Arhiva

Tvrtki Pestrid zabrana rada 90 dana – građani bez zaštite od komaraca

    Objavljeno 28.06.2016
    OsijekNews redakcija

    Građani Osijeka u jeku najezde komaraca, mnogo veće nego prošle godine, ostali su bez zaštite! Ova vrlo ozbiljna prijetnja prouzročena je rješenjem o zabrani rada na 90 dana za tvrtku Pestrid, koja provodi tretmane za uništavanje komaraca na području Osijeka i još nekih općina.

    Razlog ove kazne nedopuštena je uporaba biocidnog proizvoda Ti-Bi-24 proizvođača Duochem iz Srbije, koje “ne ispunjava zahtjeve iz Uredbe (EU) Europskog parlamenta i Vijeća u vezi sa stavljanjem na raspolaganje na tržištu i uporabi biocidnih proizvoda”, kao i to što je taj preparat u Pestridu zatečen bez deklaracije na hrvatskom jeziku.

    Preparat korišten dvaput
    “Zabranjuje se trgovačkom društvu Pestrid d.o.o. Bilje (…) obavljanje djelatnosti obvezatne dezinfekcije, dezinsekcije i deratizacije kao mjere za sprječavanje i suzbijanje zaraznih bolesti pučanstva u trajanju od 90 dana od dana primitka ovog rješenja”, navodi se u rješenju koje je 17. lipnja ove godine izdalo Ministarstvo zdravlja, odnosno viša državna sanitarna inspektorica tog ministarstva. U obrazloženju rješenja navodi se kako su inspekcijskim nadzorom u Pestridu 15. lipnja ove godine, obavljenom prema službenoj dužnosti, u skladištu opasnih kemikalija koje se koriste za provedbu dezinsekcije komaraca kao mjere za sprječavanje i suzbijanje zaraznih bolesti pučanstva na području Osijeka, pronađene dvije bačve od 200 litara proizvoda Ti-Bi-24, proizvođača Duochem, iz Srbije. Uporaba tog sredstva za uništavanje odraslih komaraca nije dopuštena od 1. listopada 2014. godine, a inspekcija je utvrdila kako je ono korišteno u adulticidnim tretmanima komaraca 13. i 15. lipnja ove godine. Osim toga, preparat Ti-Bi-24 nije imao deklaraciju na hrvatskom jeziku, kao ni “klase ni urudžbenog broja odobrenja za stavljanje na tržište”.

    Pročelnik Upravnog odjela za zdravstvo i socijalnu skrb grada Osijeka Romano Kristić kazao nam je u ponedjeljak, u vrijeme sjednice Gradskog vijeća, kako Grad nema punu informaciju o zabrani rada za tvrtku Pestrid.

    – Moramo vidjeti o čemu je točno riječ. Ako je zabrana stupila na snagu, to praktično znači da nemamo izvođača radova za adulticidne tretmane komaraca. U ugovoru postoji mogućnost angažiranja treće strane, no moramo provjeriti pravno do koje vrijednosti usluge, i što će to značiti za cijelu sezonu. S obzirom na to da smo na sjednici Gradskog vijeća, vjerujem da ćemo tijekom dana imati sve informacije i da ćemo sutra (utorak nap.a.) biti pametniji u donošenju prave odluke – kazao nam je Kristić.

    Tvrtka Pestrid ima ugovor s Gradom Osijekom za provedbu uništavanja odraslih komaraca (adulticidni tretman) u 2015. i 2016. godini. Za provođenje larvicidnog tretmana dvogodišnji ugovor imaju tvrtke Asanator, Cosmosol, Sanitacija i Vetam. Zavod za javno zdravstvo Osječko-baranjske županije ima također dvogodišnji ugovor za provedbu nadzora nad mjerama dezinsekcije komaraca, a u Osijeku postoji i specifična situacija, da monitoring, odnosno utvrđivanje brojnosti komaraca, njihovih žarišta i preporuke za tretmane na osnovu prognostičkog modela utvrđuje Zavod za biologiju Sveučilišta Josipa Jurja Strossmayera.

    Zabrana i lani
    – Tvrtka Pestrid nije bilo kakav izvođač radova. Ta tvrtka je, zajedno s Odjelom za biologiju partner Grada Osijeka u projektu Osijek – grad bez komaraca. Taj partner Grada u radu je koristio i danas koristi sredstva koja su zabranjena u Hrvatskoj. Provodeći nadzor na terenu, ali i iz naloga, vidjeli smo da Pestrid koristi u tretmanu nedopušteno sredstvo, koje uz to iz Srbije nije uvezla tvrtka koja za to ima dopuštenje. Prijavili smo to Ministarstvu zdravlja. U Zavodu smo dobili povratnu informaciju kako je inspekcija za Pestrid izdala rješenje o zabrani rada na 90 dana. Prema službenoj dužnosti obavijestili smo Grad Osijek, kao i ostale gradove i općine na području Osječko-baranjske županije o tom rješenju. Moram podsjetiti kako je Pestrid i lani u rujnu dobio zabranu rada od 60 dana zbog određenih prekršaja. Tada je intervencijom Grada odgođena provedba zabrane rada za dva mjeseca te je Pestrid ipak proveo tretmane uništavanja komaraca – kazao nam je ravnatelj županijskog Zavoda za javno zdravstvo Zlatko Pandžić.

    Upitan za moguća rješenja problema, s obzirom na to da je broj komaraca koji napadaju građane Osijeka izuzetno velik, Pandžić kaže kako to treba pitati Grad.

    Glas Slavonije – Igor MIKULIĆ
    Halil Salha direktor PestridaŽeli nas se izbaciti s tržišta
    Direktor tvrtke Pestrid Halil Salha u telefonskom razgovoru kazao nam je kako nema komentara na naš upit o zabrani rada na tri mjeseca. Nije želio komentirati ni naš upit je li točno da je njegova tvrtka pri uništavanju komaraca koristila biocidno sredstvo Ti-Bi-24, proizvedeno u Srbiji, čija uporaba nije dopuštena u Hrvatskoj. “Dogodile su se stvari koje nisu dobre. Tvrtka Pestrid nije napravila ništa što je u sukobu sa zakonom. Baš ništa! Ovo se sve radi kako bi se Pestrid izbacilo s tržišta. Plaćamo sve poreze, doprinose, isplaćujemo plaće. Nismo dužni ni lipu poreza. Tvrtki Pestrid konstatno se spotiču noge jer je uspješna i razvija se”, rekao nam je Salha, priznajući kako je na putu prema Zagrebu kako bi riješio problem. Priznao je i kako bi zabrana rada od tri mjeseca mogla značiti da će 25 djelatnika Pestrida ostati bez posla.

    STOTINJAK UBODA U 15 MINUTA
    Prema podacima Zavoda za javno zdravstvo Osječko-baranjske županije, čija služba za DDD provodi mjerenja brojnosti odraslih komaraca na području Osijeka, njihov broj je izuzetno velik. Metodom čovjek-aspirator mjeren je broj komaraca na 12 postaja. Granica tolerancije je 15 uboda u 15 minuta, no na osam postaja brojnost komaraca daleko prelazi granicu tolerancije. Primjerice, na postaji Halaševo zabilježeno je 110 uboda u 15 minuta, što je sedam puta više od granice tolerancije. U Vinogradskoj ulici evidentirano je 98 uboda u 15 minuta. Metodom CDC klopki na postaji Podravlje evidentirano je 5600 jedinki komaraca. Tolerirana granica je 200 jedinki. U Sarvašu je zabilježeno 2600, Nemetinu 1800, a Đavoljoj gredi 3400 jedinki komaraca.

    Imate više informacija o ovoj temi, želite li komentirati, napisati reakciju ili želite prijaviti pogrešku u tekstu?

    VEZANE VIJESTI

    Tretiranje još nije počelo, ali sve je u pripravnosti i spremno za borbu protiv zujavih napasnika

    Nova generacija komaraca stiže kroz 2 tjedna

    O pojavi komaraca i načinu tretiranja na području Osječko – baranjske županije govorilo se danas u prostorijama Gradske uprave Grada Više…

    Osječka premijera filma Komarci – edukacija je nužna, jer je prijetnja stvarna

    Danas je u osječkom kinu Urania održana pretpremijerna projekcija dokumentarnog filma „Komarci“. Cilj projekcije bio je na jednom mjestu okupiti Više…

    Odjel za biologiju – komarci dolaze s netretiranih područja

    Uslijed naglog porasta vodostaja Dunava i Drave u proteklom razdoblju (koje je posljedica obilnih padalina), aktiviran je razvoj nove generacije Više…

    VIŠE IZ KATEGORIJE

    Na memorijalnom turniru u Rijeci, Katia je osvojila sve što se može osvojiti!

    Karate – Katia Šegavčić zlatna u Rijeci

    Sedam hrvatskih gradova točno u podne okupit će tisuće ljudi u Osijeku, Zagrebu, Čakovcu, Rijeci, Zadru, Splitu i Dubrovniku točno u podne s nekih od svojih najatraktivnijih lokacija krenut će u lov na novi svjetski rekord u Najdužoj ljudskoj špagi na svijetu

    [FOTO] Srbić, Ude i Benović u subotu napadaju svjetski rekord u Najdužoj špagi na svijetu

    Prijava je otvorena za filmsku publiku i za one koji će to tek postati. Za tajnog je gledatelja najbitnije da se voli igrati, promišljati, analizirati, dijeliti svoje mišljenje i da želi doprinijeti reviji hrvatskog kratkog filma u Osijeku

    Filmska RUNDA traži tajnog gledatelja!