Arhiva

Pomrčina Sunca stiže ovoga petka, bit će vidljiva i iz Osijeka

    Objavljeno 18.03.2015
    OsijekNews redakcija

    U petak, 20. ožujka, očekuje nas jedinstveni događaj na nebu. Naime, šesnaest godina nakon posljednje velike pomrčine Sunca, Mjesec će se ponovno naći između Sunca i Zemlje te tako baciti sjenu usred bijela dana. Za razliku od prethodne pomrčine iz 2011. godine, kada je prekrivenost Sunca bila oko 75%, ovoga puta iznad naših krajeva bit će prekriveno nešto više od polovice Sunca, odnosno oko 60% površine.

    Premda će potpunu pomrčinu vidjeti samo stanovnici sjevernijih krajeva Europe, djelomičnoj pomrčini svjedočit ćemo joj i u Osijeku. Početak pomrčine bit će tako u 9 sati i 37 minuta, maksimum u 10:45, a završetak u 11:56.

    Dakako, ne preporuča se promatranje pomrčine bez zaštite za oči, poput naočala ili specijaliziranih filtera za teleskope. Promatranje pomrčine bez adekvatne zaštite može uzrokovati oštećenja vida.

    Imate više informacija o ovoj temi, želite li komentirati, napisati reakciju ili želite prijaviti pogrešku u tekstu?

    VIŠE IZ KATEGORIJE

    Na memorijalnom turniru u Rijeci, Katia je osvojila sve što se može osvojiti!

    Karate – Katia Šegavčić zlatna u Rijeci

    Sedam hrvatskih gradova točno u podne okupit će tisuće ljudi u Osijeku, Zagrebu, Čakovcu, Rijeci, Zadru, Splitu i Dubrovniku točno u podne s nekih od svojih najatraktivnijih lokacija krenut će u lov na novi svjetski rekord u Najdužoj ljudskoj špagi na svijetu

    [FOTO] Srbić, Ude i Benović u subotu napadaju svjetski rekord u Najdužoj špagi na svijetu

    Prijava je otvorena za filmsku publiku i za one koji će to tek postati. Za tajnog je gledatelja najbitnije da se voli igrati, promišljati, analizirati, dijeliti svoje mišljenje i da želi doprinijeti reviji hrvatskog kratkog filma u Osijeku

    Filmska RUNDA traži tajnog gledatelja!