4shared
 - 


Vidi Desktop | Mobilnu verziju

snimio-Filip-KOS-Osijek-20.7.2016.-Ul.-Martina-Divalta-224a-Pametni-tuš

Osječka inovacija – tuš koji proizvodi struju i spaja na internet

Multifunkcionalni tuš za vanjsku upotrebu, koji za rad koristi obnovljive izvore energije - fotonaponsku ćeliju na vrhu konstrukcije, što omogućava spajanje na Wi-Fi internet, rasvjetu tijekom večernjih sati, instaliranje zvučnika, i sve to uz atraktivan dizajn, osmisli su Matias Knežević, Kristijan Gorupić i Niko Jeleč.

22.07.2016

Osijek se, usred ljeta, posve neočekivano našao u središtu zanimanja domaće i inozemne javnosti. Razlog posve ljetni – nije u pitanju politika, nego inovativnost i proizvodni potencijal.

Multifunkcionalni tuš za vanjsku upotrebu, koji za rad koristi obnovljive izvore energije – fotonaponsku ćeliju na vrhu konstrukcije, što omogućava spajanje na Wi-Fi internet, rasvjetu tijekom večernjih sati, instaliranje zvučnika, i sve to uz atraktivan dizajn, osmisli su Matias Knežević, Kristijan Gorupić i Niko Jeleč. Odreda osječki dečki, studenti i poduzetnici s poznavanjem informatike i 3D modeliranja. No otkuda ideja?

Zamijetili su, naime, da su po jadranskim plažama, bez obzira na to radi li se o javnim plažama ili hotelskim kompleksima, tuševi vrlo neinventivni, a plaže noću prazne… Stoga su tu vidjeli svoju priliku, osmisli su pametni tuš koji impresionira svojim izgledom i pruža niz komercijalnih mogućnosti.

– Naime, na gornjem dijelu kućišta tuša smještene su solarne instalacije koje upijaju Sunčevu svjetlost (dijelom i zagrijavaju vodu, jer ovo je prije svega tuš), koju potom reproduciraju u večernjim satima – kaže Matias Knežević.

– Kako se na plažama noću ništa ne događa i one su uglavnom u marku, s ovom izvedbom i mogućnostima plažama se nudi posve novi izgled i doživljaj – kaže Kristrijan Gorupić, koji je s Kneževićem osnivač i vlasnik tvrtke Pitaya Solutions, u kojoj je posljednja četiri mjeseca razvijan ovaj proizvod. Treći partner u projektu, Niko Jeleč, za našeg posjeta bio je službeno odsutan.

Kako živimo u vremenima moderne tehnologije, posve je logična odluka da ovaj pametni tuš bude i pristupna točka za Wi-Fi internet…

No tuš, naravno, ispunjava i osnovnu funkciju – tuširanje. Sklopljen je od inoks-cijevi, u njemu je i pročišćivač tako da je zaštićen od kamenca i drugih nakupina, podnice su od bagrema s premazima koji osiguravaju potrebnu higijenu. Prvi tuš koji je sklopljen ima kupca – to je Grad Osijek, bit će postavljen na Srednjoškolskom igralištu. Taj je tuš personaliziran, u inoks je ugravirano ime i simbol Grada Osijeka. No ovu trojku kreativaca tek čeka pravi posao – predstaviti i prodati proizvod.

– Nakon završetka turističke sezone, dakle od listopada, počinje obilazak jadranskih destinacija kako bismo im predstavili, dakako i prodali, naš proizvod – kaže Kristijan.

– Naravno da ćemo ovo međuvrijeme iskoristiti kako bismo ugradili još neke inovacije, pa i tako i doradili sustav za zagrijavanje vode – kaže zaključno Matias.

Dobra je vijest za njih da su nakon medijskog booma počeli stizati i upiti izvana – za njihovo prozvod zanimaju se u Italiji, ali i na Floridi!

Glas Slavonije – D. Kuštro

Najčitanije vijesti

Naši prijatelji

 • cropc.net
 • kukaonica
 • gauss_villa135x60
 • restoran_polaris
 • tzosijek
 • gauss_informatika_ON1
 • gauss_development_ON1
 • Surfer Hrvatska
 • Panturist Arriva
 • Avenue Mall Osijek
 • City fitness Osijek