Arhiva

Osijek zbog visoke procijepljenosti za sada bez ospica

    Objavljeno 11.04.2015
    OsijekNews redakcija

    Po Zagrebu se od početka ove godine sve brže širi bolest ospica, s preko stotinu dijagnoza oboljenja, najčešće među predškolcima i tinejdžerima, od čega je polovica oboljelih hospitalizirano. U ostatku Hrvatske, konkretno na području Osijeka, ospice srećom nisu uzele maha. Zavod za javno zdravstvo Osječko-baranjske županije poručuje kako na našem području nije zabilježen nijedan slučaj te bolesti, što pripisuju visokoj procijepljenosti stanovništva – većoj od nužnih 95%. Ipak, iz Zavoda pozivaju na oprez.

    „Za sada nemamo ni jedan slučaj, ali to ne znači da se još neće pojaviti. No ovo pokazuje zašto je cijepljenje jako dobro i da ga se ne smije olako odbacivati. Riječ je o bolesti za koju se smatralo da je iskorijenjena, a njezina ponovna pojava samo dokazuje da ne smijemo ni pomišljati na to da ne cijepimo djecu, jer je riječ o bolesti koja može izazvati za život opasne komplikacije.“ – poručio je dr. sc. Josip Milas.

    Epidemiolozi napominju da osoba koja jednom preboli ospice ne može ponovno biti zaražena. Međutim, postoji mogućnost da je bolest prvi put bila pogrešno dijagnosticirana. Iz Zavoda stoga upozoravaju na klasične simptome ospica. Manifestacija oboljenja počinje povišenom tjelesnom temperaturom, konjunktivitisom, kašljem s karakterističnim enantemom na bukalnoj sluznici. Nakon tog stadija, obično trećeg ili četvrtog dana bolesti, izbija karakterističan osip, najčešće prvo iza ušiju, na čelu, potom po licu, ispod kose, na vratu, prsima te nerijetko na dlanovima i stopalima. Osip izbija 48 sati i traje do pet dana, nakon čega se koža peruta.

    Imate više informacija o ovoj temi, želite li komentirati, napisati reakciju ili želite prijaviti pogrešku u tekstu?

    VIŠE IZ KATEGORIJE

    Na memorijalnom turniru u Rijeci, Katia je osvojila sve što se može osvojiti!

    Karate – Katia Šegavčić zlatna u Rijeci

    Sedam hrvatskih gradova točno u podne okupit će tisuće ljudi u Osijeku, Zagrebu, Čakovcu, Rijeci, Zadru, Splitu i Dubrovniku točno u podne s nekih od svojih najatraktivnijih lokacija krenut će u lov na novi svjetski rekord u Najdužoj ljudskoj špagi na svijetu

    [FOTO] Srbić, Ude i Benović u subotu napadaju svjetski rekord u Najdužoj špagi na svijetu

    Prijava je otvorena za filmsku publiku i za one koji će to tek postati. Za tajnog je gledatelja najbitnije da se voli igrati, promišljati, analizirati, dijeliti svoje mišljenje i da želi doprinijeti reviji hrvatskog kratkog filma u Osijeku

    Filmska RUNDA traži tajnog gledatelja!