Arhiva

Što nam to otkrivaju novi, svjetleći kondomi?

    Objavljeno 26.06.2015
    OsijekNews redakcija

    Svjetleći prezervativi prisutni su na tržištu već duži niz godina i promoviraju se s raznim namjenama. Međutim, u bližoj budućnosti mogli bismo vidjeti i svjetleće kondome s dodatnom primjenom. Naime, grupa studenata iz Engleske na natjecanju TeenTech prezentirala je koncept takozvanih S.T.EYE kondoma koji bi pomogli lakšem detektiranju spolno prenosivih bolesti.

    Dotični kondomi imaju gumeni sloj prožet molekulama koje se vežu uz bakterije i viruse najčešćih spolno prenosivih bolesti. Ukoliko do tog spoja dođe, kondom zasvijetli u određenoj boji – zelenoj za klamidiju, žutoj za herpes, plavoj za sifilis i ljubičastoj za humani papiloma virus.

    Tvorci ideje za ove prezervative nadaju se kako bi ovakav koncept ljude učinio svjesnijima opasnosti od spolno prenosivih bolesti. Lakša detekcija zaobišla bi za mnoge neugodnu proceduru testiranja kod liječnika te ubrzala daljnji proces liječenja.

    S.T.EYE prezervativi osvojili su prvu nagradu u kategoriji inovacija u zdravstvu na spomenutom TeenTech natjecanju, a iako su za sada samo koncept, za očekivati je da bi ubrzo mogli prijeći u masovnu proizvodnju.

    Imate više informacija o ovoj temi, želite li komentirati, napisati reakciju ili želite prijaviti pogrešku u tekstu?

    VIŠE IZ KATEGORIJE

    Na memorijalnom turniru u Rijeci, Katia je osvojila sve što se može osvojiti!

    Karate – Katia Šegavčić zlatna u Rijeci

    Sedam hrvatskih gradova točno u podne okupit će tisuće ljudi u Osijeku, Zagrebu, Čakovcu, Rijeci, Zadru, Splitu i Dubrovniku točno u podne s nekih od svojih najatraktivnijih lokacija krenut će u lov na novi svjetski rekord u Najdužoj ljudskoj špagi na svijetu

    [FOTO] Srbić, Ude i Benović u subotu napadaju svjetski rekord u Najdužoj špagi na svijetu

    Prijava je otvorena za filmsku publiku i za one koji će to tek postati. Za tajnog je gledatelja najbitnije da se voli igrati, promišljati, analizirati, dijeliti svoje mišljenje i da želi doprinijeti reviji hrvatskog kratkog filma u Osijeku

    Filmska RUNDA traži tajnog gledatelja!