POLITIKA

Fotografije, jazz i film u znak tri prijateljstva

Znate li zašto ste jučer u Perivoju kralja Tomislava gledali film Satellite Boy?

    Objavljeno 29.06.2019
    Ivona Amidžić

    „Pforzheim – 25 godina prijateljstva“ naziv je izložbe fotografija koja je u prostoru Muzeja likovnih umjetnosti Osijek otvorena u okviru programa proslave Dana zaštitnika grada Osijeka, svetih Petra i Pavla.

    U toj je prigodi, na jubilarnoj i okrugloj obljetnici prijateljstva, Grad Osijek zahvalio i izaslanstvima još dva grada – talijanskoj Vicenzi te australskom Canada Bayu.

    Izložene fotografije snimili su građani Pforzheima, želeći Osječanima približiti ljepote svoga grada, a gradonačelnik Peter Boch istaknuo je kako mu je čast proslaviti 25 godina prijateljstva te predstaviti svoj grad u secesijskom prostoru Muzeja likovnih umjetnosti.

    okupljanje_29062019_osijeknews

    “Sad smo već 25 godina i službeno partnerski gradovi iako prvi kontakti sežu i više od 40 godina unatrag kada je Visoka škola u Pforzheimu sklopila partnerstvo s osječkim Sveučilištem Josipa Jurja Strossmayera kroz suradnju ekonomskih fakulteta. I tijekom Domovinskog rata Pforzheim je pružio ruku Osijeku i u tim teškim vremenima nastale su brojne osobne veze koje kao prijateljstva traju i danas”, podsjetio je gradonačelnik Pforzheima posebno se osvrnuvši na sadašnju povezanost tri grada.

    “Osim Osijeka, naš je grad prijatelj i Vicenza koja je ujedno i sama partner i prijatelj i gradu Osijeku, a to pokazuje šire umrežavanje i podržavanje europskih gradova. Cilj je našeg zajedničkog EU projekta „Jaki za Europu“ dodatno produbiti te odnose. Prijateljstvu Osijeka i Pforzheima i u sljedećih 25 godina želim uspješan razvitak kako bismo zajedno stvarali mirnu i ujedinjenu Europu”, kazao je Peter Boch.

    Jazz trio studenata glazbene akademije „A. Pedrollo“ iz Vicenze

    U dvorišnom prostoru Muzeja likovnih umjetnosti nastupio je i jazz trio studenata glazbene akademije „A. Pedrollo“ iz Vicenze dok je na pet godina prijateljstva zahvalio izaslanik gradonačelnika Vicenze i vijećnik Leonardo de Marzo.

    jazz_29062019_osijeknews

    “Naš gradonačelnik nije došao jer danas ima rođendan, ali mogu izraziti zadovoljstvo što sam prvi puta u Osijeku i što su tu naši zajednički prijatelji iz Pforzheima. Čast je biti dijelom inicijative, suradnje i ujedinjenja gradova Europe. Hvala na partnerstvu Gradu Osijeku, ali i svim vašim gradovima prijateljima”, istaknuo je Leonardo de Marzo.

    Satellite Boy u sklopu jučerašnjeg “kina pod zvijezdama”

    Australski film Satellite Boy, Osječani su imali prigodu pogledati na velikom platnu u Perivoju kralja Tomislava, a zadovoljstvo prijateljstvom koje godinu dana povezuje Osijek i australski Canada Bay izrazio je gradonačelnik toga grada Angelo Tsirekas.

    “Imamo prigodu razgovarati o mogućnostima dodatnog razvijanja naših odnosa, kako onih između Australije i Hrvatske, tako i ovih između Osijeka i Canada Baya. Drago mi je vidjeti koliko Vam dugo traju prijateljstva i radujem se što i mi imamo prigodu graditi takvu suradnju”, rekao je Angelo Tsirekas.

    satellite_boy_29062019_osijeknews

    Svečanom susretu gradova prijatelja nazočili su i bivši generalni konzul Republike Hrvatske u Sydneyu Hrvoje Petrušić, izaslanica veleposlanice Australije Dijana Grahovac te izaslanstvo poljskog grada Czestochowa koji zajedno s Pforzheimom, Vicenzom i Osijekom sudjeluje u zajedničkom EU projektu.

    Zamjenik gradonačelnika Osijeka Boris Piližota naglasio je važnost povezivanja gradova i njihovih građana.

    “Bogat si onoliko koliko prijatelja imaš, a Osijek ovim značajnim obljetnicama potvrđuje kako suradnja i prijateljstva s drugim gradovima sežu u prošlost, ali i otvaraju nova poglavlja kroz zajedničke projekte. Drago nam je biti dio te obitelji te kroz zajedničke vrijednosti dodatno razvijati potencijale kojima je cilj nadograditi i živote građana prijateljskih gradova”, kazao je Boris Piližota dodajući kako su u tome ključni suradnja, partnerstva i sinergija.

    “Grad Osijek zahvaljuje svim svojim gradovima prijateljima, posebice Pforzheimu s kojim slavi 25 godina prijateljstva, Vicenzi s kojom broji pet godina prijateljstva te Canada Bayu s kojim je prije godinu dana uspostavljen most prijateljstva, ali svaki od tih gradova nosi svoja iskustva te zajednički otvaramo nova poglavlja”, naglasio je zamjenik gradonačelnika Osijeka zahvalivši i ravnatelju Muzeja likovnih umjetnosti u Osijeku Eduardu Hudolinu na ustupljenom dvorišnom prostoru secesijskog bisera Osijeka u kojem je održan svečani susret gradova prijatelja.

    foto: Grad Osijek

    Imate više informacija o ovoj temi, želite li komentirati, napisati reakciju ili želite prijaviti pogrešku u tekstu?

    VEZANE VIJESTI

    Gradonačelnici Radić i Kordić potpisali Sporazum o prijateljstvu i suradnji te istaknuli sličnost i prijateljske odnose dvaju gradova

    (FOTO) Osijek i Mostar postali gradovi prijatelji – Najveća poveznica je hrvatski narod!

    Grad Osijek i Grad Mostar potpisali su u četvrtak u mostarskoj Gradskoj vijećnici Sporazum o prijateljstvu i suradnji. Sporazum, kojemu Više…

    Razlog današnjeg posjeta je dogovor u ustroju buduće suradnje dvaju gradova s naglaskom na produbljivanje gospodarsko-turističke suradnje!

    Održan radni sastanak s izaslanstvom Grada Pečuha

    Nakon radnog susreta u Pečuhu krajem ožujka, točnije 31. ožujka, zamjenica gradonačelnika Osijeka Jasenka Crnković sa suradnicima organizirala je uzvratni Više…

    "I u otežanim okolnostima malena hrvatska zajednica pokazuje svoju vitalnost i snagu, a u svemu ima nedjeljivu i snažnu potporu cjelokupnog državnog vrha Republike Hrvatske"

    I u otežanim okolnostima hrvatska zajednica u Crnoj Gori iskazuje vitalnost i snagu

    Izaslanstvo Hrvata iz Crne Gore – predsjednik Hrvatskog nacionalnog vijeća Crne Gore Zvonimir Deković te predsjednik i dopredsjednik Hrvatske građanske Više…

    VIŠE IZ KATEGORIJE

    Hrvatska je u srijedu birala 11. saziv Hrvatskog sabora. Građani su u velikom broju izašli na birališta kako bi izabrali 151 saborskog zastupnika. Još jednom, izgledno je da ćemo imati "Frankeštajn" vladajuću koaliciju

    Hoćemo li imati još jednu “Frankenštajn” vladu?

    Grad Osijek prihvatio je nagodbeni prijedlog tužitelja Saubermacher Dienstleistungs AG i Strabag AG te se obvezuje isplatiti iznos od 3.897.000,00 EUR, najkasnije do 30. studenoga 2024. godine.

    Osječki gradonačelnik Radić o slučaju Saubermacher-Strabag: Ovo je najštetnija sudska presuda protiv Grada Osijeka. Nemamo veze s njom, ali ćemo ju platiti a građani to neće osjetiti

    SDP Osijek je poslao priopćenje povodom Svjetskog dana socijalne pravde te prozvao gradsku upravu

    SDP Osijek – Svjetski dan socijalne pravde