu 1. listopada, u starom dijelu grada, Tvrđi, održat će se dvodnevni događaj na otvorenom „Doživljaj doba Zrinskog i Sulejmana“ s izvedbom kultne hrvatske opere „Nikola Šubić Zrinjski“, popratnim sajmom inspiriranim gastronomijom osmanskih osvajanja i living-history predstavom „Veličanstveni most“ te koncertom Sevdah glazbe.

    Događaj organizira Turistička zajednica grada Osijeka u sklopu EU projekta „Tematski put Zrinski – Sulejman“ koji razvojem turističke rute povezuje Hrvatsku i Mađarsku u porječju Drave i Dunava. Ruta Međimurje, mađarsku i hrvatsku Podravinu, Baranju, Osijek i okolicu te Hrvatsko Podunavlje.

    Vodeći partner u projektu je mađarski grad Siget (Szigetvar), a partneri u EU projektu su i Grad Osijek te općina Darda (prekogranična suradnja Hrvatska-Mađarska IPA HU-HR / 1101/ 1.2.3/ 0009).

    Zrinski_sulejmanov_most

    Opera Nikola Šubić Zrinjski u osječkoj Tvrđi
    Netom nakon što se Hrvatsko Narodno Kazalište u Osijeku ovom poznatom operom Ivana pl. Zajca predstavilo oduševljenoj publici u prepunoj Mađarskoj Državnoj operi u Budimpešti, Osječani i gosti imaju priliku doživjeti isto, u petak 30. rujna u 19 sati u dvorištu Rektorata Sveučilišta J. J. Strossmayera (General-vojarna, Trg Sv. Trojstva 3).

    Uoči početka prvoga od tri čina opere, od 17 sati, kao i tijekom dvije pauze, ispred te u predvorju Rektorata svi posjetitelji moći će uživati u delicijama hrvatske i osmanske tradicije, a svi koji se požele zauvijek sjećati ovoga događaja moći će kupiti i prigodne suvenire.

    Besplatne ulaznice (rezervacije) na predstavu moći će se preuzeti u uredu i info-centrima Turističke zajednice grada Osijeka od 26. rujna, na adresama u Županijska ulica 2 i Trg Sv. Trojstva 5. Ulaz na sajamski dio u predvorju Rektorata slobodan je i bez ulaznica prije i tijekom predstave.

    Zrinski_02

     

    Sajam gastronomskih delicija i suvenira
    U vrijeme izvođenja opere u petak 30. rujna od 17 do 22 sata u predvorju Rektorata održat će se prigodni sajam gastronomskih delicija i suvenira na temu vremena Zrinskog i Sulejmana. Sajam će se u Rektoratu nastaviti u subotu 1. listopada u vremenu od 9 do 12 sati (tijekom Sajma antikviteta), a zatim će se preseliti do Vodenih vrata gdje će trajati od 18 do 21 sat. Iz ponude izdvajamo slasnu „Osječku knedlu“ sa šljivama s kolačima inspiriranim vremenom Osmanlija, izbor vina i rakija te suvenire za uspomenu s rute Zrinski – Sulejman koja se u pet dijelova proteže od Čakovca do Iloka, uz Dravu i Dunav s Hrvatske i Mađarske strane.

    „Veličanstveni Most“ – living history program
    U subotu 1. listopada program će se nastaviti kazališno-turističkom predstavom pod nazivom „Veličanstveni most“ društva za kulturni turizam CroCulTour. Ovaj „living-history“ program započet će u 19 sati ispred glavnog ulaza u Rektorat osječkog sveučilišta (Trg Sv. Trojstva 3), ovom prilikom uređenom u stilu svečanog šatora Sulejmana Veličanstvenog te se nastaviti ulicama Tvrđe do Vodenih vrata i gradskih zidina.

    Po završetku predstave, zabava za sve okupljene nastavit će se uz prigodni sajam s gastronomskim delicijama i koncert Sevdah glazbe. Sajam kod Vodenih vrata započet će u 18 sati.

    Ovu predstavu mogli ste doživjeti na nedavno održanom „Tarda Festu“ u Dardi, inspiriranom činjenicom da je ondje završavao veličanstveni Sulejmanov („turski“) most dug 8 kilometara, a započinjao je upravo pod današnjim zidinama Tvrđe. Ako ste tada propustili priliku, sada ju svakako iskoristite! Posjet predstavi je besplatan te nije potrebna rezervacija mjesta.

     

    „DOŽIVLJAJ DOBA ZRINSKOG I SULEJMANA”, 30.09.-01.10.2016.

    PETAK, 30.09.2016., Rektorat Sveučilišta J. J. Strossmayera, Trg Sv. Trojstva 3

    17:00 – 22:00 – sajam gastronomskih delicija i suvenira na temu vremena Zrinski – Sulejman, u predvorju Rektorata
    19:00 – 22:00 – opera u tri čina Nikola Šubić Zrinjski, Ivana pl. Zajca, u dvorištu Rektorata u izvedbi HNK u Osijeku

    NAPOMENA: Zbog ograničenog kapaciteta prostora na operi (500 sjedećih mjesta) molimo Vas da besplatne ulaznice preuzmete u Turističkoj zajednici grada Osijeka, Županijska ulica 2 ili TIC TZ Osijek, Trg Svetog trojstva 5. Ulaznice su dostupne od ponedjeljka 26.09.2016. godine.

    SUBOTA, 01.10.2016., Rektorat Sveučilišta J. J. Strossmayera, Trg Sv. Trojstva 3 / Vodena Vrata

    09:00 – 12:00 – sajam gastronomskih delicija i suvenira na temu vremena Zrinski – Sulejman, u predvorju Rektorata tijekom Sajma antikviteta na Trgu Sv. Trojstva
    18:00 – 21:00 – sajam gastronomskih delicija i suvenira na temu vremena Zrinski – Sulejman ispred Vodenih vrata na rijeci Dravi
    19:00 – 20:00 – kazališno-turistička predstava „Veličanstveni most”, living-history program od zgrade Rektorata, u izvedbi udruge CroCulTour
    20:00 – 21:00 – koncert „Sevdah” ispred Vodenih vrata na rijeci Dravi, u izvedbi udruge CroCulTour

    NAPOMENA: program Veličanstveni most i koncert kod Vodenih vrata su besplatni za sve posjetitelje
    Program i predstave su financirani od strane Europske Unije, fond IPA, komponenta II, Prekogranična suradnja Mađarska-Hrvatska 2007.-2013, u sklopu projekta „Zrinski-Sulejman“ razvoj tematske rute te se NE NAPLAĆUJU.

    Pogledajte cijeli raspored programa

    Zrinski i Sulejman u Osijeku – opera sajam living-history – info

    Zrinski i Sulejman u Osijeku – Opera Sajam Living-history – Info

    Imate više informacija o ovoj temi, želite li komentirati, napisati reakciju ili želite prijaviti pogrešku u tekstu?

    VEZANE VIJESTI

    Sulejman Veličanstveni u svili i kadifi prošetao se Tvrđom

    Ni gotovo 40 stupnjeva, koliko je tijekom subotnjeg prijepodneva usijalo Trg Svetog Trojstva u osječkoj Tvrđi, nije zasmetalo turskom sultanu Više…

    Osijek CRAFT BEER festival 2017. (program događanja)

    Prvi vikend u svibnju  (06.05.) u jednoj od najstarijih i najreprezentativnijih ulica našega grada (Sunčana ulica), Gajba, Grad Osijek i Više…

    Davis Cup u Osijeku

    Susret prvog kola Svjetske skupine Davis Cupa za 2017. između Hrvatske i Španjolske održat će se u Osijeku. Tako je Više…

    VIŠE IZ KATEGORIJE

    Na memorijalnom turniru u Rijeci, Katia je osvojila sve što se može osvojiti!

    Karate – Katia Šegavčić zlatna u Rijeci

    Sedam hrvatskih gradova točno u podne okupit će tisuće ljudi u Osijeku, Zagrebu, Čakovcu, Rijeci, Zadru, Splitu i Dubrovniku točno u podne s nekih od svojih najatraktivnijih lokacija krenut će u lov na novi svjetski rekord u Najdužoj ljudskoj špagi na svijetu

    [FOTO] Srbić, Ude i Benović u subotu napadaju svjetski rekord u Najdužoj špagi na svijetu

    Prijava je otvorena za filmsku publiku i za one koji će to tek postati. Za tajnog je gledatelja najbitnije da se voli igrati, promišljati, analizirati, dijeliti svoje mišljenje i da želi doprinijeti reviji hrvatskog kratkog filma u Osijeku

    Filmska RUNDA traži tajnog gledatelja!