Arhiva

Pijete li i jedete čokoladu, pivo, kavu, vino i sladoled?

    Objavljeno 16.03.2015
    OsijekNews redakcija

    Nemoj jesti slatko, pivo te deblja, čokolada te čini nervoznim, od vina ti neće biti dobro… samo su neka od upozorenja s kojima se susrećemo cijeli život. No, ove su namirnice, u neku ruku – zaista dobre za vas!

    Svi smo bar jednom u životu došli u dilemu zašto je nešto dobro ili loše za konzumaciju, pa su nam tako nametnuli osjećaj krivnje kako ne bi trebali konzumirati nešto radi posljedica ili ne daj bože dijeta.

    ČOKOLADA
    Da, iako su vas oduvijek upozoravali na nju, čokolada je zdrava! Nedavna istraživanja pokazala su kako čokolada utječe vrlo dobro na kardiovaskularni sustav na način da regulira krvotok, inzulin i sprječava mnoge bolesti. Posebno je zdrava tamna čokolada, za koju se ističe kako ima pozitivan učinak na raspoloženje. Nadalje, i studija koju je naručio sam BBC pokazala je kako jedenje čokolade utječe pozitivnije na mozak nego ljubljenje! Što još čekate? Trk po čokoladu!
    Zanimljiva činjenica: Čokolada je u upotrebi kao napitak još od 1500 godina prije Krista.

    PIVO
    Pivo teče, bubrezi se liječe! Ako ovo niskoalkoholno piće koje se proizvodi od slada, hmelja, vode i pivskog kvasca konzumirate u umjerenim količinama – smanjit ćete rizik od infarkta, ali i poboljšati svoje mentalno zdravlje. Osim toga, pivski kvasac sadrži mnoge hranjive tvari, kao što su magnezij, selen i vitamin B. A za slučaj da vam ni malo alkohola nije drago, znajte kako je japanska studija otkrila da bezalkoholna piva sadrže mnoge antikancerogene tvari. I da, zanemarite priče o pivskom trbuhu, vjerojatnije je da nastaje od nedostatka kretanja i rekreacije, nego ispijanja ovog prekrasnog zlatnožutog napitka.
    Zanimljiva činjenica: Pivo je jedno od najstarijih pića, datira čak iz 6. stoljeća prije nove ere

    CRNO VINO
    Pod uvjetom da niste Mladen Grdović i znate uživati u ljepoti ovog pića bez pretjerivanja, vino vas neće opiti, niti vam pamet popiti. Ono sadrži skupinu kemikalija nazvanu polifenoli koji smanjuju rizik od srčanih bolesti i karcinoma. Neke vinske sorte su posebno ljekovite, te se smatra kako Cabernet Sauvignon pomaže pri sprječavanju Alzheimerove bolesti. Također, istraživanja su pokazala da čaša vina dnevno smanjuje loše raspoloženje i depresiju.
    Zanimljiva činjenica: Smatra se da je vino nastalo na području Izraela i Irana, 6000 godina prije Krista.

    KOFEIN
    Mnogi bez kave ne mogu zamisliti početak dana. Ništa čudno, ukusna je, fina, a i kad su vam oči još krmeljave, „podigne“ raspoloženje i razbudi vas. Za sve to zasluge ima kofein koji opušta mišiće i koristan je za osobe s bronhijalnim problemima. Također, kofein je i koristan izvor „goriva“ za mišiće.
    Zanimljiva činjenica: Kofein može biti opasan, pa čak i otrovan za životinje. Ni slučajno ga nemojte davati najboljim čovjekovim prijateljima, psima.

    SLADOLED
    Najbolji prijatelj u ljetnim danima svoje je mjesto zasluženo našao na ovom popisu. No, uz to što nudi sve potrebno za užitak, sladoled je i zdrav! Voćni sladoledi bogati su šećerima koje organizam odmah apsorbira te sadrže i ponešto vitamina, dok su primjerice oni od čokolade – važan izvor antioksidansa. Ostali nutrijenti u sladoledu su biotin, kalij, selen i razni vitamini.
    Zanimljiva činjenica: Najviše sladoleda po glavi stanovnika pojede se u Americi, gdje čak 98% kućanstava kupuje sladoled.

    Prenosimo s punkufer.hr

    Imate više informacija o ovoj temi, želite li komentirati, napisati reakciju ili želite prijaviti pogrešku u tekstu?

    VEZANE VIJESTI

    Otvara se Gold by Waldinger – vrhunska kava, belgijska čokolada i top-sladoled

    Točno u podne na uglu Županijske i Ulice Hrvatske Republike danas se otvara vrhunska slastičarnica i lounge bar pod imenom Više…

    Craft pivovare u Osijeku

    U posljednjih godinu dana Hrvatska je dobila desetak malih ‘craft’ pivovara – nezavisnih, inovativnih pivovara – u kojima se maksimalna Više…

    Uskoro svečano otvorenje pivskog festivala ‘Dani prvog hrvatskog piva’

    Svečano otvorenje pivskog festivala „Dani Prvog Hrvatskog Piva“ održat će se u srijedu, 9. rujna u 11:00 sati, na glavnom Trgu dr. Više…

    VIŠE IZ KATEGORIJE

    Na memorijalnom turniru u Rijeci, Katia je osvojila sve što se može osvojiti!

    Karate – Katia Šegavčić zlatna u Rijeci

    Sedam hrvatskih gradova točno u podne okupit će tisuće ljudi u Osijeku, Zagrebu, Čakovcu, Rijeci, Zadru, Splitu i Dubrovniku točno u podne s nekih od svojih najatraktivnijih lokacija krenut će u lov na novi svjetski rekord u Najdužoj ljudskoj špagi na svijetu

    [FOTO] Srbić, Ude i Benović u subotu napadaju svjetski rekord u Najdužoj špagi na svijetu

    Prijava je otvorena za filmsku publiku i za one koji će to tek postati. Za tajnog je gledatelja najbitnije da se voli igrati, promišljati, analizirati, dijeliti svoje mišljenje i da želi doprinijeti reviji hrvatskog kratkog filma u Osijeku

    Filmska RUNDA traži tajnog gledatelja!