Arhiva

Opasni Zika virus u Hrvatskoj? Dr. Milas: Zika virus možemo očekivati kad počne sezona komaraca

    Objavljeno 01.02.2016
    OsijekNews redakcija

    Tigrasti komarac potencijalni je vektor u prijenosu zika virusa. Zika virus već je danima jedna od glavnih tema svih medija, a panika ne jenjava. Kako i bi kad epidemiolozi tvrde da virus koji prenose komarci nije izlječiv, odnosno ne postoji cjepivo kojim bi se spriječile zdravstvene komplikacije koje nisu zanemarive piše Glas Slavonije.

    I na osječkom području, gdje su komarci u velikom broju prisutni tijekom ljetnih mjeseci, nije isključena pojava ovoga virusa.

    U Osječko-baranjskoj županiji za sada se mogu očekivati sporadični slučajevi ove zaraze kod osoba koje dolaze s područja u kojima su aktivni komarci kao prenositelji virusa (vrsta Aedes), a što za sada kod nas nije slučaj isključivo zbog godišnjega doba. Za očekivati je da se ovakva situacija kod nas može promijeniti dolaskom sezone komaraca i neupitno je da će biti komaraca koji mogu prenijeti ovaj virus i na našem području – upozorava epidemiolog, prof. dr. sc. Josip Milas, voditelj Službe za epidemiologiju Zavoda za javno zdravstvo Osječko-baranjske županije. Dodaje da epidemiološka služba provodi redoviti nadzor nad svim osobama koje se jave u službu, a putuju u različite zemlje svijeta u kojima prijeti zaraza različitim uzročnicima zaraznih bolesti. Sukladno zakonskim propisima, svaka se osoba, kaže dr. Milas, nakon povratka mora javiti nadležnoj epidemiološkoj službi radi kontrole i kako bi se spriječilo eventualno daljnje prenošenje potencijalnog uzročnika na stanovništvo naše županije ili drugdje.

    Inače, ustanove koje već duže vrijeme intenzivno prate razvoj događaja oko zika virusa, kaže dr. Milas, ne žele ponoviti pogrešku koja se dogodila zbog kasno poduzetih mjera i aktivnosti vezanih uz suzbijanje virusa ebole.

    – Mi se, kao javnozdravstvena i preventivna ustanova, pripremamo za mogući novi izazov, sukladno svojim mogućnostima i zadatcima, kao što to čine i drugi zavodi u Hrvatskoj – kaže dr. Milas.

    I Magdalena Sikora, voditeljica Službe za dezinfekciju, dezinsekciju i deratizaciju osječkog ZZJZ-a, upozorava da je zaraza moguća to više što je tigrasti komarac potencijalni vektor u prijenosu virusa zike. Stoga se, kaže, treba nastaviti s javnozdravstvenim mjerama u suzbijanju tigrastog komarca, čija je pojava, podsjetimo, zabilježena prošle godine u Čepinu, a nekoliko jedinki i na području Osijeka. Iako trenutačno nema aktivnosti, valja upozoriti da se za nekoliko mjeseci treba maksimalno zaštititi komarnicima na prozorima, ali i pravilno skladištiti sve otvorene spremnike s ustajalom vodom, kao i gume kod vulkanizera.

    – Tigrasti komarci su u mikroleglima i nisu na velikim površinama kao poplavni komarci pa im brojnost nije velika. No, iako za sada nema aktivnosti, ona će doći u proljeće i treba poduzeti preventivne mjere – kaže Sikora.

    Nužna edukacija i kontrola putnika
    Kako za sada ne postoji ni cjepivo ni lijek, borba protiv ove nove zaraze, kaže dr. Milas, trebala bi se usmjeriti na edukaciju putnika koji odlaze u krajeve u kojima sad postoji ova bolest i način kako se što kvalitetnije ondje zaštititi. Također, potrebna je i kontrola nakon povratka te unaprjeđenje sustava evidentiranja putnika zbog javnozdravstvenog razloga.

    – Treba provoditi učinkovite kontrole komaraca, ne samo zbog ovog virusa, nego i zbog drugih uzročnika, od kojih su neki već i u ovim krajevima – kaže dr. Milas, dodajući da dok nema komaraca, nema ni prijenosa zika virusa, stoga ni zaraze. Širenja neće biti ni ako ima komaraca, a nema zaraženih. No, ima li komaraca i zaraženih osoba, pojava zaraze itekako je moguća – dodaje dr. Milas.

    GINEKOLOZI: ZASAD NEMA PANIKE MEĐU TRUDNICIMA
    Među najugroženijom skupinom, kada je riječ o zika virusu, smatraju se trudnice kojima se, kao i onim ženama koje planiraju trudnoću, preporučuje odgoda putovanja u rizične zemlje. Osječki su ginekolozi spremni na pojačane upite upravo u vezi sa zika virusom. Iako za sada u ginekološkim ambulantama panike nema, za očekivati je da će se trudnice (i ondje) zanimati za virus.

    – Moguće je da će se trudnice raspitivati o zika virusu, iako mi se za sada ni jedna nije obratila u svezi s tim. Vjerujem da više čitaju internet i gledaju televiziju te se ondje informiraju. Osobno sam slušala o virusu i očigledno se trudnice, ali i svi mi, moramo čuvati od uboda komaraca, ako ne možemo ni na koji drugi način, zaključuje osječka ginekologinja dr. Zvjezdana Fuštin. Spremne savjete ima i ginekolog dr. Siniša Matković koji savjetuje da se društvo organizira u smjeru preventive i upozorava da bi se to posebno trebalo ticati zračnih luka.

    – Možda je o tome rano razgovarati, no smatram da treba poduzeti zaštitu već u zračnim lukama. Inače, ni jedna me pacijentica za sada nije pitala u vezi sa zika virusom, što ne znači da uskoro neće – kaže dr. Matković.

    Glas Slavonije

    Imate više informacija o ovoj temi, želite li komentirati, napisati reakciju ili želite prijaviti pogrešku u tekstu?

    VEZANE VIJESTI

    Tretiranje još nije počelo, ali sve je u pripravnosti i spremno za borbu protiv zujavih napasnika

    Nova generacija komaraca stiže kroz 2 tjedna

    O pojavi komaraca i načinu tretiranja na području Osječko – baranjske županije govorilo se danas u prostorijama Gradske uprave Grada Više…

    Osječka premijera filma Komarci – edukacija je nužna, jer je prijetnja stvarna

    Danas je u osječkom kinu Urania održana pretpremijerna projekcija dokumentarnog filma „Komarci“. Cilj projekcije bio je na jednom mjestu okupiti Više…

    Odjel za biologiju – komarci dolaze s netretiranih područja

    Uslijed naglog porasta vodostaja Dunava i Drave u proteklom razdoblju (koje je posljedica obilnih padalina), aktiviran je razvoj nove generacije Više…

    VIŠE IZ KATEGORIJE

    Na memorijalnom turniru u Rijeci, Katia je osvojila sve što se može osvojiti!

    Karate – Katia Šegavčić zlatna u Rijeci

    Sedam hrvatskih gradova točno u podne okupit će tisuće ljudi u Osijeku, Zagrebu, Čakovcu, Rijeci, Zadru, Splitu i Dubrovniku točno u podne s nekih od svojih najatraktivnijih lokacija krenut će u lov na novi svjetski rekord u Najdužoj ljudskoj špagi na svijetu

    [FOTO] Srbić, Ude i Benović u subotu napadaju svjetski rekord u Najdužoj špagi na svijetu

    Prijava je otvorena za filmsku publiku i za one koji će to tek postati. Za tajnog je gledatelja najbitnije da se voli igrati, promišljati, analizirati, dijeliti svoje mišljenje i da želi doprinijeti reviji hrvatskog kratkog filma u Osijeku

    Filmska RUNDA traži tajnog gledatelja!