Arhiva

Zavod za oftalmologiju – Vlada će dati novac za sanaciju, ali ne i obećanje za gradnju nove bolnice

    Objavljeno 10.01.2017
    OsijekNews redakcija

    Ministar zdravstva, prof. dr. sc. Milan Kujundžić, u ponedjeljak je posjetio Zavod za oftalmologiju Kliničkog bolničkog centra Osijek kako bi i osobno vidio posljedice havarije do koje je došlo pucanjem toplovodnih cijevi, prouzročenim iznimno niskim temperaturama zraka u nedjelju. Voda iz toplovodnih cijevi poplavila je operacijske sale Zavoda za oftalmologiju.

    KBC je kod osiguravajućih kuća osiguran od pucanja cijevi, no šteta još nije procijenjena, ali vjeruje se kako će iznosi biti milijunski. Stoga je ministar Kujundžić obećao kako će sredstva za sanaciju secesijskog zdanja iz 1905. osigurati i Vlada RH.

    – Šteta se dogodila i velika je. Ova je zgrada, kao i brojne bolnice i domovi zdravlja, u građevinskom smislu u poprilično lošem stanju. Ono što mogu reći je da ćemo sigurno naći sredstva kako bismo osigurali popravak ove zgrade u Osijeku i kako bismo ju što prije vratili u normalno funkcioniranje. Ponudio sam u slučaju potrebe za hitnim operacijama da ih organiziramo u Zagrebu, no predstojnik Zavoda, mr. sc. Ivan Krković, zahvalio se i napomenuo kako će i ovdašnji specijalisti sve stići, što pokazuje snagu duha osječke medicine – komentirao je ministar Kujundžić.

    Što je s aparatima?
    Ono što KBC Osijek sada najviše brine zapravo je stanje skupocjene operativne aparature, po kojoj se u nedjelju slijevala topla voda i za koju se još ne zna je li oštećena i u kojoj mjeri.

    To su skupi aparati i bilo bi ih neozbiljno uključiti dan nakon havarije. Treba čekati nekoliko dana da se osuše. Valja naglasiti da su bili pokriveni plastičnim folijama i isključeni iz struje, i to svi osim mikroskopa za operaciju stražjeg segmenta oka. Za njega sada najviše strepimo jer je on iznimno važan za operacije koje dosad još nismo radili u Osijeku i za koje se sada tek obučavamo, a inače je vrijedan 1,5 milijuna kuna. Ovim putem želim zahvaliti i bolnicama iz Zagreba koje su nam ponudile svoju pomoć, no mi za akutna stanja imamo mogućnost operiranja na Klinici za ORL ili na Klinici za neurokirurgiju, odnosno KBC Osijek ima svoje resurse, kojima može na bolji način riješiti situaciju nego da pacijente vodimo u Zagreb, objasnio je dr. Krković.

    Sustav kontroliran?
    A u potrazi za eventualnim krivcem zbog nastanka kvara, jer niske su temperature zraka bile danima najavljene, u dijelu su se javnosti pojavile spekulacije o tome je li tehnička služba KBC-a (a priča se da zapošljava popriličan broj djelatnika) odradila u cijelosti svoj dio posla te valjano pripremila i zaštitila sustav za grijanje u Zavodu za oftalmologiju. Inače, poznato je kako HEP-Toplinarstvo ne uključuje korisnike na sustav ako od korisnika prije početka sezone grijanja ne dobije pisanu izjavu o ispravnosti unutarnjih instalacija grijanja unutar samostalnih cjelina.

    Na Zavodu za oftalmologiju još ne znaju koji je točan uzrok pucanja toplovoda, ali otklanjuju svaku mogućnost vlastite krivnje.

    – Sustav se redovito održava i kontrolira uoči svake sezone grijanja. Čujte, ako znamo da je zgrada sagrađena 1905. i da se uvijek rade samo nužni popravci, a nikada ne cjelovita rekonstrukcija, jer za to nema novca, onda imamo sustav kakav imamo – direktan je dr. Krković.

    Međutim, ministar prilikom ovog obilaska nije dao konkretna obećanja o eventualnim planovima za temeljitu obnovu ili izgradnju nove bolnice u Osijeku, tek maglovitu najavu da su te protrebe svi svjesni.

    – KBC Osijek u lošem je stanju i gradnja nove bolnice je potreba koja se nameće. Krpanje i popravak starih zgrada koje su građene prije 100 i više godina je prošlo vrijeme i hrvatska će država u tom smislu morati tražiti rješenja – zaključio je ministar Kujundžić.

    NA OČNOM ODGOĐENE SVE OPERACIJE
    Na Zavodu za oftalmologiju napominju kako su ovaj tjedan odgodili sve operacije, a inače ih tjedno naprave oko 50. – Čim dobijemo procjenu servisera i tehničke službe i dozvolu za uključenje aparata u struju, te steriliziramo sve sale, mi ćemo početi s radom – napominje dr. Krković.
    BOLNICA IZ APOKALIPSE
    Prije samo šest mjeseci olujno je nevrijeme otpuhalo krov sa zgrade Klinike za pedijatriju KBC-a i prouzročilo oštećenja na nekim drugim objektima, niske su temperature sada dovele do pucanja toplovoda na Oftalmologiji, fasada Zavoda za dermatologiju već godinama prijeti urušavanjem, Klinika za psihijatriju smještena je u barakama, a u gotovo apokaliptičnim uvjetima rade i na Neurologiji, Dječjoj hematologiji, Infektologiji i Nuklearnoj medicini. Posljednji je objekt u krugu KBC-a sagrađen prije dvadesetak godina, a riječ je o zgradi koju i danas svi nazivaju “novom kirurgijom”. Stoga su novinari postavili pitanje i što možemo očekivati prilikom sljedeće vremenske neprilike.

    – Možemo očekivati havariju na bilo kojem KBC-ovu objektu, jer je stanje strašno zbog višegodišnje zapuštenosti i zapostavljanja – zaključio je ravnatelj KBC-a Osijek, doc. dr. sc. Željko Zubčić.

    Zdravko Zajec – direktor HEP-Toplinarstva
    UNUTARNJE INSTALACIJE KRAJNJEG KUPCA NISU U NAŠOJ NADLEŽNOSTI

    Iz HEP-Toplinarstva nisu bili voljni komentirati kolika je (moguća) uloga tehničkih službi KBC-a u nastanku kvara na instalacijama. Tek su konstatirali kako se kvar dogodio na unutarnjim instalacijama krajnjeg kupca, koje nisu u njihovoj nadležnosti, odnosno HEP njima niti upravlja niti ih održava.

    “Predmetni kvar na unutranjim instalacijama krajnjeg kupca nije imao utjecaja na opskrbu toplinskom energijom ostalih krajnjih kupaca, te trenutačno ne postoje problemi u isporuci toplinske energije na području grada Osijeka”, izvijestio je Zdravko Zajec, direktor HEP-Toplinarstva.

    Nefreteta Z. EBERHARD
    Imate više informacija o ovoj temi, želite li komentirati, napisati reakciju ili želite prijaviti pogrešku u tekstu?

    VEZANE VIJESTI

    Klinički bolnički centar Osijek raspisao je natječaj za 19 novih radnih mjesta za specijalističko usavršavanje doktora medicine...

    Priključite se rastućoj obitelji!

    Na Facebook stranici Kliničkog bolničkog centra Osijek osvanula je objava o otvaranju 19 novih radnih mjesta za specijalističko usvaršavanje doktora Više…

    U KBC Osijek zabranjeno korištenje privatnih TV prijemnika

    Iako je Osječanin Srećko Peranović prvi došao na poslovnu ideju iznajmljivanja TV prijemnika pacijentima u osječkoj bolnici još 2011. godine, Više…

    Osječka bolnica 2016. završila s minusom od 72,8 milijuna kuna

    KBC Osijek treći je klinički bolnički centar u Hrvatskoj prema manjku u poslovanju za 2016. godinu. Podatci su to analize Više…

    VIŠE IZ KATEGORIJE

    Na memorijalnom turniru u Rijeci, Katia je osvojila sve što se može osvojiti!

    Karate – Katia Šegavčić zlatna u Rijeci

    Sedam hrvatskih gradova točno u podne okupit će tisuće ljudi u Osijeku, Zagrebu, Čakovcu, Rijeci, Zadru, Splitu i Dubrovniku točno u podne s nekih od svojih najatraktivnijih lokacija krenut će u lov na novi svjetski rekord u Najdužoj ljudskoj špagi na svijetu

    [FOTO] Srbić, Ude i Benović u subotu napadaju svjetski rekord u Najdužoj špagi na svijetu

    Prijava je otvorena za filmsku publiku i za one koji će to tek postati. Za tajnog je gledatelja najbitnije da se voli igrati, promišljati, analizirati, dijeliti svoje mišljenje i da želi doprinijeti reviji hrvatskog kratkog filma u Osijeku

    Filmska RUNDA traži tajnog gledatelja!