Arhiva

Zašto je dobro jesti čokoladu?

    Objavljeno 11.03.2015
    OsijekNews redakcija

    Čokolada je zdrava, čokolada je ukusna ne ustručavajte se jesti je često. Čokolada na recept za bolje zdravlje – zvuči predobro da bi bilo istinito naravno ako se radi o onoj ‘pravoj’ crnoj čokoladi.

    Bitno je razlikovati čokoladu od…. ‘čokolade’. Naime iako se na tržištu koriste razni nazivi (pa čak i ‘bijela čokolada’ koja nema veze s čokladom) kvalitetna čokolada ima već udio kakaovca u sebi (minimalno 60%) a ‘mliječna’ čokolada minimalno 30% kakao udjela u sebi.

    Kvalitetnu čokoladu možete prepoznati i prelamanjem kockica. Ispusti li čist, pucketav zvuk, znači da je dobra. Pri prijelomu se ne bi smjela mrviti ili raspadati. Ne počne li se odmah topiti na jeziku, niske je kvalitete.

    Nakon što ste pojeli čokoladu, okus se treba osjećati još nekoliko minuta. Taj okus treba biti čist i bez taloga. Neke čokolade ostavljaju okus i do 45 min.

    Tamna čokolada sadrži više antioksidanata, nego mliječna, jer ima veći udio kakaa, tamna čokolada ima manje kalorija, zasitna je i bogata vlaknima – što je bolje za osobe, koje žele smršaviti.

    Zar od čokolade nemamo problematičnu i masnu kožu punu bubuljica? Zar čokolada ne deblja i začepljuje krvne žile? – Recite zbogom grižnji savjesti što ste ponovno pojeli pokoju kockicu prave čokolade jer vaša najdraža slastica je zdrava a istraživanja nisu pokazala nikakvu povezanost između akni i konzumiranja čokolade, čak i u velikim količinama.

    Bogata hranjivim sastojcima
    Antioksidanti, željezo i cink – kakao ih je bogat. Čak i vitamin C se nalazi u sastojcima čokolade. Antioksidanti usporavaju proces starenja, cink je važan za dobar vid, a ujedno jača kosti, mišiće, kosu i nokte.

    Minerali
    Svaki komad kvalitetne crne čokolade našem organizmu pruža potrebne minerale, poput magnezija, koji se ubraja u temeljne sastojke. Sastojci crne čokolade pozitivno djeluju na aktivnosti mozga, jačaju srce i kosti, a ujedno imaju pozitivan učinak na mišiće.

    Dobro raspoloženje
    Već od prije je poznato kako čokolada podiže naše raspoloženje. No, nije serotonin odgovoran za poboljšanje raspoloženja. Čokolada uistinu podiže razinu serotonina, no on sam nije sadržan u njenom sastavu. Razlog našeg osmijeha leži zapravo u dopaminu. Naime, ako osoba jede nešto što voli, organizam sam luči ovaj hormon. Ne samo da najdražom slasticom podižemo raspoloženje, nego smanjujemo posljedice stresa i ujedno podižući razinu energije.

    Srce voli čokoladu
    Popularna čokolada sadrži flavonoide koji jačaju krvne žile i smanjuju rizik stvaranja krvnih ugrušaka. Ovo su dokazale brojne međunarodne studije.

    Što još čekate?! Trk po čokoladu (ali onu kvalitetnu)! Razloga imate i više nego dovoljno.

    Imate više informacija o ovoj temi, želite li komentirati, napisati reakciju ili želite prijaviti pogrešku u tekstu?

    VEZANE VIJESTI

    Otvara se Gold by Waldinger – vrhunska kava, belgijska čokolada i top-sladoled

    Točno u podne na uglu Županijske i Ulice Hrvatske Republike danas se otvara vrhunska slastičarnica i lounge bar pod imenom Više…

    Pijete li i jedete čokoladu, pivo, kavu, vino i sladoled?

    Nemoj jesti slatko, pivo te deblja, čokolada te čini nervoznim, od vina ti neće biti dobro… samo su neka od Više…

    VIŠE IZ KATEGORIJE

    Na memorijalnom turniru u Rijeci, Katia je osvojila sve što se može osvojiti!

    Karate – Katia Šegavčić zlatna u Rijeci

    Sedam hrvatskih gradova točno u podne okupit će tisuće ljudi u Osijeku, Zagrebu, Čakovcu, Rijeci, Zadru, Splitu i Dubrovniku točno u podne s nekih od svojih najatraktivnijih lokacija krenut će u lov na novi svjetski rekord u Najdužoj ljudskoj špagi na svijetu

    [FOTO] Srbić, Ude i Benović u subotu napadaju svjetski rekord u Najdužoj špagi na svijetu

    Prijava je otvorena za filmsku publiku i za one koji će to tek postati. Za tajnog je gledatelja najbitnije da se voli igrati, promišljati, analizirati, dijeliti svoje mišljenje i da želi doprinijeti reviji hrvatskog kratkog filma u Osijeku

    Filmska RUNDA traži tajnog gledatelja!