Arhiva

Turizam u Osijeku – Sve je više individualnih turista, biciklista i gostiju s kruzera iz cijelog svijeta

    Objavljeno 27.07.2015
    OsijekNews redakcija

    U Turističkoj zajednici grada Osijeka zadovoljni su laganim porastom broja dolazaka i noćenja gostiju u prvih šest mjeseci ove godine.

    Konkretno, prošle nas je godine u prvih šest mjeseci posjetilo 20.545 gostiju, a ove godine njih 20.713. U odnosu na prošlogodišnjih 35.837 noćenja, ove je godine od siječnja do lipnja zabilježeno 36.440 noćenja.

    – Jedan od razloga za lagani porast je veći broj grupa poslovnih ljudi, pogotovo u travnju i svibnju. Naime, Osijek sve više postaje destinacija kongresnog turizma – kaže Saša Uranjek, direktor gradske Turističke zajednice. Dodaje kako smo ove godine imali i nekoliko sportskih događanja u Osijeku, koji također utječu na povećanje broja gostiju, primjerice Europsko prvenstvo u streljaštvu za osobe s invaliditetom.

    Osim toga, sve je više individualnih gostiju iz cijele Europe, posebice biciklista, a bilježi se i veći broj školskih ekskurzija te putnika na zračnoj liniji Osijek – London. Također, direktor Uranjek ističe sve veći broj brodova za kružna putovanja koji pristaju u Osijeku, a s kojima nam dolaze turisti iz cijelog svijeta. Nažalost, ti gosti s kruzera nisu zabilježeni u statistikama TZ-a jer nemaju noćenje u gradskim hotelima i drugim smještajnim kapacitetima.

    – Novo u ponudi u okolici Osijeka je tematska staza u Kopačkom ritu, pa tu očekujemo povećan broj dolazaka, kao i noćenja. Naime, uz Osijek i Kopački rit gosti mogu obići vinske ceste i posjetiti Đakovo, što je primjer jednog od izleta koji nudimo gostima. Ono što nas također čini optimističnim, kada promišljamo o budućnosti turizma, jest uređenje Bizovačkih toplica, kao modela zdravstvenog turizma – objašnjava naš sugovornik.
    Promo tour Pannonian Challenge

    Za razliku od jadranskih destinacija koje žive za ljeto, Uranjek ističe kako se kod nas najbolje osjeća koncept Hrvatska 365 Hrvatske turističke zajednice jer se nude turističke aktivnosti i događanja tijekom cijele godine. No, i mi imamo svoje ljetne adute, primjerice Pannonian Challenge.

    – Ta je manifestaciju postala vrlo poznata i privlači mlade ljude iz cijelog svijeta. U tom smo smislu napravili promo tour Panonian Challengea u Splitu, Zadru, Zagrebu i Rijeci. U navedena smo četiri grada predstavili ovu manifestaciju kroz show program te pozvali stanovnike tih gradova da posjete Osijek u vrijeme održavanja Panonian Challengea – ističe Uranjek, dodajući da je ovo druga godina zaredom da organiziraju promo tour.

    A kao potvrdu koncepta Hrvatska 365, navodi Dane Osječkog piva, aktivnost koju TZ i Osječka pivovara planiraju za jesen. “Nastavit ćemo i s Adventom u Osijeku, ključnom enogastronomskom manifestacijom, promoviranom prošle godine. Bilo je jako dobro, a vjerujemo da će ove godne biti još uspješnija i privući goste iz regije, kojima nudimo predblagdansku čaroliju Božića u Tvrđi”, kaže Uranjek.

    Pilot-projekt eVisitor
    A da u osječkoj Turističkoj zajednici dobro rade, potvrđuje to što su izabrani kao destinacija s kontinenta za pilot-projekt eVisitor Hrvatske turističke zajednice (HTZ). Direktor Uranjek objašnjava da je riječ o turističko-informacijskom sustavu praćenja dolazaka i prijave gostiju u jedinicama smještaja. Od projekta očekuje promptne i ažurne podatke o dolascima i noćenjima, na razini grada, Osječko-baranjske županije, ali i cijele RH.

    – Uz to, ove smo godine u suradnji s HTZ-om pojačali oglašavanje na internetu, i to na ključnim riječima preko Googlea. Nadamo se, cijeneći sve veću ulogu društvenih mreža, da će i to pozicionirati Osijek kao turističku destinaciju koju vrijedi posjetiti. Također, preko internetskih stranica nudimo Osječke pakete, koji sadrže ponudu ugostitelja i turističkih agencija. Cilj nam je ujediniti sve resurse, nudeći cjelovite aranžmane, od kojih će svi imati koristi – objašnjava Uranjek.

    Zaključuje da su u odnosu na lošu gospodarsku situaciju pokazatelji u turizmu jako dobri. Kada bi gospodarstvo krenulo naprijed, to bi, smatra, bio kotač koji bi još više potaknuo razvoj turizma.

    Putevima Nikole Zrinskog i Sulejmana Veličanstvenog
    Direktor osječke Turističke zajednice najavljuje novi projekt Putevima Nikole Šubića Zrinskog i Sulejmana Veličanstvenog. “Ugovor bismo trebali potpisati u jesen, a riječ je o projektu koji je nominiran u okviru IPA prekogranične suradnje Hrvatska – Mađarska. U sklopu toga programa pri kraju je projekt Vodenica, a sada krećemo u ovu povijesnu promotivno-edukativnu turističku rutu. Vjerujemo da ćemo uspjeti kreirati zanimljivu rutu, a realizirat ćemo je u suradnji s gradom Szigetvarom. Planiramo informacije za turiste, promidžbu, definiranje točaka koje će se nalaziti na ruti od Osijeka do Sigeta. Smatramo da ova ruta može biti zanimljiva za one koji žele nešto naučiti iz povijesti, a nastojat ćemo kroz nju istaknuti enološke i gastronomske potencijale Hrvatske i Mađarske”, objašnjava Uranjek.

    IZGUBILI HOTEL MURSU, DOBILI NOVE PRIVATNE SMJEŠTAJE
    “Nažalost, izgubili smo hotel Mursa. Taj je smještajni kapacitet bio povoljan za učenike, sportaše, veće grupe mladih koji žele biti smješteni u jednom objektu. S druge strane, imamo sve veći broj manjih smještajnih kapaciteta, koji odgovaraju manjim grupama gostiju i individualnim gostima. Gostima su atraktivni OPG-ovi sa smještajnim kapacitetima i ponudom hrane koju sami proizvode. Takva ponuda čini nas autentičnom i turistima zanimljivom destinacijom. Stoga te posebne oblike turizma treba diverzificirati kao specijaliziranu ponudu jer imamo mnogo toga zanimljivog ponuditi gostima, i to na malom prostoru”, smatra Uranjek.

    Glas Slavonije – Vesna LATINOVIĆ

    Imate više informacija o ovoj temi, želite li komentirati, napisati reakciju ili želite prijaviti pogrešku u tekstu?

    VEZANE VIJESTI

    VIP Smartica – pametno iskustvo prijevoza

    Jedna od zanimljivih i korisnih novosti za naše građane je VIP SMARTICA, mobilna aplikacija za kupovinu, aktivaciju i validaciju putnih Više…

    Crtalica u Mallu

    Još jedan vikend kada Mall Osijek ostvaruje dječje snove. Ako želite na jedno poslijepodne postati omiljena životinjica, super heroj, princeza Više…

    Đorđe Balašević u Osijeku – još jedan koncert za pamćenje! [Najava koncerta 2017 + poklanjamo ulaznice]

    Đorđe Balašević, jedan od najvećih pjesnika u glazbi u cijeloj regiji, najavio je ponovni dolazak u Hrvatsku i to u Više…

    VIŠE IZ KATEGORIJE

    Na memorijalnom turniru u Rijeci, Katia je osvojila sve što se može osvojiti!

    Karate – Katia Šegavčić zlatna u Rijeci

    Sedam hrvatskih gradova točno u podne okupit će tisuće ljudi u Osijeku, Zagrebu, Čakovcu, Rijeci, Zadru, Splitu i Dubrovniku točno u podne s nekih od svojih najatraktivnijih lokacija krenut će u lov na novi svjetski rekord u Najdužoj ljudskoj špagi na svijetu

    [FOTO] Srbić, Ude i Benović u subotu napadaju svjetski rekord u Najdužoj špagi na svijetu

    Prijava je otvorena za filmsku publiku i za one koji će to tek postati. Za tajnog je gledatelja najbitnije da se voli igrati, promišljati, analizirati, dijeliti svoje mišljenje i da želi doprinijeti reviji hrvatskog kratkog filma u Osijeku

    Filmska RUNDA traži tajnog gledatelja!