Arhiva

Tržnica u znaku zimnice – Najviše se kupuju paprika i grožđe

    Objavljeno 03.09.2016
    OsijekNews redakcija

    Tržnica se već početkom rujna odjenula u boje jeseni. Kad je o voću riječ, najtraženije je, očekivano, grožđe, bijelo i crno. Cijena mu se kreće od pet do desetak kuna za kilogram, pa svatko može izabrati vrstu koja odgovara njegivu ukusu i džepu.

    Drugi je “hit” paprika, posebice ona rog, koja se koristi za pripremu ajvara ili za pečenje. Tako jednostavan recept za pečenu papriku u trenu postaje odlična salata koja i u zimskim mjesecima ide uz gotovo svako jelo.

    – Paprike jednostavno poslažem na grijaću ploču i potom ih okrećem da svuda uhvate boju. Slažem ih u posudu s poklopcem kako bi ostale tople i kad sve ispečem, ogulim ih. Tako oguljene držim u zamrzivaču. Inače, kad pravim salatu, dodam bijeloga luka, ulja, soli i malo octa – ispričala je sugrađanka Zdenka iz Gornjega grada tradicionalan recept za koji je kupila vreću paprike. Dobit će, kaže, desetak paketića paprike koje potom rasporedi za obroke tijekom zime. Inače, kilogram rog paprike stoji sedam kuna, a valja napomenuti da je ista vrsta pogodna i za ajvar, koji također pripremaju mnogi Osječani i Osječanke.

    Kad je u pitanju ostalo povrće, patlidžan stoji dvije kune, krastavci pet, a krumpir se kreće od tri do četiri kune za kilogram, dok je cijena rajčice oko pet kuna, a može se naći i jeftinija, tzv. industrijska za kuhanje. U ponudi su i brojne vrste voća, poput vinogradskih breskvi, koje stoje šest kuna, a “obične” sedam.

    VIKTORIJA I MATILDA NA ZELENOM ČETVRTKU
    Grožđe je bilo u prvom planu i ovotjednog Zelenog četvrtka. Predstavio ga je dugogodišnji proizvođač Željko Horvat iz Mandićevca, vlasnik obiteljskog poljoprivrednoga gospodarstva. Viktorija, prima, kardinal, matilda, muškat i brojne druge vrste ponudio je okupljenim posjetiteljima, koji su mogli kušati i svježe iscijeđen sok.

    – Posebnost je u tome što se ovo grožđe ne tretira pesticidima, osim u ekološki dozvoljenim količinama. Radim s preparatima na bazi biljaka, a kupci prepoznaju kvalitetu – kaže Horvat.

    Marija MIHELIĆ
    Imate više informacija o ovoj temi, želite li komentirati, napisati reakciju ili želite prijaviti pogrešku u tekstu?

    VEZANE VIJESTI

    FOTO Trbuh grada – zelena tržnica subotom u gornjem gradu

    Osječke tržnice ili kako bi mi rekli „pijace“ (Mađarski: piac) gradski su prostori koji se ujutro među prvima bude i Više…

    VIŠE IZ KATEGORIJE

    Na memorijalnom turniru u Rijeci, Katia je osvojila sve što se može osvojiti!

    Karate – Katia Šegavčić zlatna u Rijeci

    Sedam hrvatskih gradova točno u podne okupit će tisuće ljudi u Osijeku, Zagrebu, Čakovcu, Rijeci, Zadru, Splitu i Dubrovniku točno u podne s nekih od svojih najatraktivnijih lokacija krenut će u lov na novi svjetski rekord u Najdužoj ljudskoj špagi na svijetu

    [FOTO] Srbić, Ude i Benović u subotu napadaju svjetski rekord u Najdužoj špagi na svijetu

    Prijava je otvorena za filmsku publiku i za one koji će to tek postati. Za tajnog je gledatelja najbitnije da se voli igrati, promišljati, analizirati, dijeliti svoje mišljenje i da želi doprinijeti reviji hrvatskog kratkog filma u Osijeku

    Filmska RUNDA traži tajnog gledatelja!