Arhiva

Tuneli- skriveno turističko blago grada Osijeka

    Objavljeno 18.04.2016
    OsijekNews redakcija

    Prošlogodišnja čudesna zemlja ReArt festivala, odvela je Reart čudesnim putem – u samo središte Zemlje. Ono što mnogi nisu znali jest da, osim umjetnosti i kulture, ReArt nastoji promicati i grad Osijek kao važno kulturno – povijesno, a time i turističko središte. Slučajni susreti i znatiželja ReArt- ovaca rezultirali su putovanjem u dosad javnosti nepoznato područje – podzemne tunele koji se nalaze ispod Tvrđe.

    Intrigantni tuneli, koji glase kao dobro čuvana tajna te i sami čuvaju mnoge tajne, inspirirali su ReArt festival koji je ovogodišnje izdanje odlučio posvetiti upravo njima.

    ReArt – Put u središte Zemlje nastoji osvijestiti Osječanine, ali i širu javnost o pravom turističkom i dosad neiskorištenom blagu koji naš grad sve ove godine skriva.

    Na putu u središte Zemlje i Tvrđe, uvelike nam je pomogao gospodin Balić – stručnjak i entuzijast koji je veliki dio svog života posvetio upravo proučavanju podzemnih tunela u Tvrđi.

    • Ako netko nešto zna o podzemnim tunelima u Tvrđi, onda je to svakako gospodin Đorđe Balić. Inženjer građevine, planinar i istraživač, o tunelima nam je otkrio mnogo toga- za početak, da oni uistinu postoje.
    • Gospodin Balić pričom nas odvodi u vrijeme nakon 1800. godine, u doba Austro-Ugarske, za vrijeme planske gradnje Tvrđe kada su tuneli prvenstveno služili potrebama evakuacije i bili povezani sa svim vojnim objektima. Kako nam otkriva, takvi se hodnici nazivaju i vojno-erarskim hodnicima. Osim njih, postoje još dva sustava kanalizacije koji se mjestimično priključuju na hodnike. Mnogo su godina ostali skriveni čuvajući svoje tajne, sve do godine kada su „slučajno“ otkriveni prilikom utovara ugljena u tadašnju OŠ „Ivica Šestak“  (današnja Ekonomska škola), na mjestu gdje se srušio zid.
    • Iako su Osječani znali da tuneli postoje, a mnogi od njih se i zatekli u njima, tek se 1974. godine pokrenulo istraživanje koje je otkrilo nove informacije o samoj građi tunela te njihovoj svrsi i stanju. Iste godine Branko Kralik, uz novinare Glasa Slavonije Branka Hebranga, Zlatka Kovačevića i fotoreportera Dragutina Gajera, pridružio se avanturističkom istraživanju podzemnih tunela uz detaljno bilježenje svih informacija.  Đorđe Balić uz smješak nam je napomenuo kako je kao čitatelj Glasa Slavonije, osobni prijatelj i poznavatelj istraživačke ekipe, popratio je sve to budnim okom.
    • Nakon mnogo godina Đorđe Balić krenuo je u pronalazak zabilješki Branka Kralika, koje je on pedantno čuvao. No zabilješke su nestale! Do danas nitko nije uspio saznati gdje se one nalaze. Bez obzira na to, Đorđe kaže da ga to nije omelo u naumu da krene u novo istraživanje te je tako naišao na članke u novinama koji su bili objavljeni u vrijeme istraživanja, ali i prije te nakon njega. Istraživajući, upoznao je mnoge ljude koji su bili u tunelima te je pronašao panoe koji su bili dio izložbe na kojoj su predstavljena ranija istraživanja.
    • Unatoč hladnoći, prosinca 2012. godine skupina speleologa iz Zagreba, članovi Društva za istraživanja i snimanja krških fenomena „Dinaridi“, te osječka ekipa koju je predvodio Đorđe Balić uputila se u tunele. Imajući na umu informacije koje su prikupili, ova ekipa ušla je u tunele te zabilježila zatečeno stanje. Tuneli su bili u dobrom stanju.
    • Gospodin Balić nastavlja da o podzemnim tunelima građani ne znaju mnogo, jedino što se pouzdano zna su informacije do kojih se došlo uz mnoga istraživanja koja datiraju od sredine 20. stoljeća do danas. Utvrđeno je da su tuneli u Fakultetskoj ulici prohodni i čine kralježnicu sustava. Na području kod Vodenih vrata pune se vodom što ukazuje na pravac ispod Drave, a u blizini Svodova nalazi se i jedna dvorana. Osim ulaza u tunele koji se nalaze u Tvrđi, postoji i ulaz koji se nalazi u blizini teniskih terena. Mnogi tuneli se prostiru izvan Tvrđe te se za pojedine tunele pretpostavlja da vode čak do crkve Svetog Roka i Pejačevićevog dvorca.
    • Mnogo je toga rečeno, napisano i zabilježeno o tunelima ili kanalima, ali  mnogo nepoznatih detalja tijekom ovog razgovora nam je otkrio naš sugovornik Đorđe Balić, čovjek koji je ogromnu energiju i vrijeme posvetio njihovom otkrivanju i predstavljanju. Možemo se složiti s gospodinom Balićem- kada bi građani imali dojam da se ispod površine po kojoj svakodnevno prolaze i zastaju nalaze tuneli koji sa sobom nose mnoge tajne i neispričane priče, tada bi možda više cijenili našu bogatu povijest i kulturu, jer svi smo mi dio nje.
    • Osim povijesne vrijednosti koju tuneli sa sobom donose, oni su ujedno i turističko blago te dio kulturne baštine koje može postati vrijedna i poznata turistička atrakcija za grad Osijek.

    Darija Gabrić i Kristina Kovačević

    FOTO: Kristina Kovačević

    Imate više informacija o ovoj temi, želite li komentirati, napisati reakciju ili želite prijaviti pogrešku u tekstu?

    VEZANE VIJESTI

    FOTO ReART Božićni sajam udruge Plantaža

    ReART Božićni sajam udruge Plantaža koji traje od 18-19.12 na lokaciji Tvrđa – Glavna Straža (Muzej Slavonije: arheološki odjel) Festival Više…

    VIŠE IZ KATEGORIJE

    Na memorijalnom turniru u Rijeci, Katia je osvojila sve što se može osvojiti!

    Karate – Katia Šegavčić zlatna u Rijeci

    Sedam hrvatskih gradova točno u podne okupit će tisuće ljudi u Osijeku, Zagrebu, Čakovcu, Rijeci, Zadru, Splitu i Dubrovniku točno u podne s nekih od svojih najatraktivnijih lokacija krenut će u lov na novi svjetski rekord u Najdužoj ljudskoj špagi na svijetu

    [FOTO] Srbić, Ude i Benović u subotu napadaju svjetski rekord u Najdužoj špagi na svijetu

    Prijava je otvorena za filmsku publiku i za one koji će to tek postati. Za tajnog je gledatelja najbitnije da se voli igrati, promišljati, analizirati, dijeliti svoje mišljenje i da želi doprinijeti reviji hrvatskog kratkog filma u Osijeku

    Filmska RUNDA traži tajnog gledatelja!