Arhiva

Više od 400 školaraca učilo plivati u Centru za edukaciju Gradskog društva Crvenog križa Osijek u Orahovici

    Objavljeno 21.01.2015
    OsijekNews redakcija

    Već desetu godinu za redom u Centru za edukaciju Gradskog društva Crvenog križa Osijek u Orahovici u sklopu programa „Škola u prirodi i obuka neplivača“ kontinuirano se provodi obuka neplivača kroz koju je u navedenom razdoblju prošlo oko 17 400 učenika trećih i četvrtih razreda osnovnih škola iz pet slavonskih županija.

    Kroz suradnju sa centrima za socijalnu skrb s područja Slavonije i Baranje, proteklih je godina program obuke neplivača prošlo još približno 3000 djece socijalno ugroženih obitelji.

    Poradi tih rezultata, a i činjenice da Centar za edukaciju u Orahovici jedinstven na prostoru Slavonije i Baranje, Gradsko društvo Crvenog križa Osijek i u 2014. godini uz potporu Ministarstva znanosti, obrazovanja i sporta, a na temelju Natječaja za sufinanciranje sportskih programa „Obuka neplivača u školama“ u 2014. godini, u razdoblju od 01. rujna do 31. prosinca 2014. godine provelo je projekt pod nazivom „Obuka neplivača u Centru za edukaciju Gradskog društva Crvenog križa Osijek u Orahovici“.

    Projektom je obuhvaćeno ukupno 447 učenika trećih i četvrtih razreda devet osnovnih škola s područja Osječko-baranjske, Virovitičko-podravske i Požeško-slavonske županije: OŠ Ivane Brlić Mažuranić, Orahovica, PŠ Nova Jošava, OŠ Zdenka Turkovića Kutjevo, PŠ Bektež, PŠ Mitrovac, PŠ Tominovac, PŠ Vetovo, PŠ Poreč, PŠ Ciglenik, PŠ Grabarje, PŠ Kula, PŠ Gradište, OŠ ‘Mladost’, Jakšić, PŠ Rajsavac, PŠ Tekić, OŠ Vilima Korajca, Kaptol, PŠ Alilovci, PŠ Podgorje, OŠ Antuna Gustava Matoša, Čačinci, OŠ Dore Pejačević, Našice, OŠ Ivan Goran Kovačić, Zdenci, PŠ Crnac, PŠ Veliki Rastovac, OŠ Josipa Jurja Strossmayera, Đurđenovac, PŠ Šaptinovci, PŠ Bokšić Lug, PŠ Klokočevci, PŠ Bokšić, PŠ Beljevina, PŠ Pribiševci, OŠ Vladimira Nazora, Feričanci, PŠ Donja Motičina i PŠ Seona.

    Plan i program obuke neplivača sastojao se od 20 nastavnih jedinica što je podrazumijevalo kontinuirani svakodnevni dolazak djece na bazen u okviru 2 tjedna. Osnovni je cilj 20-satnog programa naučiti učenike plivati proizvoljnom tehnikom, podučiti ih sigurnosti na vodi te snalaženju u urgentnim situacijama. Program obuke proveo je diplomirani kineziolog s višegodišnjim iskustvom u obuci neplivača, a napredak i znanje učenika mjereno je ljestvicom ocjenjivanja znanja plivanja čiji je autor prof. dr. sc. Nada Grčić-Zubčević, redovni profesor na katedri plivanje na Kineziološkom fakultetu u Zagrebu.

    Obukom su ostvarene sve zadaće plana i programa, odnosno svi obrazovni, odgojni i kinantropološki aspekti. Projekt je uspješno proveden, što se može vidjeti iz samih rezultata. Naime, od ukupnog broja učenika obuhvaćenih programom, njih čak 75,85% nije znalo plivati, a finalnim testiranjem je utvrđeno da je čak 65,59% učenika nakon provedene obuke naučilo ovu životnu vještinu.

    Učenici koji su imali plivačko predznanje kroz obuku su usavršili tehniku plivanja. Provedbom navedenog programa problem neznanja plivanja učenika 3. i 4. razreda osnovnih škola smanjen je u velikoj mjeri. Osim navedenih rezultata treba izdvojiti i to da je u program bilo uključeno i 8 učenika posebne odgojno-obrazovne skupine učenika s blažim i težim oblicima mentalne retardacije koja nije sudjelovala u programu prema predloženom izvedbenom planu i programu, te time nije uvrštena ni u krajnju statistiku, već se s njima radilo prema Halliwick konceptu zahvaljujući provoditelju programa, profesoru kineziologije koji je nositelj međunarodnog certifikata za instruktora plivanja za osobe s posebnim potrebama i upotrebu Halliwick metode.

    Veći broj učenika koji je sudjelovao u programu dolazi iz ruralnih i manjih urbanih sredina te je velikoj većini njih ovo bio prvi kontakt s bazenom i tehnikama plivanja jer u njihovim sredinama ne postoji infrastruktura za provođenje programa. Provođenjem programa „Obuka neplivača u Centru za edukaciju Gradskog društva Crvenog križa Osijek u Orahovici“ gotovo svi učenici kroz metode rada oslobodili se se straha od vode, a smanjivanje mogućnosti tragičnih vijesti o utapanju djece na području Slavonije, daleko je najveći uspjeh ovoga projekta. Troškove same obuke i učioničke nastave u Centru za edukaciju u Orahovici, kako je već rečeno, snosilo je Ministarstvo znanosti, obrazovanja i sporta, a troškove svakodnevnog prijevoza učenika do plivališta podmirili su roditelji, u čemu su dijelu škola pomogle jedinice lokalne samouprave.

    Imate više informacija o ovoj temi, želite li komentirati, napisati reakciju ili želite prijaviti pogrešku u tekstu?

    VEZANE VIJESTI

    21. Državno natjecanje mladih Hrvatskog crvenog križa

    Ekipa mladih Gradskog društva Osijek koju su predstavljali učenici Medicinske škole Osijek u sastavu Lorena Spreitzer, Matej Jurković, Renata Jakić, Više…

    Crveni križ Osijek – seminar ‘Slučajni spasilac’

    Gradsko društvo Crvenog križa Osijek u suradnji s Fakultetom za odgojne i obrazovne znanosti Sveučilišta Josipa Jurja Strossmayera u Osijeku Više…

    Crveni križ – međunarodni kamp Atlantis

    Hrvatska je po prvi put zemlja domaćin međunarodnom kampu mladih koji nosi naziv „Atlantis“. U radu kampa sudjelovat će predstavnici Više…

    VIŠE IZ KATEGORIJE

    Na memorijalnom turniru u Rijeci, Katia je osvojila sve što se može osvojiti!

    Karate – Katia Šegavčić zlatna u Rijeci

    Sedam hrvatskih gradova točno u podne okupit će tisuće ljudi u Osijeku, Zagrebu, Čakovcu, Rijeci, Zadru, Splitu i Dubrovniku točno u podne s nekih od svojih najatraktivnijih lokacija krenut će u lov na novi svjetski rekord u Najdužoj ljudskoj špagi na svijetu

    [FOTO] Srbić, Ude i Benović u subotu napadaju svjetski rekord u Najdužoj špagi na svijetu

    Prijava je otvorena za filmsku publiku i za one koji će to tek postati. Za tajnog je gledatelja najbitnije da se voli igrati, promišljati, analizirati, dijeliti svoje mišljenje i da želi doprinijeti reviji hrvatskog kratkog filma u Osijeku

    Filmska RUNDA traži tajnog gledatelja!