Arhiva

Zašto nadležne službe još uvijek nisu oprale pješačko-biciklističku stazu?

    Objavljeno 03.03.2017
    OsijekNews redakcija

    Jučerašnja kiša pretvorila je dio Slavičekova prolaza, u samom središtu grada, u pravu kaljužu. Kao što smo već pisali, prije nekoliko mjeseci nesavjesni vozači uklonili su barijere kako bi se mogli parkirati na zelenu površinu. Pri tome su, izlaskom na cestu preko pješačko-biciklističke staze, nanijeli velike količine blata, a ono je ostalo i tjednima nakon što je Grad ponovno postavio barijere i onemogućio prolazak vozilima.

    Stoga se s pravom postavlja pitanje zašto nadležne gradske službe još nisu oprale pješačko-biciklističku stazu u toj vrlo prometnoj ulici.

    – Nemam ništa protiv da se vlasnik koristi svojom parcelom ili zemljištem, ali ne pod cijenu ugrožavanja ostalih građana. Parking se može urediti kockama, betonom, aslfaltom ili šljunkom, pa ne bi bilo blata koje se iznosi s tog prostora. Svi mi tuda prolazimo i plaćamo komunalne naknade za čišćenje, a netko to jednostavno ne poštuje i pravi svima problem, od pješaka preko biciklista do vozača na cesti. Zamislite što se sve može dogoditi na kliskim i blatnim javnim površinama. Mislim da bi tu i policija mogla uvesti reda, ako dođe u Slavičekovu, lijepo stane i čeka prekršitelje. Pa ako se blato prenese na javnu površinu, može odmah naplatiti i kaznu i pozvati tvrtku da na trošak vozača očisti ili opere staze i kolnik. To je tako jednostavno, samo je pitanje tko će biti uporniji – policija ili vozači – priča nam čitatelj koji često ide pješice Slavičekovim prolazom.

    Inače, prema zakonu, vozač koji se vozilom sa zemljane ceste, gradilišta i sličnih površina uključuje na glavnu prometnicu obvezno mora zaustaviti vozilo i ukloniti blato s kotača. U suprotnom kazna je 1000 kuna. Ako vozač, vlasnik vozila ili druga osoba ne postupe u skladu sa zakonom, odnosno ako ne uklone predmete i tvari koje s njegova vozila padnu na cestu i cestovno zemljište, o njegovu trošku to će učiniti pravna ili fizička osoba kojoj je povjereno održavanje cesta.

    POLICIJA TREBA DOKAZE
    – Ovakav problem mnogi europski gradovi rješavaju postavljanjem fizičkih barijera, što je najučinkovitija mjera, jer ovakvih je površina u gradu puno te je nemoguće biti na svakom mjestu baš u trenutku iznošenja blata. Da biste sankcionirali osobu koja blato iznosi, morate to i dokazati, dakle zaustaviti ga u trenutku samog iznošenja blata na cestu – navode u Policijskoj upravi osječko-baranjskoj.

    D. Pejić

    Imate više informacija o ovoj temi, želite li komentirati, napisati reakciju ili želite prijaviti pogrešku u tekstu?

    VIŠE IZ KATEGORIJE

    Na memorijalnom turniru u Rijeci, Katia je osvojila sve što se može osvojiti!

    Karate – Katia Šegavčić zlatna u Rijeci

    Sedam hrvatskih gradova točno u podne okupit će tisuće ljudi u Osijeku, Zagrebu, Čakovcu, Rijeci, Zadru, Splitu i Dubrovniku točno u podne s nekih od svojih najatraktivnijih lokacija krenut će u lov na novi svjetski rekord u Najdužoj ljudskoj špagi na svijetu

    [FOTO] Srbić, Ude i Benović u subotu napadaju svjetski rekord u Najdužoj špagi na svijetu

    Prijava je otvorena za filmsku publiku i za one koji će to tek postati. Za tajnog je gledatelja najbitnije da se voli igrati, promišljati, analizirati, dijeliti svoje mišljenje i da želi doprinijeti reviji hrvatskog kratkog filma u Osijeku

    Filmska RUNDA traži tajnog gledatelja!