ŽIVOT

Donji grad: Grad Osijek otvorio i četvrto reciklažno dvorište!

Osijek je i jedan od rijetkih gradova koji ima svoju kompostanu, a na kojoj se biootpad sa zelenih površina i iz kućanstava prerađuje u kompost

Objavljeno 03.03.2022
Ivona Amidžić

Četvrto reciklažno dvorište na području Osijeka otvorili su u srijedu osječki gradonačelnik Ivan Radić i ministar gospodarstva i održivoga razvoja Tomislav Ćorić. Novo reciklažno dvorište izgrađeno je u Donjem gradu, a građani Osijeka ondje mogu besplatno odlagati 48 vrsta otpada, uključujući i onaj opasan za okoliš.

Otvorenju su nazočili i državna tajnica Nataša Mikuš Žigman, zamjenik župana Osječko-baranjske županije Mato Lukić, načelnica Sektora za zaštitu okoliša iz Fonda za zaštitu okoliša i energetsku učinkovitost Aleksandra Čilić, te direktor osječke komunalne tvrtke Unikom Igor Pandžić.

– Izgradnjom ovog reciklažnog dvorišta Grad Osijek ispunjava svoju zakonsku obvezu o četiri reciklažna dvorišta. Vrijednost investicije je 5,1 milijuna kuna, od čega je 85 posto iznosa sufinancirala Europska unija iz Kohezijskog fonda – istaknuo je gradonačelnik Ivan Radić te podsjetio kako je u tijeku i izgradnja reciklažnog dvorišta za građevinski otpad u Sarvašu.

Dodao je i kako sve višestambene zgrade u Osijeku imaju mogućnost odvajanja otpada na svome pragu te da će uskoro će tu mogućnost imati i sve kuće, s obzirom na to da je u tijeku podjela spremnika za biootpad i plastiku kućanstvima.

Gradonačelnik je zahvalio građanima Osijeka što prepoznaju vrijednost reciklažnih dvorišta, istaknuvši kako je na njima u prošloj godini zabilježeno više od 100.000 posjeta. Naglasio je i da Grad Osijek jedini od velikih hrvatskih gradova ne mora plaćati penale za otpad u 2020. godini te da očekuje kako će već ove godine ispuniti europski cilj od 50 posto odvojeno prikupljenog otpada i postati prvi među velikim gradovima koji je zadani cilj ostvario.

Ministar Ćorić rekao je kako Grad Osijek ”pokriva” sve dijelove piramide u gospodarenju otpadom na najbolji mogući način.

– Ovo su najbolji pokazatelji koliko se Grad Osijek orijentirao da svojim građankama i građanima dobrim sustavom gospodarenja otpadom zapravo omogući bolju kvalitetu života. Veseli da je Osijek doista jedan od primjera velikih gradova u Hrvatskoj koji promišlja svoju politiku gospodarenja otpadom i zaštite okoliša, i kroz izgradnju infrastrukture, i kroz sanaciju odlagališta otpada, i kroz educiranje svojih građanki i građana – istaknuo je ministar Ćorić.

Aleksandra Čilić iz Fonda za zaštitu okoliša i energetsku učinkovitost rekla je da je Hrvatska napravila velike iskorake u gospodarenju otpadom te da se upravo Osijek među velikim gradovima ističe dobrim rezultatima.

– U Osijeku se sustavno ulaže u gospodarenje otpadom, čemu u prilog idu brojni uspješni projekti koje je Grad realizirao u suradnji s Ministarstvom gospodarstva i održivog razvoja i s Fondom. Grad Osijek je iz područja zaštite okoliša ugovorio i realizirao preko 165 milijuna kuna EU sredstava, dok je iz područja energetske učinkovitosti ugovoreno i realizirano preko 180 milijuna kuna – kazala je Čilić.

Igor Pandžić, direktor Unikoma, podsjetio je kako Grad Osijek ima i mobilno reciklažno dvorište koje prikuplja otpad u osječkim prigradskim naseljima.

Da je Osijek najnapredniji među velikim hrvatskim gradovima na području zaštite okoliša i održivoga razvoja potvrđuje i aktualna sanacija odlagališta otpada u Sarvašu, gdje je na preko 12 hektara u razdoblju od 1968. do 1989. odloženo oko 1.340.000 m3 komunalnog otpada. Najveći je to projekt sanacije odlagalište otpada u Hrvatskoj, vrijedan više od 73 milijuna kuna. Na području Osijeka već su dva takva odlagališta uspješno sanirana, ona u Nemetinu i Filipovici.

Osijek je i jedan od rijetkih gradova koji ima svoju kompostanu, a na kojoj se biootpad sa zelenih površina i iz kućanstava prerađuje u kompost.

Do izgradnje regionalnog centra za gospodarenje otpadom Orlovnjak, preostali neodvojeni komunalni otpad odlaže se na odlagalište Lončarica Velika. To je jedino aktivno odlagalište u Osijeku, a koje se sustavno sanira, u što je zadnjih godina uloženo preko 12 milijuna kuna.

foto: Grad Osijek

Imate više informacija o ovoj temi, želite li komentirati, napisati reakciju ili želite prijaviti pogrešku u tekstu?

VEZANE VIJESTI

Tradicionalno podneblje Hrvatske prožeto je većom potrebom za uzajamnošću, povezivanjem, druženjem, pripadnošću, koje će se u tolikoj mjeri u 2024 godini rastočiti, da ćemo se moći slobodno nazivati državom individualaca kakva su već izgrađena na primjer u državama Skandinavije

Futurološki pregled 2024 – Izostanak empatije, samodostatnost i individualizam iduće godine dovest će nas do velike sebičnosti i rastakanja društva

Izostanak empatije, samodostatnost života te ubrzana erozija onoga što nas najviše karakterizira upravo ljudima – a to je naše društveno Više…

Glasujte za drvce koje se vama najviše sviđa! Podržite vašu ekipu ili udrugu kojoj je ono namijenjeno! Nagradite jednog od dvanaest timova vašim glasom.

Za najbolje božićno drvce natječe se dvanaest timova iz Osijeka: glasujte i podijelite radost!

Advent je vrijeme radosnoga iščekivanja: pripremamo svoje srce za Božić, za dolazak Spasitelja, to je vrijeme u kojem želimo s Više…

Balkon nekadašnjeg kina, mjesto gdje su se nekada dodirivale ruke, padali prvi poljupci ili suze izazvane kasnije nikad zaboravljenim filmskim scenama, ovu subotu opet postaje scenom velikih ljubavi, ovog puta one prema životinjama

Posh Store u Naylon izdanju

Nekoć jedino donjogradsko kino, kino Slavija danas je, zahvaljujući kolektivu Naylon pijaca poznato isključivo kao hodočastilište svih ljubitelja antikviteta i Više…

VIŠE IZ KATEGORIJE

Portanova ne radi na Uskrs i uskrsni ponedjeljak ali sve do petka 29. ožujka u Portanovi popularni Zecoš koji u periodu od 17 do 19 sati vrijeme provodi u šetnji Portanovom i druženju s najmlađim posjetiteljima.

Uskršnja kupovina u Portanovi

Među prvima u svijetu: Istraži putovanje budućnosti i pridruži se testiranju DTC-a uz podršku MUP-a i AKD-a

Putuj svijetom uz putovnicu u mobitelu

Na Trgu Sv. Trojstva u Tvrđi Majstori kotlića Slavonije i Baranje za građane će pripremati 2000 porcija fiš-paprikaša

Na Veliki petak tradicionalna podjela fiš paprikaša