4shared
 - 


Vidi Desktop | Mobilnu verziju

kbc-osijek

Osječka bolnica 2016. završila s minusom od 72,8 milijuna kuna

Osječka bolnica je lani generirala manjak u poslovanju od 72,8 milijuna kuna, dok su lošiji od nje bili samo KBC Sestre Milosrdnice s manjkom od 79,7 milijuna kuna i KBC Zagreb s enormnih 197 milijuna kuna minusa.

KBC Osijek treći je klinički bolnički centar u Hrvatskoj prema manjku u poslovanju za 2016. godinu. Podatci su to analize poslovanja za 2016. godinu objavljeni u medijima za pet hrvatskih KBC-ova, dva KB-a i tri klinike.

Tako je osječka bolnica lani generirala manjak u poslovanju od 72,8 milijuna kuna, dok su lošiji od nje bili samo KBC Sestre Milosrdnice s manjkom od 79,7 milijuna kuna i KBC Zagreb s enormnih 197 milijuna kuna minusa. Pri tome KBC Osijek ima 3172 zaposlena, lani je na određeno zaposleno samo osam osoba, dok je na dugotrajnom bolovanju bilo njih 180. S druge strane, u siječnju ove godine bolnica je poslovala u plusu, ostvarivši 10.000 kuna viška. U ravnateljstvu osječke bolnice to smatraju rezultatom dobrog poslovanja u prosincu.

Ravnatelj KBC-a Osijek napominje kako je jedan od razloga za spomenuti veliki minus u 2016. limit bolnice.

- KBC Osijek ima najmanji limit od svih kliničkih bolničkih centara u Hrvatskoj, a do ljeta takav će i ostati, jer nema najava njegova povećanja. Iako se on dijelom dobivao na temelju broja postelja i broja pacijenata, s druge je strane razlog ovako niskom limitu loše lobiranje naših prethodnika. Ono što mi sada možemo i moramo jest povećati prihode, a to možemo učiniti samo ako svi liječnici počnu razmišljati ekonomski. Problem je što većina još ima jednak mentalni sklop kao u vrijeme komunizma pa razmišljaju da će istu plaću dobiti radi li mnogo ili malo. I to će se mijenjati. Počinje se pratiti rad svakog pojedinca. Naputci iz ministarstva idu prema tome da se smanji mreža i stacionarni pacijenti, a svi smo pod povećalom – komentirao je situaciju u KBC-u Osijek ravnatelj ove ustanove doc. dr. sc. Željko Zubčić.

Inače, ukupni minusi sedam državnih bolnica iznose gotovo pola milijarde kuna. Ministar Milan Kujundžić uveo je mjeru mjesečnog izvještavanja bolničkih ravnatelja kojima će izvještaje podnositi šefovi klinika, a sljedeći sastank najavljen je već za sljedeći tjedan.

MINISTRU KUJUNDŽIĆU NISU POZNATE INFORMACIJE O DEFICITU
Ministar zdravstva Milan Kujundžić u četvrtak je, nakon sjednice Vlade, izjavio kako mu nisu poznate informacije o deficitu sedam državnih bolnica, za koje je u medijima objavljeno da su prošlu godinu završile s minusom većim od pola milijarde kuna, te je ustvrdio kako je u prva dva mjeseca ove godine dug u zdravstvu stabiliziran i smanjuje se.

“Brojeve imam za prvi mjesec ove godine i za prošlu godinu u cjelini. O veljači će se razgovarati na sastanku idući tjedan sa svim ravnateljima kliničkih i županijskih bolnica”, istaknuo je Kujundžić, dodavši da je sveukupni dug u zdravstvu do 31. prosinca 2016. iznosio 7,7 milijardi kuna.

Zdravko Marić
ministar financija
POTREBNA JE REFORMA

Ministar financija Zdravko Marić u četvrtak je izjavio kako sadašnji sustav zdravstva financijski i fiskalno nije održiv, već su potrebne njegove reforme te smatra kako su potrebni zahvati “i na troškovnoj strani”. Ukupan dug u hrvatskome zdravstvu iznosio je na kraju prošle godine 7,7 milijardi kuna. Ministar financija na pitanje kako će se taj dug sanirati, odgovorio je kako ta brojka govori da sustav “evidentno financijski i fiskalno nije održiv”, te ga treba “korigirati i reformirati”, što će, najavljuje, biti vidljivo i kroz Nacionalni program reformi. Marić pritom podsjeća da je Vlada kod samog donošenja proračuna za ovu godinu “vrlo transparentno, javno objavila te podatke o stanju obveza”, te da su u toj brojci “objedinjeni klinički bolnički centri, HZZO i svi drugi segmenti”.

Nefreteta Z. EBERHARD

Najčitanije vijesti

Naši prijatelji

 • cropc.net
 • kukaonica
 • gauss_villa135x60
 • restoran_polaris
 • tzosijek
 • gauss_informatika_ON1
 • gauss_development_ON1
 • Surfer Hrvatska
 • Panturist Arriva
 • Avenue Mall Osijek
 • City fitness Osijek