Arhiva

Oživljava Kappa centar: Počela prodaja stanova

    Objavljeno 11.11.2016
    OsijekNews redakcija

    Kappa centar, suvremeni poslovno-stambeni objekt sagrađen 2012. godine u samom središtu Osijeka, dobiva nove vlasnike i konačno bi trebao biti stavljen u funkciju. Naime, Općinski sud u Osijeku počeo je prodaju nekretnina na javnim dražbama u korist ovrhovoditelja – tvrtke Heta Asset Resolution iz Klagenfurta. Valja podsjetiti kako je riječ o tvrtki ili “lošoj banci” kojoj je prenesena imovina nekadašnje Hypo banke.

    Uz iznimku poslovnih prostora u prizemlju objekta, koji su u funkciji već duže vrijeme, prvih je šest stanova, prodanih na javnoj dražbi u rujnu ove godine, dobilo vlasnike. Nove su dražbe, na kojima se na prodaju nudi ukupno 11 stanova, predviđene za srijedu i četvrtak, 16. i 17. studenoga.

    Brojne nekretnine
    Sutkinja Mira Brnjevarac, koja vodi taj ovršni postupak, kazala nam je kako se prodaju nekretnine u dva zemljišnoknjižna uloška. Jedan obuhvaća 220 etaža, među kojima su dva poslovna prostora, dva spremišna prostora i 216 parkirališta. Na drugom z.k. ulošku su 84 etaže, koje čini 29 poslovnih prostora, tri spremišna prostora, 25 stanova i 27 parkirnih mjesta.

    – Jasno je kako je ovdje riječ o ogromnom broju nekretnina u praznoj, neuseljenoj zgradi. S obzirom na to da nije moguće prodavati sve etaže odjednom, ovrhovoditelj je predložio da krenemo najprije u prodaju stanova. Među tih 25 stanova je i šest njih za koje postoje prigovori trećih osoba, koje tvrde da su kupile te stanove i o njima se vode parnice. Ovrhovoditelj je tražio da se zbog toga prvo prodaju stanovi bez ikakvog spora. U rujnu smo na prvoj javnoj dražbi oglasili prodaju 16 stanova, od kojih smo prodali pet. Preostalih 11 stanova prodajemo idućeg tjedna na dvjema dražbama. O tome se svi podaci mogu vidjeti na e-oglasnoj ploči. Nakon njih prodaja ide dalje sa stanovima, parkirnim mjestima, poslovnim i spremišnim prostorima. Postupak će potrajati s obzirom na to da je riječ o više od 300 nekretnina – kazala nam je sutkinja Brnjevarac.

    Javna dražba
    Stanovi čija je prodaja oglašena za idući tjedan različite su površine, najmanji je 29, a najveći 160 četvornih metara. Procijenjena im je vrijednost od 1762 eura (za kvadrat najmanjeg ponuđenog stana) do 1490 eura po kvadratu. Cijena je s PDV-om, što znači da kupac ne mora plaćati porez na promet nekretninama.

    Preduvjet za sudjelovanje na javnoj dražbi, uz izuzetak osoba koje zakonski ne mogu biti kupci tih nekretnina, jest prethodna uplata jamčevine, koja je određena u visini deset posto procijenjene vrijednosti stana. Prema uvjetima javne dražbe, vrijednost nekretnina koje su predmet prodaje može se konačno utvrditi i na samoj dražbi, odnosno ročištu. Stan se može prodati i ispod dvije trećine iznosa procijenjene vrijednosti, ali ne i ispod polovine procijenjene vrijednosti.

    Kupac je dužan izlicitirani stan platiti u roku od 15 dana od dana pravomoćnosti rješenja o dosudi. “Ako u ostavljenom roku kupac ne položi kupovninu, sud će rješenjem prodaju oglasiti nevažećom i nekretninu dosuditi kupcima koji su ponudili nižu vrijednost, redom prema veličini ponuđene cijene”, navodi se uvjet.

    – Kupac u pravilu ima vremena obaviti postupak u banci oko ishođenja kredita za plaćanje ukupnog iznosa za kupljeni stan – objašnjava nam sutkinja Brnjevarac.

    Prema tome, naravno, ovisno o broju potencijalnih kupaca i ponuđača, kupac bi izvrstan stan na ekskluzivnoj lokaciji mogao kupiti prilično povoljno. Naime, valja napomenuti kako su se prije nekoliko godina ti stanovi nudili na prodaju po cijeni od 1950 eura za kvadrat.

    Igor MIKULIĆ
    PODZEMNA GARAŽA I JEDINSTVENI PARK
    Poslovno-stambeni objekt Kappa centar u biti je jedan objekt s dvama tornjevima, od kojih je jedan poslovni, a drugi stambeni. U podzemnom se dijelu nalazi garaža s 243 parkirališna mjesta, koja je do kraja 2014. godine imala javnu namjenu. Kappa je prepoznatljiva, osim po dvama staklenim tornjevima, i po jedinstvenom vlastitom parku na južnoj strani objekta.
    Imate više informacija o ovoj temi, želite li komentirati, napisati reakciju ili želite prijaviti pogrešku u tekstu?

    VIŠE IZ KATEGORIJE

    Na memorijalnom turniru u Rijeci, Katia je osvojila sve što se može osvojiti!

    Karate – Katia Šegavčić zlatna u Rijeci

    Sedam hrvatskih gradova točno u podne okupit će tisuće ljudi u Osijeku, Zagrebu, Čakovcu, Rijeci, Zadru, Splitu i Dubrovniku točno u podne s nekih od svojih najatraktivnijih lokacija krenut će u lov na novi svjetski rekord u Najdužoj ljudskoj špagi na svijetu

    [FOTO] Srbić, Ude i Benović u subotu napadaju svjetski rekord u Najdužoj špagi na svijetu

    Prijava je otvorena za filmsku publiku i za one koji će to tek postati. Za tajnog je gledatelja najbitnije da se voli igrati, promišljati, analizirati, dijeliti svoje mišljenje i da želi doprinijeti reviji hrvatskog kratkog filma u Osijeku

    Filmska RUNDA traži tajnog gledatelja!