ŽIVOT

DAN PLANETA ZEMLJE – Kad je bolestan planet, bolestan je i čovjek!

Na Balkanu su temperaturni ekstremi sve izraženiji, a prečesto imamo i upozorenja o zagađenom zraku...

Objavljeno 22.04.2020
Ivona Amidžić

Cijeli se svijet trenutno nalazi u ogromnoj zdravstvenoj krizi uzrokovanoj pandemijom koronavirusa, ali ta bitka nije jedina. Drugu bitku vodimo na istom frontu, ali ne za same sebe već za naš planet. Radi se o klimatskoj krizi koja polako izjeda okoliš i uništava biološku raznolikost koja krasi svaki kutak planeta.

Dan planeta Zemlje je prvi put obilježen prije 50 godina, a nastao je iz potrebe da se ukaže na brigu koju je potrebno voditi i planetu na kojem živimo u vrijeme tadašnjih ekoloških katastrofa u vezi izlijevanja nafte i zagađivanja vode i zraka.

Konvencija o biološkoj raznolikosti, Okvirne konvencije Ujedinjenih naroda o promjeni klime, Pariški sporazum o klimatskim promjenama, Aarhuška konvencije i mnogi drugi sporazumi i zakoni dokaz su da prepoznajemo važnost brige za planet, ali nismo se baš puno pomaknuli s mjesta.

Eksploatacija zemljinih resursa jedan je od gorućih problema današnjice. Koliko će velika biti klimatska promjena ne možemo ni zamisliti, ali činjenica kako je 2019. godina obilježena kao najtoplija godina ikad od početka čovjekova mjerenja – koju ističe najnoviji izvještaj Copernicusa, programa Europske unije za promatranje Zemlje – pokazuje da ipak nije sve tako bezazleno kako nam govore oni koji odmahuju rukom.

Sve mi to možemo osjetiti. Temperaturni ekstremi su sve izraženiji, a često imamo upozorenja i o zagađenom zraku za koja se ne možemo sjetiti kad smo ih zadnji put toliko čuli na okupu.

“Zdravstvena kriza ne smije biti razlog, niti izgovor vlada regije da zanemare politiku i mehanizme ublažavanja druge krize – klimatske. Moramo se suočiti s onim što je neosporno – posljedice klimatske krize su prisutne u obliku dužih sušnih perioda, ekstrema oborina i povećanih temperatura”, ističe Duška Dimović iz WWF Adrije.

Ne možemo odvojiti zdravlje planeta i zdravlje čovjeka. WWF s pravom zahtjeva da se unatoč zdravstvenoj krizi krene s primjenjivanjem konkretnih planova i strategija koje preporučuju znanstvene zajednice, a koji su, prema svim gore nabrojanim sporazumima i zakonima, davno trebali biti implementirani.

Industrija fosilnih goriva i drugi neodrživi izvori energije moraju postati stvar prošlosti kako bi uspjeli sačuvali naš planet. Stoga WWF poziva sve stanovnike ovog predivnog planeta da daju Glas za planete Zemlju te da doznaju koje konkretne korake mogu poduzeti kako bi i sami doprinijeli zdravlju našeg doma.

foto: pixabay (ilustracija)

Imate više informacija o ovoj temi, želite li komentirati, napisati reakciju ili želite prijaviti pogrešku u tekstu?

VEZANE VIJESTI

Apel je da potrošači temeljito peru i gule voće i povrće te da izbjegavaju konzumaciju lisnatog povrća (npr. salata, blitva) koje je bilo izloženo česticama iz dima. Uzgajivači domaćih životinja (stoka, perad, pčele) neka životinje ne izvode na pašu i ne hrane djetelinsko-travnim smjesama koje su bile direktno izložene česticama iz dima.

Preporuke HAPIH-a za konzumaciju hrane i držanje domaćih životinja

U ovom trenutku, bez konkretnih analitičkih podataka, osjetljivo je preliminarno iznositi zaključke vezano za posljedice ovog nesretnog događaja. U intenzivnoj Više…

Može li se s King shape – om pomoću ultrazvučne kavitacije uistinu skinuti masne naslage bez dijete i vježbe?

Ultrazvučna kavitacija, iznimno tražen tretman prije ljeta za koji smo provjerili “radi” li ili ne

Naša zdravstvena insajderica prikuplja iskustva iz hrvatskih zdravstvenih ustanova, provjerava koje su to mogućnosti dijagnostike i terapije ali iz aspekta Više…

Osijek više od 30 godina sudjeluje u obilježavanju Svjetskog dana zdravlja te da je ove godine sukladno preporukama SZO-a naglasak stavio na mentalno zdravlje djece, mladih i obitelji.

[FOTO] Manifestacijom “Osijek – zdravi grad” na Trgu slobode obilježen Svjetski dan zdravlja

Svjetski dana zdravlja, koji je ove godine posvećen obilježavanju 75. rođendana Svjetske zdravstvene organizacije, Grad Osijek obilježio je u subotu Više…

VIŠE IZ KATEGORIJE

Projektom su razvijena četiri edukativna programa s temama prilagodbe klimatskim promjenama kroz mjere očuvanja zdravih ekosustava u istočnoj Hrvatskoj

Generacija prilagodbe: Mladi istočne Hrvatske na čelu klimatske adaptacije

Ovaj događaj namijenjen je širokom spektru sudionika - od odgojitelja, učitelja, pedagoga i psihologa do sportskih djelatnika i roditelja, kao i svima onima koji se bave odgojem i edukacijom djece

[NAJAVA] Svjetski priznati stručnjak dr. Ranko Rajović ponovno u Osijeku (dijelimo kotizaciju)

Record store day će se održati ispred jedine osječke prodavaonice gramofonskih ploča VinylMania Osijek

Record store day u Osijeku