Arhiva

Razvoj hodočašća Pécsvárad-Našice dobro napreduje

    Objavljeno 08.06.2015
    OsijekNews redakcija

    Hodočašće u Pécsváradu bit će bolje nego ikada. U sklopu programa prekogranične suradnje u toku su projekti razvoja u lokalnom kaštelu i njegovoj okolici. Naziv projekta je: „Razvoj tematskog hodočašća kroz naselja, Pécsvárad-Beremend-Našice koji se temelji na vrijednostima srednjovjekovnih hodočašća”. Glavni cilj je da srednjoeuropska hodočasnička ruta dobije razvijeniju infrastrukturu, i da jača turizam u mađarsko-hrvatskoj pograničnoj regiji.

    Mađarsko hodočašće trenutno vodi iz Estergoma u Máriagyűd. Smatra se putom prijateljstva, mira, ljubavi, duhovnosti i utjehe, prolazi kroz lokalna svetilišta i hodočasnicima pomaže u njihovoj tjelesnoj, mentalnoj i duhovnoj obnovi. Udruga Mađarsko Hodočašće je preuzelo inicijativu da se ova ruta produži preko Pécsvárad-a i Beremend-a sve do Našica. Ove tri općine imaju zajedničku kulturnu baštinu, jer je u srednjem vijeku kroz ove prostore vodilo hodočašće u Svetu zemlju. Svrha ovog natječaja je čuvanje i njegovanje ove baštine, koja u sebi uključuje i razvoj na infrastrukturi i uslugama.

    Ove tri općine zajedno s Udrugom Mađarskog Hodočašća koja potpomaže stručni rad su izradili i predali ovaj projekt koji je sufinanciran od strane Europske unije (u okviru programa IPA za prekograničnu suradnju između Mađarske i Hrvatske). U okviru projekta planira se ostvariti: razvoj rute hodočašća od 241 km, postavljanje znakova; uspostava informacijskih centara, očuvanje kulturnih i vjerskih simbola i vrijednosti, nadalje poticanje na razvoj usluga koji su ciljani prema turistima s ruksakom (restorani, hosteli, itd.). Rad je započeo u travnju 2014., a predviđen je trajati do 30. lipnja 2015. godine.

    9. svibnja je u lokalnom kaštelu održana konferencija o stanju radova na etapi Pécsvárad-a. Mjesto se samo po sebi podrazumijevalo, jer se razvoj u ovom naselju tiče upravo kaštela. Nekadašnji benediktinski samostan se i sam vezuje u „hiljade niti” s hodočašćem: u tom objektu je baš nedavno ponovo pokrenuta samostanska bolnica, koji je izvorno bila institucija za ispomoć siromašnih; i pored toga – isto nedavno – u kaštelu je organiziran smještaj za hodočasnike s 15 ležajeva.

    Provedba IPA natječaja dobro teče – izvijestila je na konferenciji zamjenica gradonačelnika Gászné Bősz Bernadett. Kako je navela, u vrtu kaštela je već napravljeno jedno zatvoreno odmorište za hodočasnike, i pri kraju su i radovi na zamjeni šindre na topovskom tornju. Što se tiče preostalih radova, u muzejskom prostoru se priprema mjesto za primanje hodočasnika, jedno drugo odmorište ispred kaštela (s česmom i klupama). U vrtu kaštela se priprema jedan puteljak hodočasnika koji obavija cijeli kaštel i sadrži zatvorena odmorišta, mjesta za paljenje vatre, klupe i obavijesne ploče. Gászné Bősz Bernadett je uvjerena da će zahvaljujući ulaganjima ovaj kaštel u Pécsvárad-u posjetiti još više posjetilaca – čime će se turizam cijelog mjesta još poboljšati.

    Projekt u Pécsvárad-u je dobio potporu od 137.728,92 eura, i očekuje se da će biti završen do 30. lipnja 2015. godine. Kompletan projekt razvoja tematskog hodočašća kroz tri naselja je dobio potporu od ukupno 393.415,66 eura.

    Imate više informacija o ovoj temi, želite li komentirati, napisati reakciju ili želite prijaviti pogrešku u tekstu?

    VEZANE VIJESTI

    Završen je projekt puta hodočašća kroz Pečvar i Breme

    Završen je prekogranični program razvoja infrastrukture srednjoeuropske hodočasničke rute, koji za cilj ima jačanje turizma u mađarsko-hrvatskoj pograničnoj regiji. Projekt Više…

    U Našicama održan festival Dani vina i turizma

    Festival Dani vina i turizma u Našicama otvoren je ove subote te je ponovno zabilježio veliku posjećenost. Na festivalu se Više…

    VIŠE IZ KATEGORIJE

    Na memorijalnom turniru u Rijeci, Katia je osvojila sve što se može osvojiti!

    Karate – Katia Šegavčić zlatna u Rijeci

    Sedam hrvatskih gradova točno u podne okupit će tisuće ljudi u Osijeku, Zagrebu, Čakovcu, Rijeci, Zadru, Splitu i Dubrovniku točno u podne s nekih od svojih najatraktivnijih lokacija krenut će u lov na novi svjetski rekord u Najdužoj ljudskoj špagi na svijetu

    [FOTO] Srbić, Ude i Benović u subotu napadaju svjetski rekord u Najdužoj špagi na svijetu

    Prijava je otvorena za filmsku publiku i za one koji će to tek postati. Za tajnog je gledatelja najbitnije da se voli igrati, promišljati, analizirati, dijeliti svoje mišljenje i da želi doprinijeti reviji hrvatskog kratkog filma u Osijeku

    Filmska RUNDA traži tajnog gledatelja!