Arhiva

Zanimljiva osječka gastronomska ponuda koja svakog osvaja!

U gradu na Dravi možete probati tradicionalnu slavonsku hranu, ali i iznenaditi svoje nepce novim okusima

    Objavljeno 29.01.2018
    Nikolina Ćosić

    Osječani se mogu pohvaliti bogatom gastronomskom ponudom. U gradu na Dravi možete probati tradicionalnu slavonsku hranu, ali i iznenaditi svoje nepce novim okusima, npr. američke kuhinje.

    Muzej okusa je svakako restoran i kavana vrijedna posjeta. Muzej okusa je proglašen najboljim hrvatskim restoranom na području Slavonije i Podunavlja za 2017. godinu, a sam premijer hrvatske Vlade Andrej Plenković na Dan grada Osijeka 2016. je otvorio restoran. Nalazi se uz prostor nekadašnjeg paviljona Gradski vrt koji je od velike važnosti za grad Osijek. 1809. godine u prostoru se održala svečanost proglašenja Osijeka slobodnim i kraljevskim gradom. Također, ova čarobna zgrada je zaštićeno kulturno dobro koje spaja tradiciju i suvremenost, povijest i sadašnjost.

    Muzej Okusa

    Muzej Okusa

    Muzej nudi brojne mogućnosti za kulturne sadržaje, održavaju se gala večere i svečani domjenci. Održane su i radionice pod projektom „Hrvatska 365 Gourmet” u kojoj su sudjelovali chefovi s Michelin zvjezdicama. Jedan od njih je svakako Lionel Levy –šef kuhinje u hotelu Intercontinental Marseille – Hotel Dieu, koji je poznat kao predvodnik nove mediteranske kuhinje. Za desert se pobrinuo chef slastičar Yoan Dessarzin koji radi kao glavni slastičar u hotelu Intercontinental Marseille – Hotel Dieu.

    Kada pričamo o ponudi jela, može se naći za svakoga ponešto – od klasičnih slavonskih jela pa do ribljih specijaliteta.

    Ako ste ljubitelji tradicionalnih slavonskih jela svakako posjetite restoran krčmu „Kod Ruže“. Smještena je u starom dijelu grada – predivnoj Tvrđi. Nudi autohtona jela na području Slavonije i Baranje pa tako imaju perkelte od divljači uz prilog domaćih knedli od kruha ili puru, čobanac od divljači, roštilj mix-mesa na roštilju (prirodni ugalj), fiš-paprikaš, smuđ, ražnjići od ribe umotani u posteljicu od slanine, riječnu ribu na žaru i mnoga druga jela, ovisno o ukusu gosta. Osim dobrog jela, restoran nudi i vrhunsku zabavu uz cigansku glazbu.

    Kod Ruže

    Kod Ruže

    Dok šetate Tvrđom nećete moći odoljeti mirisu crvene paprike. Restoran „Slavonska kuća“ nalazi se nedaleko od krčme „Kod Ruže“. Na jelovniku su slavonski specijaliteti, neki od njih su vrhunski fiš i čobanac. Uz ukusnu hranu gostima se također nudi i kvalitetno buteljirano vino po pristupačnoj cijeni.

    Slavonska kuća

    Slavonska kuća

    Desetak minuta vožnje biciklom od Tvrđe otkriti će te mjesto gdje se Osijek i Baranja spajaju. U Čardi „Kod Baranjca“ imate priliku probati čobanac od Denisa Šoštarića, majstora fiša koji je prije nekoliko godina bio državni prvak Hrvatske u spravljanju riblje delicije, upisao se u Guinnessovu knjigu rekorda za najveći skuhani čobanac na svijetu. Čarda kod Baranjca, ima osebujan interijer. Prostor je nadahnut starinskom i rustikalnom motivima; crveno bijeli karirani stolnjaci i zavjese u istom tomu, retro svjetiljke na stolovima, limene zdjelice za posluživanje hranu koje nas vraćaju u prošlost i vijenci sušenih papričica. Rakija se poslužuje u posudi koja podsjeća na tavu, u kojoj svaka štamplica ima svoj kalup u koji sjeda i koja ima zvonce s bicikla koje gostima daje do znanja da je vrijeme za ispijanje rakije.

    Čarda kod Baranjca

    Čarda kod Baranjca

    Restoran Lumière također može svakog posjetitelja zadiviti s prekrasnim unutarnjim prostorom. Nalazi se tik do kina Urania koji je prepoznatljivi simbol Osijeka. Pravi bečki odrezak, koji kako kažu posjetitelji „viri iz tanjura“ svakako će osvojiti i najzahtjevnije nepce. U ponudi imaju vrhunski pripremljena razna jela, od hladnih predjela, tjestenina, juha do mesnih i ribljih specijaliteta. Povezanost gastronomske i visoke kulture očita je u Osijeku. Restoran Lumière u suradnji s kinom Urania nudi po jeftinijoj cijeni ručak i ulaznicu za odabrani film. U jelovniku možete odabrati jednu od vrste pizze, tjestenine, mesnog jela (piletina s tikvicama u umaku na posteljici od krumpira na parmezanu, svinjski odresci u umaku od šumskih gljiva, naravni odrezak na podlozi od salate, izbor sendviča iz krušne peći s mesnim uštipcima, komadićima piletine i sl. sa salatom, meni salate ili izbor iz domaćih, ručno rađenih tjestenina).

    Lumière Osijek

    Lumière Osijek

    Kada ogladnite dok ste u shopping centru, svratite u restoran „Polaris“. Ako želite ručati, večerati ili obilježiti svečani događaj kao što je rođendan, krstitke ili poslovni ručak „Polaris“ je idealno mjesto za sve prigode. Na jelovniku se nude odlična jela na bazi tjestenine, domaće kuhinje, jela s roštilja, pizza i posebne ponude za najmlađe goste. Restoran Polaris organizira i domjenke na vašoj lokaciji kao i poslovne cateringe za sve vaše potrebe.

    Restoran Polaris

    Restoran Polaris

    U samom centru grada možete se osladiti vrhunskim desertima u slastičarni Gold i hotelu Waldinger. U slastičarnici imate priliku uživati u pralinama od belgijske čokolade, čokoladnim tortama, krempitama, cheesecakeovima i brojnim drugim kolačima i tortama. Uz najkvalitetniju kavu gosti imaju priliku i zasladiti se kuglicom sladoleda od pistacija. Posebnost ove slastičarnice je u tome što odobravaju popust za veće količine kolača. Imaju u planu i uvesti cupcake kolače, svatovske i suhe kolače. Još jedan osječki brand koji je proizašao iz slastičarne Gold je Osječka pralina koja se pravi od najfinije belgijske čokolade, u kombinaciji s biranim domaćim sastojcima iz Slavonije. Osim odličnog čokoladnog doživljaja, slastica se može ponijeti kući kao gastrosuvenir!

    Gold by Waldinger

    Gold by Waldinger

    Kavana Waldinger je i danas kultno mjesto okupljanja gostiju istančana ukusa i visokih zahtjeva. U njoj se održavaju stalne izložbe akademskih slikara kojih je do sada bilo više od 150. Ipak, prava kruna uspjeha stigla je 2008. godine kada je Hotel Waldinger proglašen najboljim malim hotelom na kontinentu u svijetu prema Trade Leaders’ Club. Dobivena nagrada International Tourism Trophy je međunarodno priznanje za izvrsnost u turističkoj, hotelijerskoj i ugostiteljskoj industriji.

    Waldinger

    Waldinger

    Ako govorimo o hotelima grada Osijeka, potrebno je spomenuti i „Hotel Osijek“ .Naći će te ga na najdužoj i najljepšoj riječnoj šetnici u Hrvatskoj. Njegova specifičnost je u položaju na rijeci, dodirnoj točki grada i Baranje, koja nudi dvije različite mogućnosti za svakoga gosta. Možete provesti dan u istraživanju Tvrđe i secesijske arhitekture osječkih glavnih ulica uz povremeno traženje zaklona u sjeni raskošnih parkova ili izabrati baranjski odmak od gradske buke u tišinu i netaknutu prirodu Kopačkog rita, nakon čega možete produžiti vinskom cestom. Uz smještajne kapacitete, hotel nudi 5 kongresnih dvorana kapaciteta do 450 osoba, u potpunosti opremljenih za sve vrste privatnih i poslovnih okupljanja. U kavani možete uživati u raznim vrstama kave: od produžene crne kave s mlijekom pa sve do raznih okusa capuccina.

    Hotel Osijek

    Slastičarna „Promenada“, koja se nalazi u Hotelu Osijek prepuna boja i domaćeg okusa nudi popularne Sacher i Schwarzwald torte, možete probati krempitu i šampitu, baklavu kao i razne voćne torte, često s bogatom kremom od oraha i mnoge druge. Također, mogu se naručiti i Exclusive torte u proizvodnji pekare Mlinar.

    Hotel Osijek - slastičarna Promenada

    Hotel Osijek – slastičarna Promenada

    Restoran hostela Osijek  „Zimska luka“ je idealno mjesto za poslovni susret uz ukusni zalogaj, obiteljski vikend ručak ili romantičnu večeru za dvoje. U ponudi su slavonske delicije, ali i egzotični specijaliteti. Svježi kolači, ukusne torte ili sladoledni kupovi zapečatit će ukupan doživljaj. S vrhunskom uslugom i bogatom ponudom jela, nude vina iz bogate vinoteke pomno odabranih hrvatskih sorti. Kulinarsku ponudu upotpunjuje čaroban pogled na osječku promenadu.

    Hotel Osijek - restoran Zimska luka

    Hotel Osijek – restoran Zimska luka

    Osijek ne nudi samo tradicionalna slavonska jela, posljednjih godina otvorili su se restorani koji su pravo osvježenje u našem gradu. Vjerojatno znate za “American Bar Dollar“ koji je u samom centru grada. Ambijent je uređen u američkom stilu, ima mnogo detalja koji su odlika američke kulture kao: stolni nogomet, lopta za ragbi, makete, posteri, satovi koji pokazuju vrijeme u različitim vremenskim zonama. Danas se njihova ponuda sastoji od 50-ak različitih jela. Hamburgeri i steakovi su najbrojniji i najpopularniji predstavnici. Govedina je jedan od nacionalnih simbola SAD-a kada je gurmanska kultura u pitanju, a uz većinu jela poslužuju pržene krumpiriće koji su neizostavan dio američke kulture . Pileći fileti, mlade salatice s mnogo različitih začina, wrapovi i tortilje su također dio jelovnika na koji su izrazito ponosni. Deserti poput cheesecake, američke pite ili Snickers kolača sjajno će upotpuniti zasitan objed.

    American bar Dollar

    American bar Dollar

    Sličan restoran koji je također novina u Osijeku je „Fabriqué“. Tu možete pojesti burgere, rebarca lungić, gyros, pileća krilca, punjeni ćevap te specijalitete kuće – Fabriqué ćevape od junećeg mesa u somunu, rađene po tradicionalnoj recepturi naširoko poznatog banjalučkog majstora Ace Desetke te najveći burger u gradu Fabriqué burger od 500 grama mesa. Uz svako jelo služe se domaća peciva te restoran nudi širok izbor različitih priloga.

    Fabrique Osijek

    Fabrique Osijek

    Nakon ovoliko ukusne hrane, potrebno je misliti i na fizičku aktivnost. U Osijeku možete naći mjesto gdje će te se dobro najesti, ali kasnije i potrošiti kalorije unesene hranom. Riječ je o gastronomsko-sportskom – kulturnom centru „SportHouse“ koji sa svojim velikim prostorom i ponudom nudi za svakoga nešto, kako za roditelje tako i za djecu. „SportHouse“ je centar koji pruža bezbroj mogućnosti korištenja prostorija pa tako i organizacije događanja, svečanijih prigoda ili rođendana.

    U standardnoj ponudi imaju i sendviče (kulen, pršut, pileća prsa, tost, tuna, šunka), te salate (tuna, piletina/aceto balsamico, piletina/dressing od marelice, šopska, carpaccio i nizza). Nizza salata kombinira od rikolu, zelenu salatu, radič, krastavce, jaja, tunu, luk, crne masline, cherry rajčice i dressing. Ponose se svojom pizzom koja je vjeruju najbolja u gradu. Oni rade pizzu na poseban način, koriste najbolji sir, drugačije brašno, najkvalitetniji pršut. O njihovoj kvaliteti i predanosti govori i podatak da mogu ispeći samo 25 pizza u sat vremena što je puno manje od ostalih pizzerija. Osim standardnih pizza poput capricciose, funghi, quattro formaggi, frutti di mare, Vegetariana, Vesuvio, margarita, itd. imaju i zanimljive varijacije poput pizze skandija (pelati, sir mozzarella/gouda, dimljena vratina, gljive, sezam, origano, masline), tofu i špinat pizza (pelati, sir mozzarella/gouda, karamelizirani luk, gljive, kuhani špinat, dimljeni tofu, sušene rajčice, feta sir, origano, masline). Pizza marinirane tikvice i patlidžani sadrži pelate, sireve skuta, mozzarella i gouda, rikolu, tikvice, patlidžane, svježi bosiljak, češnjak, crne masline, sušene rajčice, cherry rajčice i dressing jogurt. A pizza kuće imena „SportHouse pizza“ sadrži paški sir, pelati, mozzarellu, grana Padano, svježi bosiljak, Mozzarelline, cherry rajčice, masline i dressing jogurt.

    SportHouse Osijek

    SportHouse Osijek

    Nemojte misliti da u Osijeku nema ništa za vegane. Nešto potpuno novo i neuobičajeno nudi restoran „Vege Lege“. „Vege Lege“ nudi Vege sarmu, čobanac, sataraš, grah s pikantnom kobasicom i dimljenim seitanom, varivo od mahuna, leće, kupusa, podvarak od kiselog kupusa s dimljenom kobasicom, Vege bolognese, penne s pestom od brokule. Na web stranici možete pronaći zanimljiv blog u kojem su razni savjeti kako se zdravije hraniti i koje namirnice kombinirati.

    Ako želite isprobati recept za palačinke za jaja, kliknite na link Palačinke bez jaja

    Vege lege

    Vege lege

    Nakon dobrog jela uvijek se preporučuje popiti čaša kvalitetnog vina. Hrana i vino jednostavno idu zajedno, a Osijek konkurira i na tom području većim gradovima.

    Osječku vinoteku „Vinita“ osnovali su supružnici Vinko i Tanja Ručević 2011. godine. Nalazi u starom podrumu u centru grada Osijeka, udaljena 150 metara od središnjeg Trga A. Starčevića. U sklopu vinoteke nalazi se i mali vinski bar koji plijeni ozračjem ugodne atmosfere i pozitivne energije. Zanimljivost Vinoteke je što posjetiteljima pruža mogućnost kušanja vina uz stručnu prezentaciju. Kroz enogastronomsku edukaciju šireg okruženja, posebna zadaća je naučiti i okupiti ljubitelje vina svih razina: od sommeliera i drugih profesionalaca do vinskih ljubitelja te ostalih konzumenata vina. Cilj edukacije je podizanje kulture stola i promicanje kulture uživanja u vinu te same kulture uopće. U ponudi su vina kao Graševina, Traminac, Chardonnay, Cabernet Sauvignon, Merlot, Frankovka, suho, polusuho, slatko vino; ružičasta, pjenušava i specijalna vina – uključujući mnoga imena domaćih vinara koja se ne mogu pronaći u trgovačkim centrima, ali i mnoga imena iz uvoza. Vinska karta Vinite broji oko 400 etiketa iz cijeloga svijeta. Uz široku ponudu vina, odličan je izbor maslinovih ulja i rakija te vinskog pribora čime se usluga može prilagoditi svakom kupcu za izradu poklon paketa, tvrtkama za vlastitu reprezentaciju, poslovnim partnerima, prijateljima za rođendane i vjenčanja. Vinoteka je također organizator festivala vina, delicija i ugodnog življenja pod nazivom WineOs. Dva dana je 2.000 posjetitelja uživalo u vinima i delicijama, sjajnim radionicama (sedamdesetak izlagača) u kojima se stalno tražila stolica i čaša više. Na festivalu su se prezentirala i kušala vina, razne delicije, održavali seminari i edukativne radionice za poslovne ljude, trgovce, sommeliere, ugostitelje, novinare i sve ljubitelje vina i gastronomije.

    Vinoteka Vinita

    Vinoteka Vinita

    Još jedan vinski bar koji krasi grad Osijek je “Vinska mušica“. U samom centru grada možete birati vina obiteljskih vinarija i podruma iz Slavonije i Baranje te zapadnog Srijema – iločko, erdutsko, baranjsko, đakovačko te vinogorje Zlatne doline. U prostorijama Vinske mušice održavaju se razne edukacije – upoznavanje vinara, predstavljanje novog vina. Uz vino, možete i prigristi proizvode domaćih OPG-ova – dimljeni asortiman, kravlji te kozji sirevi. Ideja osječke novinarke, vlasnice Ivane Draganić je bila da to postane mjesto gdje će se ljubitelji vina okupiti, družiti i razgovarati o vinima. Vinska mušica svojim interijerom podsjeća na dnevni boravak. Posebnu čar daje rasvjeta gdje sa stropa vise vinske butelje i toplina starog slavonskog drveta. U Vinskoj mušici vino se može piti na čaše, ali se butelja može ponijeti i kući.

    Vinska Mušica

    Vinska Mušica

    Za kraj, divna osječka gastronomska priča

    O čemu se točno radi; u ljeto davne 1526. godine, Osijek je u vihoru rata postao dijelom velikog Osmanskog carstva. Konačno, na veliku sreću Osječana, u petak, 29. rujna 1687. u 11 sati zadnji osmanski vojnik napustio je grad. Par godina kasnije, u sjećanje na taj veliki trenutak zazvonile su osječke crkve i tako proslavile dugo čekanu slobodu. I nakon mnogo godina, crkve u Tvrđi, Donjem i Gornjem gradu su i dalje svakoga petka u 11 zvonile u spomen na veliki događaj no Osječani su krajem 19. stoljeća zaboravili pravi razlog… Konačno, kuharice su shvatile da je upravo to vrijeme, idealno za pripremu jednog od omiljenih nam jela – knedli (sa šljivama), kako bi cijeli ručak bio gotov na vrijeme, do podneva!

    U utorak 19. prosinca 2017. su u Zagrebu dodijeljene nagrade „Suncokret ruralnog turizma Hrvatske“ najboljima iz područja ruralnog turizma, a u kategoriji Tradicijska (ruralna) gastronomija, broncom je okićena Originalna osječka knedla!

    Osječka knedla

    Osječka knedla

    Upravo zato TZ grada Osijeka je 5. prosinca 2017. u Ugostiteljsko-turističkoj školi u Osijeku priredila prvu gastronomsku radionicu na kojoj su sudjelovali učenici i profesori škole, šefovi poznatih osječkih restorana i to pod budnim okom jednog od najpoznatijih i omiljenih hrvatskih chefova, Tomislava Špičeka koji nam je poznat iz kulinarskog show-a „Tri – dva – jedan- kuhaj“.

    Originalnu knedlu možete probati u kavani i restoranu Bischof te pansionu Strossmayer na početku Strossmayerove ulice, u kavani i restoranu Muzej Okusa smještenom u povijesnom paviljonu Gradski vrt, osječkom pandanu bečkom „Kursalonu“ u naselju Novi Grad – Sjenjak i u restoranu Kod Ruže u osječkoj Tvrđi.

    Recept je na linku

    Originalna osječka knedla

     

    Imate više informacija o ovoj temi, želite li komentirati, napisati reakciju ili želite prijaviti pogrešku u tekstu?

    VEZANE VIJESTI

    Osječanka Iva Dorić, stručnjakinja za sigurnost hrane iz Hrvatske agencije za poljoprivredu i hranu, nedavno je sudjelovala u kulinarskom duelu...

    Poznati europski chefovi odmjerili snage, promatrala ih je osječka stručnjakinja za sigurnost hrane

    Osječanka Iva Dorić, stručnjakinja za sigurnost hrane iz Hrvatske agencije za poljoprivredu i hranu, nedavno je sudjelovala u kulinarskom duelu Više…

    Borzan i kolege skupili potpise 388 europarlamentaraca za lakše doniranje hrane u EU

    U situaciji kada svakom četvrtom Europljaninu, dakle 125 milijuna ljudi, prijeti siromaštvo, godišnje u EU na smeću završi 89 milijuna Više…

    Hrana će se napokon moći donirati

    Po prvi put, višak neprodane i zdrave hrane, trgovački lanci će donirati humanitarnim organizacijama. Višak neprodane hrane u supermarketima darovat Više…

    VIŠE IZ KATEGORIJE

    Prijava je otvorena za filmsku publiku i za one koji će to tek postati. Za tajnog je gledatelja najbitnije da se voli igrati, promišljati, analizirati, dijeliti svoje mišljenje i da želi doprinijeti reviji hrvatskog kratkog filma u Osijeku

    Filmska RUNDA traži tajnog gledatelja!

    Flamenko nam stiže u svom tipičnom tablao formatu, u glazbenoj izvedbi flamenko pjevačice Nine Ćorić u pratnji gitarista Tea Mandžuke te (tradicionalnoj) plesnoj izvedbi španjolske plesačice flamenka

    Flamenco uživo! Na krovu Kulturnog centra!

    Ljeto je u Portanovi - a Portanova nagrađuje. Sljedećih tjedana očekuju vas još vrijednih nagrada, a ove nedjelje Polaris i Surfer na II katu rade

    Ovaj tjedan osvoji Tommy Hilfiger par obuće po izboru u Portanovi