Arhiva

Predstave Dječjeg kazališta u protekloj sezoni pogledalo 59 tisuća gledatelja

    Objavljeno 18.01.2015
    OsijekNews redakcija

    Sada već prošla 2014. godina završila je uspješno za Dječje kazalište Branka Mihaljevića, osim velikog broja odigranih predstava mogu se pohvaliti mnoštvom nagrada koje je svojom izvrsnošću osvojio njihov glumački ansambl.

    U 2014. godini premijerno su izvedene tri predstave: Deveta ovčica Silvije Šesto u režiji Ljudmile Fedorove, Romeo i Giulietta Wiliama Shakespearea u režiji Dubravka Torjanca, te božićna predstava Betlehemska zvijezda u dramatizaciji i režiji Petronele Dušove.

    Također, na repertoar su uvrstili i dvije obnove – sjajnu Pepeljugu Ane Tonković Dolenčić (po motivima bajke Charlesa Perraulta) u režiji Ivana Lea Leme, te Ah, ta današnja djeca Zvonimira Baloga u režiji Dubravke Crnojević Carić.

    Najveći broj izvedbi uobičajeno ima njihova božićna predstava Betlehemska zvijezda koju su izveli čak 53 puta, slijedi ju obnovljena Pepeljuga sa 44 izvedbe, Ah, ta današnja djeca izvedena je 34 puta, te nagrađivana Deveta ovčica 29 puta. Uz to mališani su u Kazalište redovito dolazili i na 14 repriznih predstava u redovitim subotnjim i nedjeljnim terminima.

    Ukupno su odigrali 290 predstava koje je pogledalo 56090 gledatelja. U Dječjem kazalištu izvedeno je 207 predstava sa 35 246 gledatelja. Broj predstava izvedenih na gostovanjima i festivalima je 83, a gledatelja je bilo 20 844.

    Svoje su produkcije uspješno izveli i Dramski studio, Baletni studio, Plesna igraonica Početnica, te Dramski studio za srednjoškolce koji je sa svojom produkcijom gostovao i na kazališnom festivalu – Internationale Theaterspiele 2014. u Pforzheimu.

    Oržane su i tri tradicionalne manifestacije “Djeco, kazalište vas zove”, “Noć kazališta” i “Zimske radosti”, a ugostili smo brojne udruge, manifestacije, izložbe, predstave i koncerte.

    Sudjelovali su na brojnim festivalima, te ponovno zaslužili i vrijedne nagrade po kojima će se rado sjećati 2014. godine:

    – XIX. VUKOVARSKO LUTKARSKO PROLJEĆE – PALE SAM NA SVIJETU

    – 7. FESTIVAL HRVATSKE DRAME ZA DJECU MALI MARULIĆ – OVDJE U GRADU

    – 12. MALI BOK FESTIVAL – GRGA ČVARAK

    – 14. NAJ, NAJ, NAJ FESTIVAL – JAMESOVE MAČKE
    Stručni ocjenjivački sud Naj, naj, naj festivala odlučio je da je naša predstava Jamesove mačke u režiji Nikole Zavišića zaslužila čak dvije nagrade: Areta Ćurković dobila je nagradu za najbolju glavnu žensku ulogu, a nagradu za najbolju glazbu dobio je naš suradnik Boštjan Gombač.
    – 54. MEĐUNARODNI DJEČJI FESTIVAL ŠIBENIK – JAMESOVE MAČKE

    – 22. KOTORSKI FESTIVAL POZORIŠTA ZA DJECU – CRNA GORA – JAMESOVE MAČKE

    – 47. PIF – ZAGREBAČKO KAZALIŠTE LUTAKA – DEVETA OVČICA
    Deveta ovčica Dječjeg kazališta Branka Mihaljevića iz Osijeka osvojila je dvije nagrade na 47. PIF-u u Zagrebu. Međunarodni žiri našoj je predstavi Deveta ovčica Silvije Šesto u režiji Ljudmile Fedorove dodijelio dvije nagrade: ravnatelj Kazališta i glumac Ivica Lučić nagrađen je za najbolju animaciju u predstavi, a posebnu nagradu dobila je predstava ‘Deveta ovčica’ “za suodnos stvarnosti, lutke i djeteta’.
    – 17. SUSRETI HC ASSITEJ – ČAKOVEC – DEVETA OVČICA
    Deveta ovčica osvojila je još četiri nagrade i na 17. susretu profesionalnih kazališta HC Assitej! Susret je održan u Čakovcu od 18. do 24. listopada 2014., a naša je predstava osvojila nagrade u nekoliko kategorija: nagradu za najbolju predstavu u cjelini, nagradu za najbolju režiju, nagradu za najbolju scensku glazbu i nagradu za najbolje kolektivno ostvarenje.
    – 19. REVIJA LUTKARSKIH KAZALIŠTA – GKL RIJEKA – DEVETA OVČICA

    U prošloj je godini došlo i do promjene na ravnateljskom mjestu, naime, nakon isteka mandata Jasminki Mesarić ravnateljem je imenovan dugogodišnji glumac-lutkar Ivica Lučić.

    2014. godinu obilježile su i brojne investicije u zgradu Kazališta. Sredstvima Ministarstva kulture, dijelom Grada Osijeka i vlastitim sredstvima rekonstruiran je i popravljen sustav grijanja; kompletno je rekonstruiran postojeći klimatizacijski sustav dvorane, te omogućuje grijanje i hlađenje gledališta i pozornice.

    Kako je dvorana jedini prostor koji je bio hlađen do sada u Kazalištu sredstvima Ministarstva kulture kupljeni su i postavljeni klimatizacijski uređaji u gotovo sve ostale prostorije Kazališta. Sredstvima Ministarstva zanovili su kazališnu rasvjetu s 10 novih reflektora koji odgovaraju najsuvremenijim kazališnim standardima i kompatibilni su s ostatkom rasvjetne opreme, te nastavili zamjenu dotrajale stolarije u obje kazališne zgrade.

    Imate više informacija o ovoj temi, želite li komentirati, napisati reakciju ili želite prijaviti pogrešku u tekstu?

    VEZANE VIJESTI

    VIP Smartica – pametno iskustvo prijevoza

    Jedna od zanimljivih i korisnih novosti za naše građane je VIP SMARTICA, mobilna aplikacija za kupovinu, aktivaciju i validaciju putnih Više…

    Crtalica u Mallu

    Još jedan vikend kada Mall Osijek ostvaruje dječje snove. Ako želite na jedno poslijepodne postati omiljena životinjica, super heroj, princeza Više…

    Đorđe Balašević u Osijeku – još jedan koncert za pamćenje! [Najava koncerta 2017 + poklanjamo ulaznice]

    Đorđe Balašević, jedan od najvećih pjesnika u glazbi u cijeloj regiji, najavio je ponovni dolazak u Hrvatsku i to u Više…

    VIŠE IZ KATEGORIJE

    Na memorijalnom turniru u Rijeci, Katia je osvojila sve što se može osvojiti!

    Karate – Katia Šegavčić zlatna u Rijeci

    Sedam hrvatskih gradova točno u podne okupit će tisuće ljudi u Osijeku, Zagrebu, Čakovcu, Rijeci, Zadru, Splitu i Dubrovniku točno u podne s nekih od svojih najatraktivnijih lokacija krenut će u lov na novi svjetski rekord u Najdužoj ljudskoj špagi na svijetu

    [FOTO] Srbić, Ude i Benović u subotu napadaju svjetski rekord u Najdužoj špagi na svijetu

    Prijava je otvorena za filmsku publiku i za one koji će to tek postati. Za tajnog je gledatelja najbitnije da se voli igrati, promišljati, analizirati, dijeliti svoje mišljenje i da želi doprinijeti reviji hrvatskog kratkog filma u Osijeku

    Filmska RUNDA traži tajnog gledatelja!