Arhiva

Vozači oprez, snima se

    Objavljeno 17.07.2015
    OsijekNews redakcija

    Vozačima koji ne poštuju propisana ograničenja brzine kazne će dolaziti na kućnu adresu.

    Ministarstvo unutarnjih poslova provodi projekt fiksnih radarskih uređaja za mjerenje brzine s ugrađenim sustavom za automatsko prepoznavanje registarskih pločica.

    Radarski uređaji koji 24 sata dnevno registriraju prebrze vozače postavljeni su u Grad Zagreb, Primorsko-goransku te Osječko-baranjsku županiju te su započeli s radom.

    Kod odabira lokacija radara, odnosno kamera, MUP je uzeo u obzir statističke podatke o učestalosti prometnih nesreća na tim dionicama. Nadaju se da će se uvođenjem ovog sustava nadzora brzina vožnje, pa tako i broj nesreća, smanjiti.

    Radari imaju digitalne kamere koje snimaju prekoračenja brzine s registracijskim oznakama vozila, a vozačima se kazne odmah šalju na kućnu adresu. Propisano je da fotografije i podaci s uređaja moraju biti zaštićeni od neovlaštenog rukovanja (brisanja, kopiranja, pregledavanja). Na taj način bi naknadno manipuliranje kaznama bilo nemoguće. Vrata „ormarića“ imaju i protuprovalnu bravu.

    Navedena oprema za nadzor brzine i čitanje registarskih oznaka postavljena je uglavnom na stupovima javne rasvjete, u ormarićima otpornima na vodu, prašinu, metke i temperaturu od -20 do 60 stupnjeva.

    Osim brzine i registracijskih oznaka, sustav (ANPR) bilježi i još neke „nedostatke“, npr. je li za vozilo propisana potraga zbog krađe ili prometne nesreće, je li riječ o neregistriranom vozilu.

    MUP je odredio ukupno trideset lokacija, a u Osječko-baranjskoj županiji ima deset „ormarića“ i pet radara. Svi su zaključani pa vozači ne mogu znati u kojemu je kamera, a koji je prazan.

    Ovaj sustav vrijedan je 4,68 milijuna kuna, navodi portal Index.hr.

    U Splitu je takav sustav već prije nekoliko godina postavljen te se pokazao vrlo dobrim – smanjen je broj prekršaja i prometnih nesreća.

    Lokacije na području Osječko-baranjske županije:

    1.Feričanci D2, ulica Petrovac nasuprot kućnog broja 86 (kretanje vozila u smjeru istoka) – stup sa betonskim temeljem uz južnu stranu kolnika, visine 2,6 m.

    2.Podravska moslavina D34, Strossmayerova kod kućnog broja 107 (kretanje vozila u smjeru istoka) – stup sa betonskim temeljem uz južnu stranu kolnika, visine 2,6 m.

    3.Zapadna obilaznica D7, 4 dionica, kod raskrižja sa Ulicom grada Vukovara-Čepin, (kretanje vozila smjer Osijek-Đakovo) – stup sa betonskim temeljem, visine 2,7 m.

    4.Zapadna obilaznica D7, 4 dionica, kod raskrižja sa Ulicom grada Vukovara-Čepin (kretanje vozila smjer Đakovo-Osijek) – stup sa betonskim temeljem, visine 2,7 m.

    5.Cret Bizovački D2, Ulica Matije Gupca nasuprot kućnog broja 110 (kretanje vozila u smjeru istoka) – stup sa betonskim temeljem, visine 2,7 m.

    6.Cret Bizovački D2, Ulica Matije Gupca kod kućnog broja 38 (kretanje vozila u smjeru zapada) – stup sa betonskim temeljem, visine 2,7 m.

    7.Osijek, J. J. Strossmayera ŽC4068, kod kućnog broja 239 (kretanje vozila u smjeru istoka) – nosač na stupu javne rasvjete, na visini 3,3 m.

    8.Osijek, J. J. Strossmayera ŽC4068, kod kućnog broja 320 (kretanje vozila u smjeru zapada) – nosač na stupu javne rasvjete, na visini 3,1 m.

    9.Čeminac D7, ulica Stjepana radića kod kućnog broja 6 (kretanje vozila u smjeru juga) – stup sa betonskim temeljem, visine 2,6 m.

    10.Čeminac D7, ulica Stjepana radića nasuprot kućnog broja 76 (kretanje vozila u smjeru sjevera) – stup sa betonskim temeljem, visine 2,6 m.

     

    strosika-2

    strosika-3

    strosika-4

    strosika-5

    strosika-6

    Imate više informacija o ovoj temi, želite li komentirati, napisati reakciju ili želite prijaviti pogrešku u tekstu?

    VEZANE VIJESTI

    Na području Policijske uprave osječko-baranjske evidentirano je ukupno 69 ciljanih prometnih prekršaja

    Rezultat akcije ROADPOL

    Temeljem inicijative ROADPOL-a, mreže prometnih policija država Europe, u razdoblju od 16. do 20. lipnja na području republike Hrvatske kao Više…

    Zbog magle smanjena je vidljivost mjestimice na cestama u Slavoniji ...

    HAK: Od danas obavezna zimska oprema

    Od danas 15. studenog do 15. travnja 2019. obvezna je upotreba zimske opreme na zimskim dionicama javnih cesta u Hrvatskoj, podsjetili Više…

    Osječani i posjetitelji Osijeka večeras će uživati u bogatom programu koji se priprema

    Program 2. Osječke ljetne noći

    Iako vrijeme možda neće tijekom dana biti obečavajuće za boravak na otvorenom, večer bi trebala biti suha i ugodna za Više…

    VIŠE IZ KATEGORIJE

    Na memorijalnom turniru u Rijeci, Katia je osvojila sve što se može osvojiti!

    Karate – Katia Šegavčić zlatna u Rijeci

    Sedam hrvatskih gradova točno u podne okupit će tisuće ljudi u Osijeku, Zagrebu, Čakovcu, Rijeci, Zadru, Splitu i Dubrovniku točno u podne s nekih od svojih najatraktivnijih lokacija krenut će u lov na novi svjetski rekord u Najdužoj ljudskoj špagi na svijetu

    [FOTO] Srbić, Ude i Benović u subotu napadaju svjetski rekord u Najdužoj špagi na svijetu

    Prijava je otvorena za filmsku publiku i za one koji će to tek postati. Za tajnog je gledatelja najbitnije da se voli igrati, promišljati, analizirati, dijeliti svoje mišljenje i da želi doprinijeti reviji hrvatskog kratkog filma u Osijeku

    Filmska RUNDA traži tajnog gledatelja!