KULTURA

Revija suvremenog frankofonog filma 2018.

Novi filmski tjedan

Objavljeno 14.03.2018
Nikolina Ćosić

uz dolazak proljeća, ožujak je vrijeme za proslavu Frankofonije te već tradicionalnu Reviju suvremenog frankofonog filma. Kao i svake godine, u suradnji s Francuskom Alijansom Osijek prikazujemo izbor filmova iz frankofonih zemalja, od dječjih filmova i klasika do suvremenih nagrađivanih i festivalskih naslova: Vino i vjetarRabinov mačakPlesačicaIsabelino sunceU mojim godinama još skrivam da pušimGood Luck AlgeriaRock the Casbah150 MiligramaCrveni krugKorporacijaTaštinaGaston: Šeprtlja nad šeprtljamaTamaraMon cheri, ja sam ti, a po potrebi i na zahtjev gledatelja možemo neke naslove i ponoviti. Program ćemo nastaviti i u svibnju, a raspored tadašnjih projekcija i izbor filmova ćemo naknadno objaviti. Reviju otvaramo u utorak 20. ožujka (na Međunarodni dan Frankofonije) s početkom u 19:00 h, kada ujedno otvaramo i novu dvoranu kina Urania. Cijena redovnice ulaznice je snižena na 20 kn, a studenti, umirovljenici i članovi Francuske Alijanse ulaznicu plaćaju 16 kn. Bienvenue!

Novi filmski tjedan uz Reviju suvremenog frankofonog filma premijerno donosi i kontroverznu novu verziju priče o Mariji Magdaleni i dugoočekivani nastavak Tomb Raidera. Na programu i dalje ostaju oscarom nagrađena biografska drama Fantomska nit, domaća komična drama Comic Sans, završetak trilogije 50 nijansi slobodniji, autobiografija jednog od najpoznatijih tenora Andree Bocellija – Glazba tišine i sinkronizirani nastavak svima nam drage Pčelice Maje: Medene igre.

Nakon dva kultna nastavka s Angelinom Jolie, vrijeme je za novi Tomb Raider s Alicijom Vikander u glavnoj ulozi. Lara Croft je kći ekscentričnog pustolova koji je nestao dok je ona još bila tinejdžerica. Sada, nakon sedam godina, Lara nema nikakav stvaran cilj ili svrhu te odbija preuzeti uzde carstva svojeg oca jednako kao što odbija priznati da je stvarno otišao. Protiveći se očevim posljednjim željama Lara odlučuje ostaviti sve iza sebe kako bi riješila zagonetku njegova misterioznoga nestanka.

Marija Magdalena – nova inačica biblijske priče iz pera Helen Edmundson i Philippe Goslett, redatelja Gartha Davisa i s vrhunskom glumačkom postavom, uključujući Rooney Maru i Joaquin Phoenixa. Legenda o Mariji Magdaleni kontroverzna je pripovijest s nekoliko lica, o kojoj se neistomišljenici najčešće sukobe zbog različitih povijesnih i biblijskih tumačenja.

Predstavljamo vam domaću filmsku priču punu emocija i smiješnih životnih situacija – Comic Sans. Iznenadna smrt tetke s otoka Visa povezat će sina, razmaženog zagrebačkog dizajnera Alana i oca, šarmantnog umjetnika i bonvivana Brunu, u avanturi života koja će rezultirati nizom tragikomičnih ljubavnih susreta, brodolomom na otoku Jabuka i razotkrivanjem tajne jednog pomalo zaboravljenog fonta iz devedesetih.

U londonskom svijetu mode 1950ih godina, beskompromisni krojač dobiva iznenađujuću narudžbu: kreirati odjeću za samu kraljevsku obitelj. Iako ova uloga možda ne djeluje dovoljno grandiozno za posljednju ulogu u karijeri trostrukog dobitnika Oscara, Daniel Day-Lewis još će jednom oduševiti svojom fantastičnom transformacijom. Lik kojeg tumači karizmatični je krojač beskonačne kreativno-stvaralačke Fantomske niti, koja će nas sve zaintrigirati i uvesti duboko u život Londona druge polovine dvadesetog stoljeća.

Medene igre novi je nastavak svima nam drage sage o pčelici Maji i njenom prijatelju Pavi, uz koju su odrasle mnoge generacije. U novoj uzbudljivoj sinkroniziranoj avanturi za cijelu obitelj, Majina je košnica prepuna uzbuđenja. Pčelica Maja se pojavila prije više od stotinu godina i ubrzo postala jedna od najčitanijih knjiga, čije filmove i serije svi rado gledamo.

Rijetki su pjevači koji su svojim umjetničkim djelovanjem dotaknuli onoliko srca kao Andrea Bocelli. Nastupajući pred rasprodanim arenama, ovaj zlatni tenor osvojio je publiku diljem svijeta. Film Glazba tišine ekranizacija je Bocellijeve autobiografije u kojoj pripovijeda svoju životnu priču putem vlastitog alter ega- Amosa Bardija.

Posljednji nastavak bestselera engleske spisateljice E. L. James 50 nijansi slobodniji i ovaj put donosi romantiku, napetost, triler i akciju u životima novopečenog bračnog para. Christian i Anastasia, sada imaju sve – ljubav, strast, intimu, bogatstvo, blistavu budućnost i svijet mogućnosti na dlanu. Njihov specifični odnos prepun drame, uzbuđenja i erotike, sada više nego ikad, obavija i romansa.

Pred nama su 2 velike predstave Teatra Gavran: „Sladoled“ i „Zaboravi Hollywood“ našeg poznatog, hvaljenog i nagrađivanog autora Mire Gavrana.

U neobičnoj komediji Sladoled junakinje su majka (Mladena Gavran) i kći (Ana Vilenica) čiji se uzajamni odnos te odnos prema muškarcima koji su ih sudbinski odredili opisuje kroz dinamične humorne prizore u kojima će se prepoznati svaka žena. Riječ je o uvjerljivim životnim pričama ispunjenim toplinom, koje će oplemeniti dušu svakoga gledatelja. Predstava će se moći pogledati u četvrtak 22. ožujka s početkom u 20 h u kinu Urania.

U predstavi Zaboravi Hollywood, glavni junaci su profesionalni glumac i profesor na kazališnoj akademiji te mladi kazališni amater koji već godinama pokušava položiti prijemni ispit i postati glumcem. Susret mentora i zanesenog učenika, zahvaljujući njihovim različitim karakterima, rezultirat će dramatičnim i komičnim sukobima, koji će uz izobilje humora razotkriti do kraja i njih dvojicu i glumačku profesiju. Predstava je na rasporedu u ponedjeljak, 23. travnja 2018. s početkom u 20 h.

Primamo rezervacije za obje predstave, a cijena ulaznice je 80 kn.

Ulaznice za predstave je potrebno ranije kupiti, a možete ih rezervirati putem telefona 205-501 (Uprava, 9-17 h), 205-507 (blagajna kina, od 17-21:30 h), email-a: [email protected] i [email protected] ili putem našeg Facebook profila Kino Urania & Kinematografi Osijek.

Proslavite rođendan u Uraniji i provjerite zašto svi kažu da su kod nas najbolje zabave. Posebne pogodnosti i povoljnije cijene možete iskoristiti uz studentskuumirovljeničku i Kohorta Osijek iskaznicu te na dječjim matinejama i obiteljskim srijedama (cijena ulaznice 20 kn), uz grupne popuste (cijena ulaznice 18 kn za grupe od minimalno 10 osoba) i poklon vouchere (10 ulaznica za 180 kn). Kako svi nakon dobrog filma obično ogladnimo, dobro nam dođe Early Birds paket uz koji za 45 kn dobijete ulaznicu za film + obrok u restoranu Lumiere.

Kinematografi Osijek d.d.
Šetalište kard. F.Šepera 8, 31000 Osijek
tel/fax Uprava: +385 31 205 501
kino Urania + 385 31 205 507
www.kinematografi-osijek.hr
Sign up for newsletter: http://goo.gl/xkVUgI

Program Kina Urania 15.3.-21.3.2018 by OsijekNews on Scribd

Imate više informacija o ovoj temi, želite li komentirati, napisati reakciju ili želite prijaviti pogrešku u tekstu?

VEZANE VIJESTI

Zahvatilo nas je Oscarovsko ludilo, a jedna novost u filmskom djelu programa je i hit koji je uzdrmao susjedstvo, pogledajte!

Kino – Oskarovci, Jorgovani i Rifovi revolucije

Zahvatilo nas je Oscarovsko ludilo! Uz pokoja iznenađenja i neke „sigurice“, nastup Ryana Goslinga i Slasha koji su zajedno otpjevali Više…

Iznimno bogat tjedan pun aktivnosti i događanja u kinu Urania koji nudi za svakoga po nešto, pogledajte što će se sve događati u novom tjednu kina Urania

Štampar i Pračovjek uz ženske priče kao dio Frankofonije i Tjedna mozga

Početak ožujka u kinu Urania u znaku je ženskih filmova u čast Međunarodnog dana žena 8. ožujka. Ove godine program Više…

Nastavak, koji ponovno okuplja spektakularnu A listu glumaca, istražuje mistično putovanje Paula Atreidesa

Dina – Saga se nastavlja

Krećemo na putovanje znanstveno-fantastičnog spektakla nagrađivanog redatelja Denis Villeneuvea Dina: drugi dio, novim poglavljem slavnog romana Dina (Dune) Franka Herberta. Više…

VIŠE IZ KATEGORIJE

Poziv je otvoren za sve mlade (i sve koji se tako osjećaju) raspoložene za timski i kreativni rad koji se ne ustručavaju istaknuti svoje mišljenje i žele naučiti nešto novo

Pridruži se Klubu kazališne publike u Osijeku!

Zahvatilo nas je Oscarovsko ludilo, a jedna novost u filmskom djelu programa je i hit koji je uzdrmao susjedstvo, pogledajte!

Kino – Oskarovci, Jorgovani i Rifovi revolucije

Zbornik "Hrvatska izvan domovine V", objavljen u nakladi Centra za istraživanje hrvatskog iseljeništva i Ekonomskog fakulteta u Osijeku, donosi 77 radova predstavljenih na Petom Hrvatskom iseljeničkom kongresu

American Corner – Predstavljanje zbornika radova “Hrvatska izvan domovine V”