GOSPODARSTVO

Konferencija ECR-a: EU treba snažnije štititi svoje poljoprivrednike

“Najveći problemi hrvatske poljoprivrede su preveliki porezi i trošarine”

    Objavljeno 19.02.2021
    Darija Kovačić

    Poljoprivrednicima u Europi još uvijek nije zajamčeno pošteno tržišno natjecanje, istaknuto je u četvrtak na konferenciji Europskih konzervativaca i reformista (ECR) koju je organizirala hrvatska europarlamentarka Ruža Tomašić.

    Na virtualnoj međunarodnoj konferenciji u Zagrebu pod nazivom “Budućnost Europe”, koju je Tomašić, dopredsjednica Hrvatske konzervativne stranke (HKS), organizirala u suradnji s klubom zastupnika Europskih konzervativaca i reformista, sudionici su se složili da europski građani moraju čuvati suverenitet svojih država, a da EU treba bolje brinuti o njihovim potrebama.

    Mazaly Aguilar, potpredsjednica Odbora za poljoprivredu i ruralni razvoj (AGRI) Europskog parlamenta, upozorila je da europski sporazumi sa zemljama Trećeg svijeta ugrožavaju tržišni položaj poljoprivrednika u Europi.

    “Iako imamo izuzetno kvalitetne proizvode, našim poljoprivrednicima je potrebno osigurati pošteno tržišno natjecanje u Europi”, upozorila je Aguilar, zastupnica španjolskog VOX-a i ECR-a u Europskom parlamentu. i  dodala da “zbog ugovora s trećim zemljama, europski poljoprivrednici ne mogu biti konkurentni”.

    “Europa treba štititi svoje poljoprivrednike i stočare, ali štititi ih u odnosu na one iz trećih zemalja jer takva konkurencija nije poštena”, kazala je španjolska konzervativka.

    Komentirajući važnost EU-ove Zajedničke poljoprivredne politike (ZPP), Aguilar je naglasila da se radi o ključnoj strategiji za promicanje poljoprivrednog sektora jer je “njome osiguran novac kojeg dobivaju pojedine države članice, a to je ono što poljoprivrednicima treba da bi postali konkurentni”.

    Glavni ciljevi ZPP-a su stvaranje održivog sustava proizvodnje hrane te poticanje i poboljšanje poljoprivrednog sektora u svim državama članicama Unije.

    ZPP ima najveći pojedinačni iznos u proračunu EU-a. Za sljedećih sedam godina za tu je politiku  izdvojeno 387 milijardi eura. Za Hrvatsku je namijenjeno 5 milijardi eura.

    “Najveći problemi hrvatske poljoprivrede su preveliki porezi i trošarine”, rekao je u raspravi Jurica Jašinski, tajnik hrvatske poljoprivredne udruge “Život”.

    “Kad jedan ribar ili poljoprivrednik iz Splita vozi robu u Zagreb tri puta tjedno, on godišnje na cestarinu potroši više od 5 tisuća eura. Austrijskog poljoprivrednika to košta 100 eura”, naglasio je Jašinski.

    Za budućnost europske poljoprivrede, ali i za uspjeh ostalih područja i sektora, najbitnija je međusobna solidarnost i suradnja između članica, smatra desni blok.

    “Što je veća ekonomska korist koju postigne pojedina država, to imamo više međusobnog uvažavanja te se time povećava šansa da će EU biti uspješna”, izjavila je Tomašić, članica Odbora za ribarstvo EP-a.

    “Europa nije Amerika te ne može funkcionirati kao federalna država. (…) Jedini način da se dugoročno osigura mir i prosperitet jest da svaki narod ima svoje dvorište, svoju kuću, svoju državu”, izjavila je Tomašić.

    Raffaele Fitto, supredsjednik kluba zastupnika ECR-a, naglasio je da ECR želi projekt EU-a učiniti vjerodostojnim ali da “to nije ostvarivo odlukama koje nameće Bruxelles, već putem zajednice slobodnih i suverenih država koje među sobom surađuju”.

    “Nemamo svoju budućnost ako podcjenjujemo svoj poljoprivredni sektor”, zaključila je Aguilar dodavši da bi “načelo proporcionalnosti trebalo biti važnije nego ikad prije kako bi EU uspjela postići ravnotežu između zaštite okoliša, gospodarstva i socijalnih pitanja”.

    Europska komisija je 2018. godine predložila reformu ZPP-a, čiji je naglasak na lokalnim uvjetima i potrebama, dok je u svibnju 2020. kao jedan od ključnih koraka u postizanju ciljeva Zelenog plana objavljena strategija za očuvanje bioraznolikosti i “Od polja do stola”.

    Europskim Zelenim planom EU do 2050. godine nastoji postići klimatsku neutralnost europskog gospodarstva i društva.

    (Hina)

    Foto: arhiva

    Imate više informacija o ovoj temi, želite li komentirati, napisati reakciju ili želite prijaviti pogrešku u tekstu?

    VEZANE VIJESTI

    Jučer je poljoprivrednicima iz Osječko-baranjske županije uručeno 19 ugovora u vrijednosti od 133 milijuna kuna, na dodjeli je bila i ministrica poljoprivrede...

    Uručeni ugovori potpore poljoprivrednicima

    Poljoprivrednicima Osječko-baranjske županije kako malim tako i mladim jučer je dodijeljeno 19 ugovora iz Programa ruralnog razvoja u vrijednosti od Više…

    Informacijska kampanja o uvođenju eura trebala je odavno početi - Ljudi žele znati kako će uvođenje eura utjecati na njihove živote

    Hoće li se uvođenje eura iskoristiti za još jedno povećanje cijena?!

    Hrvatska europarlamentarka Biljana Borzan danas je u zagrebačkoj Kući Europe predstavila rezultate svog istraživanja o stavovima građana prema uvođenju eura i Više…

    Prosječna neto plaća u EU u 2021. godini iznosila je 1916 eura mjesečno, što mislite koliko je iznosila prosječna hrvatska plaća lani?

    Evo kolika će biti prosječna plaća i mirovina u Hrvatskoj kada uvedemo euro

    Kada Hrvatska uvede euro, prosječna neto plaća bit će oko 900 eura, a mirovina oko 320 eura, s obzirom na Više…

    VIŠE IZ KATEGORIJE

    Svaki poduzetnički pothvat započinje dobrom poslovnom idejom. No, poduzetničkih ideja je bezgranično puno, a uspješne pothvate od neuspješnih dijeli – realizacija

    Od ideje do realizacije – novi besplatni seminar za poduzetnike

    Za posjetitelje je otvoren sva tri dana od 10.00 do 19.00 sati, a ponuđena im je kvalitetna oprema za lov i ribolov, kao i prezentacije ponude lovišta i ribolovnih mjesta i uvjeta, natjecanja u pripremi fiša, lovačkog čobanca i drugih jela jedinstvenih okusa, izložbe lovačkih pasa, izložbe fotografija, dakako uz bogatu eno i gastro ponudu

    [FOTO] U Gospodarskom centru OBŽ otvoren 19. Sajam lova, ribolova i turizma SALORI

    Pripreme za proslavu rođendana Portanove krenule. U tijeku je nagradna igra u kojoj jednu/jednoga od vas očekuje besplatan shopping u vrijednosti 3.000 eura!

    Uputite se u Portanovu jer je svaki vaš račun prilika za osvojiti 3000 eura!