Arhiva

HDSSB – Burić i Šišljagić okupili Glavni odbor, Vulin koordinaciju

    Objavljeno 11.11.2016
    OsijekNews redakcija

    U Osijeku se istodobno, na dva različita mjesta, održavaju dva stranačka tijela HDSSB-a – Glavni odbor i koordinacija za svih pet slavonskih županija. Koordinacija načelnika, gradonačelnika i župana HDSSB-a, okupljena oko Dinka Burića i Vladimira Šišljagića inicirala je okupljanje Glavnog odbora stranke, koji bi trebao odlučiti o održavanju izvanrednog izbornog sabora HDSSB-a. Predsjednik stranke Dragan Vulin osporava legalnost sazivanja te sjednice.

    Smijenili Vulina, Glavaša i cijelo predsjedništvo
    „Temelj za sazivanje ove sjednice isključivo je statut stranke. Sjednicu smo sazvali potpisima i više od trećine članova Glavnoga odbora, a morali smo to učiniti jer je gospodin Vulin suspendirao predsjednicu GO-a Danijelu Lovoković i njezina zamjenika Burića i to samo zato da spriječi sazivanje sjednice“, rekao je Vladimir Šišljagić. Tvrdi kako su Vulin i Branimir Glavaš svjesni kako nemaju više većinu u tom tijelu. „Na žalost, Glavaš je stranku podredio osobnim interesima, iako ovo nije Glavaševa stranka, a Vulin nije našao način kako da mu se odupre, iako je unazad godinu i pol dana upozoravan da stanje u stranci nije dobro. Ovo nije puč, jer ovdje je većina članova GO-a“, nastavio je Šišljagić.

    Na sjednici nije bilo ni Dinka Burića ni Danijele Lovoković, jer oni, kako ističu, priznaju svoju suspenziju, odnosno odluku Suda časti o isključivanju iz stranke. I bez njih Glavni je odbor smijenio predsjednika HDSSB-a Dragana Vulina, njegova zamjenika Karla Šatvara, sve članove Predsjedništva, među kojima i Branimira Glavaša, te drugih tijela stranke, a izvanredni izborni sabor stranke sazvan je za 10. prosinca.

    O tome tko je u pravu, tko je član stranke, tko je koga mogao izbaciti iz stranke i jesu li odluke Glavnog odbora pravovaljane – konačnu riječ ipak će morati dati Ministarstvo uprave. Jer, sporan je i broj članova Glavnoga odbora, a o tome ovisi i kvorum potreban za donošenje odluka. Na večerašnjoj sjednici Glavnog odbora, održanoj u dvorani koja se najčešće iznajmljuje za svatove, kvorum je bio prilično nategnut – jer nazočan je bio 131 član.

    Na Trgu Lava Mirskog – informativni skup
    Koordinacija HDSSB-a za svih pet županija nije službeno tijelo stranke, a pozivi su upućeni predsjednicima gradskih i općinskih organizacija. Namjera okupljanja je, istaknuo je Vulin, obavijestiti članove o zbivanjima u stranci posljednjih nekoliko dana. Na tom je skupu sudjelovalo više od stotinu HDSSB-ovaca, no novinarima je teško procijeniti jesu li to bili simpatizeri iz okolice ili su se zaista odazvali čelnici lokalnih organizacija. Ali, dobar odziv ohrabrio je Vulina. ‘Kad vidim sve vas ovdje, kad vidim da nam je ova dvorana mala – onda mi je zaista drago. I onda imam i snage i hrabrosti nastaviti dalje, jer znam da ni ja, ali i nitko od vas ovdje, nije učinio ništa loše, nije ni na koji način naštetio ugledu naše stranke, niti sudjelovao u organizaciji određenih radnji koje su naštetile ugledu naše stranke’, rekao je predsjednik HDSSB-a i istaknuo kako je predsjedištvo donijelo odluku prema kojoj Vulin treba organizirati izvanredni sabor stranke, na kojem će se birati novo vodstvo, a datum će se vrlo brzo odrediti.

    Paralelni skup koji se održavao u Strossmayerovoj ulici nazvao je ‘njihovim para-glavnim odborom’ te je istaknuo kako to nije sjednica HDSSB-ovog Glavnog odbora, niti s HDSSB-om ima ikakve veze. Osporava legalnost sazivanja te sjednice. ‘Oni tvrde da imaju 134 potpisa članova Glavnog odbora. Podsjećam da Glavni odbor broji 288 članova – i taj je broj više od trećine, međutim, uvjeravam vas da od tih 134 važećih je i pravovaljanih svega dvadesetak. Među potpisanima neki uopće nisu članovi HDSSB-a, neki nikad nisu bili članovi Glavnog odbora, a neki – poput kolovođa ovog stranačkog puča – prvostupanjskom su odlukom Suda časti isključeni iz stranke’, nastavio je Vulin. Ponavlja da je njihov krimen što svoje nezadovoljstvo, različita mišljenja nisu iznijeli na službenim sjednicama tijela stranke, no oni su se ‘skrivali po Trnavi, Valpovu, Bilju, Donjoj Motičini… kako bi ih rušili’. Uvjeren je da su svi članovi HDSSB-a, koji su se odazvali njihovom pozivu zavedeni, da ‘kolovođe ovog stranačkog puča i pobune s njima manipuliraju neistinama, obmanama i lažima’.

    Imaju dovoljno političkog iskustva da znaju da ovaj bratoubilački rat i ovo što su oni napravili može dovesti samo do slabljenja i urušavanja HDSSB-a, ali neće u tome uspjeti’, poručio je s govornice Dragan Vulin. ‘Kolovođama ove pobune poručujem da neću popustiti, da neću podviti rep i pobjeći. Ne bih vam mogao pogledati u oči da to napravim. Našu ću stranku vrlo brzo dovesti, stabilnu, do izvanrednog izbornog sabora, a tko će poslije toga voditi HDSSB – vi ćete odlučiti’, završio je Vulin.

    Vinković ponovno poziva na dijalog
    Đakovački gradonačelnik i član HDSSB-a Zoran Vinković, koji je obje strane prije tjedan dana pozvao za zajednički stol – no odazvao mu se samo predsjednik Dragan Vulin – danas se obratio javnosti s priopćenjem u kojem ističe kako neće sudjelovati ni na jednoj od dvije za danas sazvane sjednice stranačkih tijela. Ponovno obje strane poziva na dijalog, a raskol naziva „unutarstranačkom polemikom koja je izišla iz okvira smislenosti, što će dovesti do nesagledivih posljedica za HDSSB“. Sve aktere tog sukoba poziva na potpuni prekid medijskih istupa i sazivanje zajedničke sjednice Glavnog odbora stranke na kojoj će biti „pokrenuti potrebni unutarstranački procesi i koja će dovesti do odluke o Izbornom saboru HDSSB-a., te na povlačenje svih dosadašnjih odluka“. Upozorava da sve što se do sada čini vodi kraju HDSSB-a kao političke regionalne ideje, ali se nada da se to neće dogoditi. „Očekujem da svi pokažu političku odgovornost, te da se konačno problemi počnu rješavati unutar stranke, a ne preko medija, što je do sada bio slučaj“, poručuje Vinković. On sam je podnio ostavku na sve stranačke dužnosti.

    HRT Radio Osijek

    Imate više informacija o ovoj temi, želite li komentirati, napisati reakciju ili želite prijaviti pogrešku u tekstu?

    VEZANE VIJESTI

    Konstituirano gradsko vijeće – Vlast u Osijeku obnašat će Ivan Vrkić u koaliciji s Mostom i HDSSB-om

    Izborom sveučilišnog profesora, dr. sc. Željka Požege za novog predsjednika Gradskog vijeća Osijeka u ponedjeljak je i službeno konstituiran novi Više…

    GOGO priopćenje – Može li pojava SSG-a zaviti Osijek u crno?

    Građanska opcija grada Osijeka oštro osuđuje ustrojavanje crne SSG jer naš Osijek pun je sunca i nikakvo crnilo to ne Više…

    Krešimir Bubalo izabran za predsjednika GO HDSSB-a Osijek

    U dvorani gradske četvrti Gornji grad u nedjelju 14. lipnja 2015. godine održana je izborna skupština HDSSB-a grada Osijeka na Više…

    VIŠE IZ KATEGORIJE

    Na memorijalnom turniru u Rijeci, Katia je osvojila sve što se može osvojiti!

    Karate – Katia Šegavčić zlatna u Rijeci

    Sedam hrvatskih gradova točno u podne okupit će tisuće ljudi u Osijeku, Zagrebu, Čakovcu, Rijeci, Zadru, Splitu i Dubrovniku točno u podne s nekih od svojih najatraktivnijih lokacija krenut će u lov na novi svjetski rekord u Najdužoj ljudskoj špagi na svijetu

    [FOTO] Srbić, Ude i Benović u subotu napadaju svjetski rekord u Najdužoj špagi na svijetu

    Prijava je otvorena za filmsku publiku i za one koji će to tek postati. Za tajnog je gledatelja najbitnije da se voli igrati, promišljati, analizirati, dijeliti svoje mišljenje i da želi doprinijeti reviji hrvatskog kratkog filma u Osijeku

    Filmska RUNDA traži tajnog gledatelja!