ŽIVOT

HRT-ov dokumentarac o 80 godina Radio Osijeka “Radio su ljudi”

Stari su Esekeri voljeli slušati programe stranih radijskih postaja, Zagreb je već imao svoj radio, pa je i želja Osječana bila ista. Svoj radio prvi put su dobili u lipnju 1943. godine kada je osnovana Krugovalna postaja Osijek, koja je počela s redovnim emitiranjem 1. lipnja te godine

Objavljeno 29.05.2023
Matija Ivanković

U sklopu središnje proslave 80. rođendana Radio Osijeka u četvrtak, 1. lipnja u 20,30 sati, u Arheološkom će muzeju biti održana  pretpremijerna projekcija HRT-ovog dokumentarnog filma „Radio su ljudi”, snimljenog upravo u povodu te vrijedne obljetnice, piše HRT radio Osijek.

Stari su Esekeri voljeli slušati programe stranih radijskih postaja, Zagreb je već imao svoj radio, pa je i želja Osječana bila ista. Svoj radio prvi put su dobili u lipnju 1943. godine kada je osnovana Krugovalna postaja Osijek, koja je počela s redovnim emitiranjem 1. lipnja te godine. U nove prostore Radio stanica Osijek seli se 1946. godine gdje se nalazi i danas.

Zlatne godine Radio Osijeka počele su osnivanjem nekoliko orkestara i audicijama za soliste. Za njihove koncerte iz velikog studija Radio Osijeka tražila se karta više.

U dokumentarnom filmu Radio su ljudi, svojih početaka na Radio Osijeku prisjeća se Vera Svoboda koja je bila među prvim solisticama, a svoj doprinos razvoju radija dao je tada njezin budući suprug Julije Njikoš. Gotovo je nepoznato da je Branko Mihaljević u studiju Radio Osijeka napisao pjesmu za djecu „Zeko i potočić”.

Svoje prve ozbilnije glazbene korake na Radio Osijeku napravio je Antun Nikolić Tuca, tamburaški virtuoz, ali i rocker koji je zajedno s Krunoslavom Kićom Slabincem osnovao Dinamite. U filmu otkriva kako je nastala „Plavuša”.

Radio Osijek veliku je ulogu imao u Domovinskome ratu, pa je često bio meta. Donosimo prisjećanja svjedoka tog vremena. Tijekom osamdeset godina postojanja HRT Radio Osijek obilježile su mnoge slušane emisije, pa se prisjećamo i njih. No ono što je najvrednije u njegovoj povijest jesu ljudi. Njih oko dvije i pol tisuće dalo je i daje svoj pečat programu omiljenog regionalnog radija.

Imate više informacija o ovoj temi, želite li komentirati, napisati reakciju ili želite prijaviti pogrešku u tekstu?

VIŠE IZ KATEGORIJE

Grah su kuhali članovi Udruge majstora kotlića Slavonije i Baranje, koji su od ranih jutarnjih sati krenuli s pripremom dvanaest kotlova u kojima se kuhalo stotinjak kilograma graha.

[FOTO] Građanima Osijeka besplatno podijeljeno više od 2500 porcija graha, gužvara i pića

Dva hrvatska Rafalea preletjet će sutra preko Osijeka, odlična prilika vidjeti ih iznad osječkog neba i možda uslikati. Objavite vaše fotke u komentarima!

Rafalei će letjeti sutra iznad cjelokupnog teritorija Republike Hrvatske, donosimo raspored preleta!

Najavljeni završetak radova i puštanje u promet Stepinčeve ulice od Vukovarske do Reljkovićeve / Reisnerove i Trga Baruna Trenka te početak radova na sljedećoj fazi u Gundulićevoj ulici od Stepinčeve do Radićeve neće započeti kako je najavljeno...

Obavijest o produženju roka dovršetka radova u dijelu Gundulićeve ulice