GOSPODARSTVO

HZZ: Mjera potpore za očuvanje radnih mjesta produžena i za svibanj

Zahtjevi za potporu za travanj zaprimaju se od 24. travnja do zaključno 23. svibnja ove godine

    Objavljeno 01.05.2021
    Darija Kovačić

    Hrvatski zavod za zapošljavanje produžio je i za svibanj mjeru potpore za očuvanje radnih mjesta u djelatnostima pogođenima posljedicama pandemije koronavirusa te posljedicama katastrofe na potresom pogođenim područjima Sisačko-moslavačke, Zagrebačke i Karlovačke županije, izvijestio je u petak HZZ.

    “Radi se o izmjeni mjere donesene 30. ožujka 2021. koja se odnosila na mjesece ožujak i travanj te je ovom odlukom Upravnog vijeća mjera produžena i na mjesec svibanj”, istaknuto je u priopćenju HZZ-a sa sjednice Upravnog vijeća te institucije održane u petak.

    Poslodavci koji su registrirali djelatnost i izvršili prijavu u sustav osiguranika HZMO-a do 31. prosinca 2020. mogu koristiti mjeru za ožujak i travanj, dok potporu za svibanj mogu koristiti poslodavci koji su registrirali djelatnost i izvršili prijavu u sustav osiguranika HZMO-a do 31. siječnja ove godine, navodi se u priopćenju.

    Za travanj je moguće ostvariti potporu za radnike zaposlene najkasnije do 31. ožujka ove godine, a za svibanj za radnike zaposlene najkasnije do 30. travnja 2021. godine, izvijestili su iz HZZ-a, dodajući da se potpora za ožujak mogla ostvariti za zaposlene do 28. veljače.

    Zahtjevi za potporu za travanj zaprimaju se od 24. travnja do zaključno 23. svibnja ove godine, a za zahtjeve zaprimljene od 24. svibnja do zaključno 23. lipnja 2021. godine, odobravat će se potpora za svibanj 2021., navodi se u priopćenju.

    Kako bi ostvarili potporu poslodavci će trebati dokazati da su u razdoblju od 1. travnja 2020. do 30. rujna 2020., imali pad prihoda/primitaka u odnosu na isto razdoblje 2019. godine, i to temeljem predaje PDV obrasca za spomenute mjesece, pojasnili su iz HZZ-a.

    Alternativno će trebati dokazati da su u ožujku 2021. imali pad prihoda/primitaka u odnosu na ožujak 2019. i to temeljem predaje PDV obrasca za ožujak 2021. i ožujak 2019. Poreznoj upravi ako traže potporu za ožujak, a isti princip vrijedi i za travanj i svibanj.

    Iz HZZ-a napominju i da se uvode dodatni kriteriji za tromjesečne obveznike PDV-a pa tako obveznici trebaju dokazati pad prihoda/primitaka kumulativno za drugo i treće tromjesečje 2020. ili četvrto tromjesečje 2020. ili prvo tromjesečje 2021., u odnosu na isto razdoblje 2019. i to temeljem predaje PDV obrasca za spomenute mjesece ako traže potporu za travanj i svibanj, prenosi Index.

    Iznimno, tromjesečni obveznici PDV-a koji su osnovani u četvrtom tromjesečju 2019. i kasnije te iz tog razloga nemaju podatke za usporedbu po ni jednom od navedenih kriterija trebaju dokazati pad prihoda/primitaka za prvo tromjesečje 2021. u odnosu na četvrto tromjesečje 2020, navedeno je.

    Poduzetnici koji nisu u sustavu PDV-a ili nisu u sustavu PDV-a u usporedivim razdobljima dokazuju pad prihoda/primitaka na temelju tablice pada prihoda/primitaka, dodali su iz HZZ-a.

    Foto: arhiva

    Imate više informacija o ovoj temi, želite li komentirati, napisati reakciju ili želite prijaviti pogrešku u tekstu?

    VEZANE VIJESTI

    39-godišnjak je tijekom 2020 godine dobio potporu za samozapošljavanje, a koju je nenamjenski potrošio, a onda je i s računa tvrtke, podigao više od 43.000 eura, a da novac nije opravdao

    Izvlačio novac iz tvrtke i nenamjenski trošio subvencije

    Kriminalističkim istraživanjem policijskih službenika Sektora kriminalističke policije, Policijske uprave osječko-baranjske, utvrđena je osnovana sumnja da je 39-godišnjak počinio kaznena djela Više…

    Povodom Svjetskog dana gradova, Fina je analizirala rezultate poslovanja poduzetnika 10 najvećih gradova, Osijek se smjestio na 5. mjesto po uspješnosti...

    Grad Osijek 5. po kriteriju ukupnih prihoda poduzetnika u 2021. godini

    U povodu Svjetskog dana gradova (31.10.), Fina je analizirala rezultate poslovanja poduzetnika 10 najvećih gradova prema kriteriju ukupnih prihoda u Više…

    Župan Ivan Anušić danas je medijima na pressici u 13 sati predstavio nove mjere koje je donijela Županije na temelju onih Vladinih...

    OBŽ- Nove mjere potpore

    Na današnjoj pressici za medije župan Ivan Anušić predstavio je nove mjere potpora za gospodarstvo, poljoprivredu i turizam, tijekom predstavljanja Više…

    VIŠE IZ KATEGORIJE

    Kada završimo modernizaciju tramvajske infrastrukture nećemo stati. Planiramo i radimo na preseljenju remize na Zeleno polje, a uskoro ćemo javnosti predstaviti idejno rješenje – istaknuo je gradonačelnik

    Završetak radova na modernizaciji tramvajske infrastrukture se očekuje do kraja ove godine

    Ovdje možete pronaći 10 pozicija koje su istaknute samo za vas ovog tjedna! Sretno u pronalasku idealnog radnog mjesta!

    Poslodavci traže nove djelatnike – donosimo popis novih radnih mjesta u OBŽ

    Ukupno je u Proračunu Osječko-baranjske županije za 2024. za provedbu ovih mjera osigurano 834.300 eura što je povećanje za 520.000 eura u odnosu na prethodnu godinu.

    Otvoreni javni pozivi iz poljoprivrede i ruralnog razvoja