Arhiva

Problem brojnosti komaraca u Osijeku (i okolici)

    Objavljeno 17.06.2015
    OsijekNews redakcija

    U gradu Osijeku imamo situaciju kada možemo utvrditi da se radi o najezdi komaraca.  Odjel za biologiju je dao svoju opširnu izjavu o ovom problemu i detaljno objasnio zašto je tome tako.

    Geografski položaj Osijeka, rijeka Drava koja se pri povišenim vodostajima izlijeva iz svoga korita u inundacije – odn. prostore od korita rijeke do nasipa; blizina parka prirode Kopački rit kojeg Dunav čini jedinstvenim močvarnim staništem u ovom dijelu Europe, glavni su razlozi zbog čega Osijek zovemo hrvatskom prijestolnicom komaraca. Velike najezde komaraca na području Osijeka posljedica su aktiviranja legala komaraca na poplavnim površinama od nekoliko desetaka tisuća hektara.

    Tri su osnovna razloga velike brojnosti odraslih komaraca na području Grada Osijeka:
    1.    ovo je sezona u kojoj u kratkom vremenskom razdoblju imamo 3 generacije poplavnih komaraca kao posljedicu povišenja vodostaja rijeka Drave i Dunava koje se dogodilo početkom travnja, te sredinom i krajem svibnja mjeseca (Obavijest za medije 11. 06. 2015. http://komarci.biologija.unios.hr/obavijest-za-medije-11-06-2015);
    2.    za obranu grada od komaraca nedostatni su tretmani u samom Gradu i u njegovoj neposrednoj okolici tretmanima (i larvicidnim i adulticidnim) trebaju biti zahvaćena područja od cca 15 km istočno i zapadno od Osijeka uz tok rijeke Drave kako bi se smanjila gustoća populacije komaraca u samom izvoru – leglima i
    3.    zabrana larvicidnog (i adulticidnog) suzbijanja komaraca u zaštićenom području Park prirode Kopački rit (Pravilnik o načinu provedbe obvezatne dezinfekcije, dezinsekcije i deratizacije (NN br. 35/07; 76/12)).

    Trenutno je situacija takva da je pozitivan učinak adulticidnih tretmana u Osijeku kratkotrajan ali ne zbog neučinkovitosti provedbe istih, već isključivo zbog kontinuirane disperzije komaraca sa netretiranih područja u urbane zone Grada. I ta će se kretanja događati dokle god se ne smanji gustoća populacije komaraca iznad legala tj. u blizini istih.
    Da su dosadašnji tretmani u Gradu zadovoljavajuće učinkovitosti, dokaz su izmjere koje Odjel za biologiju i tvrtka Gekom d.o.o. provode pri svakom adulticidnom tretiranju komaraca iz zraka. Iz rezultata je vidljivo da se prosječna učinkovitost u području naloga za tretiranje kreće od 55% do 72%. Rezultati tretmana sa zemlje također su visoke učinkovitosti. Isto potvrđuju i izvješća stručnog nadzora – Zavoda za javno zdravstvo Osječko-baranjske županije (60-90% učinkovitosti).

    Iako Odjel za biologiju dva puta mjesečno uzorkuje komarce na 16 postaja metodom CDC-klopke uz CO2 kao atraktant (redoviti monitoring), ovaj je tjedan (15.-16. lipnja 2015.) zbog masovne najezde komaraca s netretiranih područja na Osijek provedeno dodatno mjerenje. U samo sedam dana broj komaraca porastao je gotovo 20 puta. S 2207 jedinki zabilježenih 08. lipnja do 41900 jedinki mjerenih 15. lipnja (rezultati mjerenja brojnosti komaraca metodom CDC-klopke na 16 lokacija u Gradu). Rezultati posljednjeg mjerenja pokazuju da je u 50% klopki zabilježeno više od 1000 komaraca, od kojih one u sjeverozapadnom dijelu Grada bilježe ovogodišnji maksimum od preko 9000 (Pampas) odnosno 11000 jedinki (Lugarski put-Višnjevac) u 12 satnom radu klopke (slika 2). Dakle ovdje se prvenstveno radi o postajama koje se naslanjaju na izvorišta komaraca kakva su Topolik i Halaševo, odnosno svi oni inundacijski prostori uzvodno od Osijeka prema Donjem Miholjcu, odn. nizvodno do Aljmaša.

    S obzirom na to da je, primjerice, samo Kopački rit potencijalno leglo na oko 100 km2, a u neposrednoj blizini Osijeka i mnogih drugih naselja u Županiji, opravdano je usmjeriti istraživanja i provedbu Programa kontrole komaraca upravo na ta područja. Budući da je najveći problem komaraca u Osječko-baranjskoj županiji, i Hrvatskoj uopće, usko vezan uz prostor grada Osijeka i okolnih naselja bliže Kopačkom ritu, za pretpostaviti je da bi ciljanim tretmanima samog ‘izvora’ komaraca i najugroženijih područja bio riješen i veliki problem migracija komaraca u udaljenija naselja Županije. Stoga je nužno izraditi Program kontrole komaraca za svaku općinu Županije Osječko-baranjske kako bi zajednički Program objedinio detalje o postojećem stanju i potencijalnim leglima komaraca i donio strategiju kontrole komaraca za cijelo područje Županije.

    Program kontrole komaraca trebao bi biti sastavni dio Programa za provođenje obvezatne dezinfekcije, dezinsekcije i deratizacije na području pojedine općine onih županija u kojima je prisutan problem najezdi komaraca, a koji bi se temeljio na Zakonu o zaštiti pučanstva od zaraznih bolesti (NN br. 79/07, 113/08 i 43/09). Pravilnikom o načinu provedbe obvezatne dezinfekcije, dezinsekcije i deratizacije (NN br. 35/07; 76/12) utvrđene su mjere za sprječavanje pojave zaraznih bolesti te suzbijanja širenja istih.

    Činjenica da je Osijek u „slijepoj ulici“ i što se tiče blizine legala odnosno razvoja komaraca i što se tiče financijske situacije (jer jedini u Osječko–baranjskoj županiji sustavno izdvaja novac za suzbijanje komaraca). Jasno se vidi razlika u brojnosti komaraca (uhvaćenih CDC-klopkama 15.-16. lipnja 2015.) u dijelovima Grada gdje se obavljaju redoviti tretmani i područjima izvan administrativnih granica Grada u kojima se komarci ne tretiraju. Za tu svrhu osim uobičajenih 16, postavljene su dodatne 3 klopke u zonu koja nije zahvaćena redovitim akcijama suzbijanja komaraca: Pumpna stanica (Halaševo), Šporanj 2 (Kopački rit) i tzv. Sarvaški rit. Broj od 22032 jedinke komarca uhvaćene tijekom samo jedne noći u Sarvaškom ritu u odnosu na „svega“ nekoliko stotina uhvaćenih u užem gradskom području dovoljno govori o kompleksnosti problema s komarcima, posebno njihovoj mobilnosti kojoj uvelike doprinosi i smjer vjetra (najčešće sjeverni, sjeverozapadni).

    Tretmani komaraca u Osijeku započeli su 31. svibnja, a od 8. lipnja svakodnevno se obavljaju adulticidni tretmani sa zemlje na području tzv. istočnog (Vinogradska ulica, Jug II) i zapadnog koridora (vikend naselje Karašica, Halaševo) u kombinaciji s tretmanima iz zraka u sjevernom (istok-zapad) zelenom pojasu kako bi se stvorila „tampon zona“ i smanjio ulazak komaraca s nebranjenih područja u Grad. S obzirom na izuzetno veliku gustoću populacije i letne sposobnosti komaraca, jedan dio komaraca ipak uspijeva ući u Grad, nakon čega se isti suzbijaju zamagljivanjem sa zemlje.

    U narednim će se danima nastaviti intenzivno svakodnevno tretiranje komaraca u Gradu. Poseban naglasak biti će na zelene površine oko Grada gdje će se provoditi adulticidni tretmani iz zraka i sa zemlje. Dozvola za suzbijanje komaraca iz zraka iznad rubnih dijelova Grada koji su najugroženiji komarcima (Nemetin) zatražena od Zavoda za javno zdravstvo Osječko-baranjske županije nije dobivena. Stoga će se ta područja i dalje tretirati sa zemlje.

    Svi izdani nalozi dostupni su na mrežnoj stranici: http://komarci.biologija.unios.hr/nalozi.

    Budući da trenutno bilježimo vršne vrijednosti broja odn. gustoće komaraca prema svim metodama mjerenja, očekujemo smirivanje situacije u sljedeća 2 tjedna.

    doc. dr. sc. Mirta Sudarić Bogojević

    Imate više informacija o ovoj temi, želite li komentirati, napisati reakciju ili želite prijaviti pogrešku u tekstu?

    VEZANE VIJESTI

    Tretiranje još nije počelo, ali sve je u pripravnosti i spremno za borbu protiv zujavih napasnika

    Nova generacija komaraca stiže kroz 2 tjedna

    O pojavi komaraca i načinu tretiranja na području Osječko – baranjske županije govorilo se danas u prostorijama Gradske uprave Grada Više…

    Osječka premijera filma Komarci – edukacija je nužna, jer je prijetnja stvarna

    Danas je u osječkom kinu Urania održana pretpremijerna projekcija dokumentarnog filma „Komarci“. Cilj projekcije bio je na jednom mjestu okupiti Više…

    U PP Kopački rit porinut električni brod Labud vrijedan 3,1 milijun kuna

    Riječ je o investiciji projekta PARCS, kojeg provode Ministarstvo zaštite okoliša i energetike i Program Ujedinjenih naroda za razvoj, a Više…

    VIŠE IZ KATEGORIJE

    Na memorijalnom turniru u Rijeci, Katia je osvojila sve što se može osvojiti!

    Karate – Katia Šegavčić zlatna u Rijeci

    Sedam hrvatskih gradova točno u podne okupit će tisuće ljudi u Osijeku, Zagrebu, Čakovcu, Rijeci, Zadru, Splitu i Dubrovniku točno u podne s nekih od svojih najatraktivnijih lokacija krenut će u lov na novi svjetski rekord u Najdužoj ljudskoj špagi na svijetu

    [FOTO] Srbić, Ude i Benović u subotu napadaju svjetski rekord u Najdužoj špagi na svijetu

    Prijava je otvorena za filmsku publiku i za one koji će to tek postati. Za tajnog je gledatelja najbitnije da se voli igrati, promišljati, analizirati, dijeliti svoje mišljenje i da želi doprinijeti reviji hrvatskog kratkog filma u Osijeku

    Filmska RUNDA traži tajnog gledatelja!