Arhiva

Poduzetnik želi iznova izgraditi zapadnu stranu Županijske ulice, od Gundulićeve do Ružine

    Objavljeno 03.11.2016
    OsijekNews redakcija

    Ako je vjerovati namjerama, dio bi osječkog šireg središta mogao dobiti posve novi urbanistički izgled! Postoji, naime, inicijativa da se zapadni dio Županijske ulice (parni kućni brojevi), od raskrižja s Gundulićevom pa do Ružine ulice u cijelosti sruši i planski napravi posve novi stambeno-poslovni kompleks.

    Inicijativa dolazi od privatnog sektora, građevinskog poduzetnika koji je dosad uspješno revitalizirao zapuštene dijelove grada, ponajprije Ružine i Pejačevićeve ulice.

    Dakako, sve bi se to realiziralo uz dogovor s postojećim vlasnicima parcela, kuća i poslovnih prostora na spomenutom području, a potom i s gradskom vlasti. Vlasnicima bi se, dakako, u zamjenu za vlasništvom nad zemljištem i pravom gradnje ponudila odšteta u smislu stambenog zbrinjavanja u novosagrađenim stanovima, a na taj bi se način pregovralo i s vlasnicima poslovnih prostora. Drugim riječima, pitanje se vlasništva ne bi ni na koji način dovodilo u pitanje.

    Otkud ovakva ideja? Pa ne treba puno misliti da bi se zaključilo kako je Županijska ulica jedna od prometnijih ulica u gradskom središtu, ali, nažalost, svojim zapuštenim izgledom, posebice u dijelu od Ružine pa sve do kružnog toka, nije baš reprezentatitvna. Ona jest podsjetnik na trgovačku ulicu karakterističnu za Osijek s početka i sredine 20. stoljeća, ali od Domovinskog rata, nažalost, taj dio sve je zapušteniji. U tom dijelu grada, posebice u dvorišnim prostorima, u velikom dijelu stanuju sugrađani slabijeg imovinskog stanja koji se samostalno ne mogu upustiti u rekonstrukciju svojih objekata ili bar u osvježenje fasada. To je i više nego evidentno – na tom su potezu samo dvije-tri obnovljene fasade i uređena krovišta.

    Kako bi se izbjegla situacija pojedinačnih zahvata pa i moguće zbrda-zdola (novo)gradnje, građevinski je investitor s početka teksta spreman u cijelosti osmisliti novi izgled tog kvarta.

    S idejom je upoznata i aktualna gradska vlast, te inicijativa nije odbijena. Dapače, čini se kako im se svidjela i da je itekako moguće da će dobiti podršku za realizaciju.

    Naravno, prva je faza ključna, a to su pregovori sa svakim od vlasnika. Na investitoru je i njegovu projektantskom timu osmisliti atraktivan izgled zapadnog dijela Županijske. A potom je na redu veliko rušenje…

    D. Kuštro – Glas Slavonije

    Imate više informacija o ovoj temi, želite li komentirati, napisati reakciju ili želite prijaviti pogrešku u tekstu?

    VIŠE IZ KATEGORIJE

    Prijava je otvorena za filmsku publiku i za one koji će to tek postati. Za tajnog je gledatelja najbitnije da se voli igrati, promišljati, analizirati, dijeliti svoje mišljenje i da želi doprinijeti reviji hrvatskog kratkog filma u Osijeku

    Filmska RUNDA traži tajnog gledatelja!

    Flamenko nam stiže u svom tipičnom tablao formatu, u glazbenoj izvedbi flamenko pjevačice Nine Ćorić u pratnji gitarista Tea Mandžuke te (tradicionalnoj) plesnoj izvedbi španjolske plesačice flamenka

    Flamenco uživo! Na krovu Kulturnog centra!

    Ljeto je u Portanovi - a Portanova nagrađuje. Sljedećih tjedana očekuju vas još vrijednih nagrada, a ove nedjelje Polaris i Surfer na II katu rade

    Ovaj tjedan osvoji Tommy Hilfiger par obuće po izboru u Portanovi