AFERE

Azil Osijek ogorčen nastupom cirkusa!

Od sutra u Osijeku i službeno gostuje cirkus Safari!

    Objavljeno 18.05.2018
    Alan Srčnik

    Azil Osijek- Volonteri – Facebook stranica lokalnih aktivista za zaštitu prava životinja, iskazala je veliko ogorčenje nastupom cirkusa u Osijeku, objavivši poduži ‘post’ na svojoj stranici, a kojeg prenosimo u cijelosti …

    “Od sutra u Osijeku i službeno gostuje cirkus Safari!
    Cirkus koji u svojim točkama koristi životinje kršeći pri tom i Zakone HR, al kako to kod nas obično biva – sve se može kad se hoće! Pa tako i vet.inspekcija ni ne provjeravajući o kakvim se točkama radi kao ni u kakvim uvjetima te životinje žive i putuju izdaje suglasnost za njihovo osječko gostovanje, bez obzira na primjerice zadnji video nastupa iz Bjelovara gdje se očito i nedvojbeno krše hrvatski zakoni… na štetu životinja, naravno. Deve i ljame cirkus nije niti smio dovesti u Hrvatsku. … Ali zašto bi oni poštivali hrvatske zakone? Zašto ih ne bi kršili bez imalo srama, straha i suzdržanosti? – Zato što mogu!
    Jednako tako od Grada Osijeka, premda smo slali zahtjev da se cirkusu ne dozvoli dolazak u naš grad (argumentirajući istim tim videima i fotkama i precizirajući pri tom kršenja Zakona o zaštiti životinja) do danas smo ostali uskraćeni za odgovore… odgovore na sva ona pitanja koja ste i sami postavljali i Gradu i nama.
    U ovom trenutku ignoriranje, izbjegavanje odgovora i neimanje jasnog stava znači blagoslov – blagoslov eksploatacije životinja za ljudsku zabavu; blagoslov sve bijede zakulisnog života tih životinja i korak unatrag za nas kao zajednicu i Grad koji se često naziva Gradom prijateljem životinja i koji bi taj svoj epitet morao opravdati jasnim stavom i odlučnim “Ne!” ovakvim zaostalim praksama.
    Hrvatskoj je već više od 30 gradova svojim odlukama donijelo potpunu zabranu cirkusima sa životinjama,
    Mi građani/ke smo, čini se, prva i posljednja fronta i tako to uvijek valjda mora biti. Na nama je da krojimo zajednicu u kojoj živimo i stanemo u obranu pozitivnih vrijednosti i onih koji glasa nemaju… kada su oni koji su to trebali učiniti zakazali.
    Zato nemojte odustati, nemojte šutiti – budite još glasniji i još ustrajniji jer to je naša prava snaga:
    Pišite Ministarstvu poljoprivrede i oštro osudite rad vet.inspektora koji svojim rješenjima ismijavaju zakone!
    Pišite Gradu Osijeku i zahtjevajte da i Osijek bude na strani onih koji pišu pozitivnu povijest a ne u civilizacijskom mraku!
    [- Zakon o zaštiti životinja propisuje uvjete korištenja životinja u cirkuskim predstavama člankom 59.:
    ”(1) Zabranjeno je držanje životinja u cirkusima te njihovo korištenje u cirkuskim predstavama.
    (2) Iznimno od stavka 1. ovoga članka, dopušta se držanje i nastupanje domaćih životinja u cirkusima i cirkuskim predstavama u svrhu prikazivanja vrsti svojstvenog ponašanja koje je istovjetno ponašanju životinja u prirodnom okolišu.”
    Jer naravno – jednoj kozi sasvim je prirodno skakati kroz obruče ili stajati na leđima krave, kao što je jednom poniju sasvim prirodno provoditi 100 dana u godini na putu i u stješnjenom boxu dok čeka svoju točku!”

    Foto izvor: Facebook Azil Osijek – volonteri

    Imate više informacija o ovoj temi, želite li komentirati, napisati reakciju ili želite prijaviti pogrešku u tekstu?

    VIŠE IZ KATEGORIJE

    "Sve je jasno mi nećemo ništa silovati, a radit ćemo sve u cilju da imamo suđenje korektno, po zakonu i pošteno, vidimo se naredni puta, ali to će biti 18. travnja u 10 sati."

    Suđenja braći Mamić i ostalima odgođena jedanaesti put

    Ovo nije prvi sumnjivi posao Fine, prije 15 dana pisalo se kako Fina namješta natječaj za kupnju namještaja...

    Besramno! Fina objavila sumnjivi natječaj: Odredili su uvjete malo “pre” precizno

    Na snimci koja traje dvadesetak sekundi vidimo neugodnu situaciju i izraz svakodnevnog rasizma

    NK Osijek objavio video koji je mnogima simpatičan, ali je zapravo grozan i tužan