Arhiva

Svjetski dan knjige i autorskih prava

    Objavljeno 23.04.2015
    OsijekNews redakcija

    Nije strano da se u današnje vrijeme piše jako mnogo književnih djela, ali ih se jako malo čita, pogotovo među mlađom populacijom. Knjiga nam je, srećom, još uvijek sastavni dio naših života, ali mnogo se toga mijenja i u samom književnom svijetu, na jednoj nevidljivoj razini. U skladu s postmodernim trendovima, književna djela prodaje šokantnost, a sama struktura sažima se više prema formi filmskih scenarija.

    Evaluacija te promjene bila bi iznimno subjektivna, no jedno je sigurno – danas je, više nego ikada prije u povijesti, važno očuvati kulturu knjige i značaj svjetske književnosti. S tom se namjerom obilježava i današnji Svjetski dan knjige i autorskih prava. Odluku o obilježavanju ovoga dana UNESCO je donio 1995. godine u cilju da svakoga, a posebno mlade, potakne na čitanje i promicanje izdavaštva i zaštitu intelektualnog vlasništva.

    Osijek će se također uključiti u obilježavanje Svjetskog dana knjige manifestacijom Noć knjige 2015. U organizaciji Gradske i sveučilišne knjižnice Osijek održat će se tako bogat i sadržajan program čiji raspored možete vidjeti u nastavku. Na Umjetničkoj akademiji možete saznati ponešto o knjizi na filmu, u knjižari Školske knjige (Trg Ante Starčevića 12) prisustvovati predstavljanju knjige Hrvatski jezični savjeti, a u Old Bridge Pubu sudjelovati u kvizu na temu slavnog autora Georgea R.R. Martina.

     

    noc-knjige

    Imate više informacija o ovoj temi, želite li komentirati, napisati reakciju ili želite prijaviti pogrešku u tekstu?

    VIŠE IZ KATEGORIJE

    Na memorijalnom turniru u Rijeci, Katia je osvojila sve što se može osvojiti!

    Karate – Katia Šegavčić zlatna u Rijeci

    Sedam hrvatskih gradova točno u podne okupit će tisuće ljudi u Osijeku, Zagrebu, Čakovcu, Rijeci, Zadru, Splitu i Dubrovniku točno u podne s nekih od svojih najatraktivnijih lokacija krenut će u lov na novi svjetski rekord u Najdužoj ljudskoj špagi na svijetu

    [FOTO] Srbić, Ude i Benović u subotu napadaju svjetski rekord u Najdužoj špagi na svijetu

    Prijava je otvorena za filmsku publiku i za one koji će to tek postati. Za tajnog je gledatelja najbitnije da se voli igrati, promišljati, analizirati, dijeliti svoje mišljenje i da želi doprinijeti reviji hrvatskog kratkog filma u Osijeku

    Filmska RUNDA traži tajnog gledatelja!