Arhiva

Uživajte biciklirajući kroz polja, šume, uz vinarije, Dravu i Dunav

    Objavljeno 19.03.2016
    OsijekNews redakcija

    Cijela Slavonija i Baranja idealno su područje za bicikliranje. Kako za bicikliste kojima odgovaraju lakše, ravne dionice, koje prolaze poljima, šumama i prirodnim ambijentom pokraj vodotoka, ili za one zahtjevnije vozače koji preferiraju brdske vožnje, kako zemljanim i šumskim terenima, tako i cestovnim.

    Baranja se sve više razvija kao privlačan prostor biciklistima, pa i cikloturistima iz inozemstva. U Baranji se tako isprepleću na najbolji način zanimljive i atraktivne biciklističke rute s vinskim cestama. Pojedina odredišta podjednako privlače sportske rekreativce, gastronome i ljubitelje vina.

    U našem prilogu predsjednik Biciklističkog kluba Osijek 2010 Tomislav Nemet predstavio je nekoliko zanimljivih biciklističkih ruta za bicikliste rekreativce na kojima se doista može uživati u vožnji i prirodnom okruženju. Na internetskim stranicama BK-a Osijek 2010 može se vidjeti svaka od tih ruta na karti te zato donosimo link na kojem se može detaljno pogledati.

    1. OSIJEK – UŠĆE KARAŠICE – OSIJEK: Ruta kreće od Starčevićeva trga, uz vožnju asfaltiranim nasipom do Višnjevca. Oko 300 metara prije kraja nasipa silazi se s asfalta i nastavlja preko drvenog mosta prema zapadu. Vozi se kroz šumska područja i prekrasan prirodni okoliš, uz Dravu, do udičarskog doma na ušću Karašice u Dravu, gdje se može okrijepiti. Ruta je bez posebnih uspona, duga deset, odnosno ukupno 20 kilometara i prelazi se za sat i pol lagane vožnje. Podloga je 40 posto asfalt, 50 posto makadam i 10 posto zemlja. Vozi se brdskim ili treking-biciklom. (https://www.plotaroute.com/route/182192)

    2. OSIJEK – KOPAČEVO – BILJE – OSIJEK: Iz grada se izlazi prema Podravlju i potom se nasipom vozi sve do Kopačeva i prijamnog centra JP Kopački rit. Nije potrebno posebno isticati kako je na toj dionici prekrasan okoliš, a jedini sudionici u prometu su biciklisti, pješaci i eventualno životinje. Ruta potom prolazi Kopačevom pa preko Bilja do Osijeka. Ukupno je duga 32 kilometra, bez uspona, što znači da su u pitanju dva sata lagane vožnje. Podloga je asfalt (50 posto) i makadam te je za vožnju potreban brdski ili treking-bicikl. (https://www.plotaroute.com/route/182190)

    3. KOPAČEVO – ZLATNA GREDA – TIKVEŠ – KOPAČEVO: Polazak je od jezera Sakadaš u Kopačevu, odnosno od ulaza u PP Kopački rit. Vozi se asfaltnom cestom, ali se ne spušta prema Podunavlju, nego se vožnja nastavlja nasipom, uz rit, sve do Zlatne grede. Kod crpne stanice silazi se s nasipa na asfaltnu cestu i vozi prema dvorcu Tikveš i naselju Tikveš. Nastavlja se dalje prema crpnoj stanici Tikveš, ali se prije kretanja prema stanici nastavlja ravno, makadamom, do crpne stanice Podunavlje i do polazišta. Naravno, tu su moguće varijacije s rutom, tako da se pri povratku od Zlatne grede nastavi asfaltnom cestom i inače za bicikliste čestom rutom, preko Kozjaka, uz okrjepu u Kormoranu, do Kopačeva. Ruta je dužine 40 kilometara, bez uspona i proveze se za tri sata lagane vožnje brdskim ili treking-biciklom. (https://www.plotaroute.com/route/177843)

    4. BIZOVAC – ČOKADINCI – KOŠKA – LADIMIREVCI – BIZOVAC: Ovo je ruta kao svojevrstan prijedlog za goste Bizovačkih toplica koji voze bicikl. Na cijeloj ruti je podloga asfalt, tako da se može provesti praktički svim tipovima bicikala. Ruta je nešto duža, ukupno 58 kilometara, ali nema uzvisina te se može provesti za tri sata. (https://www.plotaroute.com/route/182319)

    5. KNEŽEVI VINOGRADI – KOTLINA – KAMENAC – KARANAC – KNEŽEVI VINOGRADI: Najljepša je to i, od ovih ruta koje predlažemo, najzahtjevnija. Polazi ispred starog podruma Belja u Kneževim Vinogradima i vozi se do Kotline te dalje prema Podolju asfaltnom cestom, ali se na prijevoju, na vrhu Banova brda, skreće lijevo na zemljani put. Vozi se potom kroz polja, surduke, vinograde i šumu do odašiljača. Zatim se spušta i ubrzo skreće prema beljskom vidikovcu. Nastavlja se dalje vožnja i spust asflatnom cestom. U podnožju se skreće na zemljani put i vozi sve do Karanca, a potom u Karancu ponovno asfaltnom cestom do Kamenca i Kneževih Vinograda. Dužina ove rute je 25 kilometara, a visinske razlike su 370 metara te su za prolazak potrebna dva do tri sata. Vozi se brdskim biciklom. (https://www.plotaroute.com/route/182293)

    Imate više informacija o ovoj temi, želite li komentirati, napisati reakciju ili želite prijaviti pogrešku u tekstu?

    VIŠE IZ KATEGORIJE

    Na memorijalnom turniru u Rijeci, Katia je osvojila sve što se može osvojiti!

    Karate – Katia Šegavčić zlatna u Rijeci

    Sedam hrvatskih gradova točno u podne okupit će tisuće ljudi u Osijeku, Zagrebu, Čakovcu, Rijeci, Zadru, Splitu i Dubrovniku točno u podne s nekih od svojih najatraktivnijih lokacija krenut će u lov na novi svjetski rekord u Najdužoj ljudskoj špagi na svijetu

    [FOTO] Srbić, Ude i Benović u subotu napadaju svjetski rekord u Najdužoj špagi na svijetu

    Prijava je otvorena za filmsku publiku i za one koji će to tek postati. Za tajnog je gledatelja najbitnije da se voli igrati, promišljati, analizirati, dijeliti svoje mišljenje i da želi doprinijeti reviji hrvatskog kratkog filma u Osijeku

    Filmska RUNDA traži tajnog gledatelja!