Arhiva

Predstavljeni centri za ponovnu uporabu

    Objavljeno 13.04.2016
    OsijekNews redakcija

    Predmete koji vam više ne trebaju moći ćete donijeti u centre za ponovnu uporabu koji će ih preurediti, obnoviti i ponovno staviti u uporabu. Prvi centri u Hrvatskoj otvorit će se do kraja godine, a projekt je danas predstavljen i u Osijeku.

    Do kraja će se godine u Hrvatskoj prvi put otvoriti centri za ponovnu uporabu u koje će građani moći donijeti predmete koji im više nisu potrebni, oni će se popraviti i urediti te potom prodavati kao obnovljeni, umjesto da se odbace kao otpad. Projekt je danas predstavljen u Osijeku, a kako smo saznali od Aleksandre Čilić iz Fonda za zaštitu okoliša i energetsku učinkovitost u svibnju će biti raspisan natječaj za dodjelu sredstava za otvaranje Centara, a na njega se mogu javiti komunalna poduzeća, zadruge i udruge.

    Smanjenje nastanka otpada i mjere vezane za ponovnu uporabu proizvoda prioriteti su u gospodarenju otpadom , a centri za ponovnu uporabu jedan su od načina kako smanjiti količinu otpada koji se odlaže. Kako bi ovu temu što više popularizirali, a ujedno i educirali javnost primjerima dobre prakse, Ministarstvo zaštite okoliša i prirode i Fond za zaštitu okoliša i energetsku učinkovitost organizirali su i regionalne konferencije na kojima se prezentiraju Smjernice za uspostavu sustava ponovne uporabe u Hrvatskoj, kao i mogućnosti sufinanciranja takvih projekata od strane Fonda.

    Na današnjoj regionalnoj konferenciji mogli smo se uvjeriti kako od otpada nastaju upotrebljivi predmeti. Multimedijalna umjetnica i profesorica na osječkoj Školi primijenjene umjetnosti i dizajna Željka Fuderer Levak pokazala je to na radionici.

    Imate više informacija o ovoj temi, želite li komentirati, napisati reakciju ili želite prijaviti pogrešku u tekstu?

    VIŠE IZ KATEGORIJE

    Na memorijalnom turniru u Rijeci, Katia je osvojila sve što se može osvojiti!

    Karate – Katia Šegavčić zlatna u Rijeci

    Sedam hrvatskih gradova točno u podne okupit će tisuće ljudi u Osijeku, Zagrebu, Čakovcu, Rijeci, Zadru, Splitu i Dubrovniku točno u podne s nekih od svojih najatraktivnijih lokacija krenut će u lov na novi svjetski rekord u Najdužoj ljudskoj špagi na svijetu

    [FOTO] Srbić, Ude i Benović u subotu napadaju svjetski rekord u Najdužoj špagi na svijetu

    Prijava je otvorena za filmsku publiku i za one koji će to tek postati. Za tajnog je gledatelja najbitnije da se voli igrati, promišljati, analizirati, dijeliti svoje mišljenje i da želi doprinijeti reviji hrvatskog kratkog filma u Osijeku

    Filmska RUNDA traži tajnog gledatelja!