Arhiva

Panturist postao novi upravitelj autobusnoga kolodvora Osijek

    Objavljeno 02.07.2016
    OsijekNews redakcija

    Osijek-Koteks više nije partner Grada Osijeka u upravljanju autobusnim kolodvorom. Umjesto njega ugovorom o prijenosu prava to je sada Panturist. Ova vijest i nije iznenađenje jer Osijek-Koteks već je duže vrijeme nastojao izići iz tog partnerstva.

    Podsjetimo kako je osječki autobusni kolodvor sagrađen prema načelu javno-privatnog partnerstva (kao prvi takav u Osijeku), prema kojemu je Grad Osijek dao pravo građenja novoga autobusnog kolodvora. Odnosno, osigurano je zemljište na kojemu je Osijek-Koteks kao privatni partner svoja sredstva uložio u gradnju novog kolodvora i tako stekao pravo upravljanja na rok od 30 godina.

    Otvoren u lipnju 2011.
    Ugovor o partnerstvu potpisan je 2007. godine, i tog je trenutka Osijek-Koteks stekao pravo upravljanja do 2038. godine.

    Novi kolodvor – dojmljivog (i nagrađivanog) arhitektonskog vizualiteta – otvoren je početkom lipnja 2011. godine. Uloga organizatora putničkog prijevoza dodijeljena je Autoprometnom poduzeću Požega, što je bilo dijelom iznenađenje, jer se na ovom području uvijek naklonjenije gledalo prema lokalnom Panturistu.

    Osim osnovne djelatnosti – prometovanja autobusima – kolodvor je nudio i niz poslovnih lokala, koje, nažalost, Osijek-Koteks nije nikada napunio, odnosno u cijelosti iznajmio.

    Povijest se ponavlja
    Nakon posrtanja, a potom i poslovnog oporavka, opredjeljenje je novih vlasnika Osijek-Koteksa bavljenje osnovnim biznisom – a to je graditeljstvo. Postalo je jasno kako žele izići iz priče o upravljanju kolodvorom.

    To nisu tajili pa se o tome već pisalo i u Glasu Slavonije. Uostalom, i u gradskoj administraciji nisu imali ništa protiv. To se sada i iskristaliziralo, Osijek-Koteks je nakon višemjesečnih konzultacija i uz odobrenje potrebnih čimbenika – Sektora za javno privatno partnerstvo pri Agenciji za investicije i konkurentnost, pa i Vijeća Grada Osijeka koje je o tome odlučilo na sjednici u ponedjeljak – prenio sva prava na Panturist.

    Tako se povijest ponavlja, jer Panturist je upravljao i starim osječkim autobusnim kolodvorom. No za razliku od tada, Panturist danas posluje kao dio inozemnog koncerna Ariva – Deutche Bahn, koji je drugi najveći na svijetu pružatelj prijevozničkih usluga. Dakle, za očekivati je kako će novi upravitelj uz pomoć međunarodnog kapitala vjerojatno nastojati popuniti prazne poslovne prostore, zbog čega kolodvor ponekad izgleda sablasno prazno.

    Glas Slavonije – Dario KUŠTRO
    Imate više informacija o ovoj temi, želite li komentirati, napisati reakciju ili želite prijaviti pogrešku u tekstu?

    VEZANE VIJESTI

    Bivši osječki autobusni kolodvor postaje dio prošlosti

    Započeli su radovi na uklanjanju zgrade bivšeg autobusnog kolodvora, nadstrešnica i dva kioska, prema projektu tvrtke ORKING d.o.o. za projektiranje Više…

    HŽ infrastruktura d.o.o. i Grad Osijek potpisali sporazum za pravo korištenja na 20 godina šest objekata

    Danas je u Gradskoj upravi potpisan Ugovor između Grada Osijeka i HŽ Infrastruktura d.o.o. o korištenju poslovnog prostora na osječkom Više…

    Djeca Centra za odgoj i obrazovanje ˝Ivan Štark˝ posjetila Panturist te zasluženo dobila titulu VIP gostiju!

    Djeca Centra oduševljeno promatrala autobuse Panturista na dizalicama u radioni te se okušala u daljinskom upravljanju stroja za testiranje ispravnosti Više…

    VIŠE IZ KATEGORIJE

    Na memorijalnom turniru u Rijeci, Katia je osvojila sve što se može osvojiti!

    Karate – Katia Šegavčić zlatna u Rijeci

    Sedam hrvatskih gradova točno u podne okupit će tisuće ljudi u Osijeku, Zagrebu, Čakovcu, Rijeci, Zadru, Splitu i Dubrovniku točno u podne s nekih od svojih najatraktivnijih lokacija krenut će u lov na novi svjetski rekord u Najdužoj ljudskoj špagi na svijetu

    [FOTO] Srbić, Ude i Benović u subotu napadaju svjetski rekord u Najdužoj špagi na svijetu

    Prijava je otvorena za filmsku publiku i za one koji će to tek postati. Za tajnog je gledatelja najbitnije da se voli igrati, promišljati, analizirati, dijeliti svoje mišljenje i da želi doprinijeti reviji hrvatskog kratkog filma u Osijeku

    Filmska RUNDA traži tajnog gledatelja!