4shared
 - 


Vidi Desktop | Mobilnu verziju

loncarica_velika

Osječani od 2008. smanjili miješani otpad za 10.000 tona

Zajednički ćemo učiniti sve potrebno da što prije otvorimo novo odlagalište, koje će raditi u skladu s europskim standardima i ciljevima. Staro odlagalište Lončaricu time bi konačno zatvorili.

Podaci tvrtke Unikom za prošlu godinu pokazuju kako su Osječani u manje od deset godina drastično promijenili svoje navike u odlaganju otpada. Tako je Unikom 2008. prikupio 33.000 tona miješanog komunalnog otpada, koji inače odlažemo u zelene kante. Godine 2016. količina je tog otpada smanjena za čak 10.000 tona.

- Zanimljivo je da bez obzira na dojam o odljevu stanovništva, Osijek proizvodi gotovo jednaku količinu otpada, samo se povećava udio odvojeno prikupljenog otpada koji je moguće ponovno upotrijebiti kao sirovinu. Tako smo lani skupili 1656 tona papira i kartona, 454 tone papira i oko 1800 tona biootpada. Trenutačno je odnos recikliranog iskoristivog otpada u odnosu na miješani komunalni otpad 20:80 posto, a do 2020., prema smjernicama Europske unije i odredbama s njima usklađenog Zakona o održivom gospodarenju otpadom, moramo doći do 50:50. Dobra je stvar što smo mi sve preduvjete za to stvorili i Osijek je na najboljem putu da to ostvari do zadanog roka – optimističan je Davor Vić, direktor tvrtke Unikom.

Iz EU fondova

Naime, u Unikomu objašnjavaju kako je ključna stvar u tome što je država u siječnju ove godine napokon donijela Plan o gospodarenju otpadom, koji je bio od vitalne važnosti da se komunalnim tvrtkama otvori mogućnost rapolaganja sredstvima EU fondova te pojašnjavaju da je kašnjenje s donošenjem tog plana tijekom prethodnih dviju godina stvorilo gubitak vremena koje će općine koje nisu krenule s uspostavom sustava selekcije otpada teško nadoknaditi.

– Sada čekamo raspisivanje natječaja na koje možemo aplicirati za sredstva koja nam trebaju za daljnje razvijanje odvojenog prikupljanja otpada. Samo smo prošle godine smanjili miješani komunalni otpad za dodatnih šest posto. Tako ga je u 2015. bilo 24.525 tona, a u 2016. 22.871 tona. Lani smo skupili i oko 4100 tona iskoristivog otpada i taj dio ćemo proširivati. Mi smo na odvajanju papira i plastike proveli potpunu uspostavu sustava, što znači da svako domaćinstvo u Osijeku ima mogućnost odvajanja spomenutoga. Osim Unikoma, skupljanjem papira i iskoristivog dijela plastične ambalaže se u Osijeku bavi još pet tvrtki, a veliki trgovački centri imaju ugovore upravo s ovim tvrtkama – kaže Vić.

Komposteri i kompostana

U Unikomu procjenjuju kako se u Osijeku godišnje sigurno skupi i do 5000 tona papira. Što se tiče plastike, trenutačno spomenuta gradska tvrtka prikupi oko 500 tona.

Prostor da se odnos miješanog i recikliranog otpada dođe na 50:50 posto vidimo u povećanju odvajanja upravo biorazgradive komponente otpada, poglavito kuhinjskog i vrtnog. Naime, 2013. proveli smo jedno ispitivanje koje je pokazalo da je u miješanom komunalnom otpadu čak 30 posto biotpada, a istraživanje je rađeno u prosincu kada nema otkosa trave i lišća, kao ni konzumacije voća i povrća kakvo, primjerice, imamo ljeti. Stoga smo počeli graditi kompostanu i podijelili smo posebne kompostere namijenjene kolektivnom stanovanju od Sjenjaka do Retfale. Moram reći da smo zadovoljni rezultatima i čim Fond za zaštitu okoliša raspiše natječaj za nova sredstva, ići ćemo u kupnju dodatnih posuda upravo za ovu vrstu otpada, koje će biti podijeljene svim kućanstvima – najavljuje Vić.

CIJENA ODVOZA KUĆNOG OTPADA NIJE RASLA od 2010. GODINE
U Unikomu kao bitnu ističu činjenicu da je cijena odvoza kućnog otpad nepromijenjena od 2010. godine.

– Smatramo da bi istovremeno povećanje cijene odvoza uz uvođenje sustava odvajanja otpada na kućnom pragu djelovalo demotivirajuće na naše korisnike te bi rezultat smanjene količine komunalnog otpada izostao. Osijek je posljednji put mijenjao cijenu 2010. godine, dok je većina gradova i općina u okolici Osijeka povećala cijene odvoza nakon donošenja aktualnog zakona o održivom gospodarenju otpadom iz 2013. godine.

USPOREDNE CIJENE ODVOZA KUĆNOG OTPADA
(prema kriteriju odvoza jedanput tjedno posude od 120 litara)

CIJENA PRIJE 2013. TRENUTAČNA CIJENA OSIJEK 49,71 kn 45,43 kn ĐAKOVO 50,38 kn 79,19 kn POŽEGA 45,63 kn 52,93 kn BELI MANASTIR 50,45 kn 62,18 kn VALPOVO 39,98 kn 56,48 kn BELIŠĆE 37,99kn 49,39 kn VINKOVCI 45,00 kn 45,00 kn DONJI MIHOLJAC 51,85 kn 51,85 kn

Nefreteta Z. EBERHARD
 loncarica_velika_miroslav_simic
Miroslav Šimić – saborski zastupnik Mosta nezavisnih lista
Prilikom predlaganja novog Plana gospodarenja otpadom mnogi su nam govorili da se radi o planu koji u Hrvatskoj neće biti moguće provesti, jer građani neće biti spremni na odvajanje otpada. MOST od samog početka zastupa stav da će građani prihvatiti sustav odvajanja i recikliranja otpada. Sustav koji čuva okoliš i otvara nova radna mjesta. Posebno mi je drago da Osječani već godinama pokazuju da smo u pravu i da u građanima imamo partnere u provedbi novog Plana gospodarenja otpada. Na žalost u Osijeku još uvijek imamo neriješen problem odlagališta Lončarica Velika koje treba što prije zatvoriti. O toj temi, razgovarao sam prošli tjedan, na sastanku s ministrom Slavenom Dobrovićem. Zajednički ćemo učiniti sve potrebno da što prije otvorimo novo odlagalište, koje će raditi u skladu s europskim standardima i ciljevima. Staro odlagalište Lončaricu time bi konačno zatvorili.

Najčitanije vijesti

Naši prijatelji

 • cropc.net
 • kukaonica
 • gauss_villa135x60
 • restoran_polaris
 • tzosijek
 • gauss_informatika_ON1
 • gauss_development_ON1
 • Surfer Hrvatska
 • Panturist Arriva
 • Avenue Mall Osijek
 • City fitness Osijek