Arhiva

Održana tribina ”Bolja strana poduzetništva – žena poduzetnica”

    Objavljeno 06.03.2015
    OsijekNews redakcija

    Dana 05. ožujka 2015. godine održana je ORaH-ovoj tribini naziva ” Bolja strana poduzetništva – žena poduzetnica ” u prostorima Centra za profesionalnu rehabilitaciju na adresi Ulica Tadije Smičiklasa 2 u osječkoj Tvrđi sa početkom u 19.00 sati.

    Tribinom je moderirala voditeljica Foruma ljudskih prava i pravde Osijek, Tajana Maroši dipl. iur., gošće predavačice bile su:

    • dr. sc. Sandra Vračan, autorica politike rodne ravnopravnosti koja je objasnila OraH-ovu politiku rodne ravnopravnosti, objasnila model paritetne demokracije za koji se OraH zalaže od prvog dana kojim osiguravamo jednak broj žena i muškaraca te donošenje rodno uravnoteženih odluka, no za to je nužno jače uključivanje žena u institucije moći. OraH-ova politika rodne ravnopravnosti zalaže se za rodno osviještenu politiku u obrazovanju i medijima, uklanjanju rodnih stereotipa i seksizma iz obrazovnih materijala i medija, rodno osjetljivu pedagogiju te svakako sankcioniranje kršenja rodne ravnopravnosti kao načela ljudskih prava. Potrebna je jača pomoć žrtvama nasilja u obitelji i žrtvama seksualnog nasilja što uključuje educiranje svih uključenih u sustav zaštite od nasilja, brzo i učinkovito procesuiranje i kažnjavanje nasilnika te osnivanje dovoljnog broja skloništa i centara za žrtve te psihološku i materijalnu pomoć žrtvama, osobito onih iz Domovinskog rata. Zalažemo se za ostvarenje i poštivanje seksualnih i reproduktivnih prava te kažnjavanje kupaca seksualnih usluga a ne kažnjavanje prostitutki. Posljednjim želimo utjecati na kulturološki stav prema spomenutom problemu, dovesti do smanjenja prostitucije, trgovanja ljudima i veće rodne ravnopravnosti.
    • Snježanu Babić dipl. iur. iz Hrvatske gospodarske komore koja nam je pojasnila probleme s kojima se žene poduzetnice susreću u svom poslovanju i primjere dobre prakse.
    • Ljiljana Dimitrijević, poduzetnicu i suvlasnicu agencije za nekretnine koja nam je objasnila svoj životni put i hrabrost slijediti svoj san, prekinuti ugovor o radu u državnoj službi i upustiti se u poduzetničke vode.

    Ovom tribinom potrudili smo se istaknuti važnost položaja žene u društvu i podići javnu svijest o ulozi žene u društvu. Upozorili smo na izuzetno važan čimbenik koji pozitivno utječe na ravnopravnost muškaraca i žena a to je ekonomska neovisnost žene. Cilj nam je bio osnažiti, motivirati svaku ženu u ostvarivanju svojih potencijala i pozvati na aktivno sudjelovanje u promjeni gospodarske slike Osijeka.

    Nakon Tribine održana je dugačka otvorena rasprava na kojoj su Predstavnici Foruma gospodarstva, voditelj Krunoslav Weinpert, Igor Filko univ. spec. oec. i Goran Budžaki dipl. ing. podijelili svoja znanja i iskustva o gospodarskoj slici grada Osijeka, te su nam brojne poduzetnice iznijele probleme i diskriminaciju s kojom se gotovo svakodnevno susreću u svom poslovanju i pri pokretanju posla, te postavljale brojne upite kakav je OraH-ov program pri rješavanju istih. Nakon Tribine svim poduzetnicama uručeni su slatki buketi od bombona i čokolade kao znak pažnje pred nadolazeći Dan žena.

    Ovim putem najavljujemo aktivnosti koje najavljujemo za sutra 07. ožujka 2015. kada ćemo u vremenu od 10. 00 – 13. 00 sati na Trgu A. Starčevića i Trgu slobode naše sugrađanke darivati čokoladnim buketima. Kako ne bismo darivali samo žene grada Osijeka, istoga datuma u vremenu od 10. 00 – 12. 00 sati čokoladne bukete darivati ćemo i u Đakovu, Ulica Ivana Pavla II., Požegi, Cehovska 1, Slavonskom Brodu, Trg Ivane Brlić Mažuranić i gradska tržnica te u Vukovaru.

    Međunarodni dan žena mnogima je povod jedan dan u godini govoriti o pravima žena i njihovu položaju u drušvu. Mišljenja smo kako se o tome treba govoriti kroz cijelu godinu i u svakoj prilici isticati snagu žene.

    Dan žena nije samo 08. ožujka. Dan žena svaki je dan. Iskrene čestitke.

     

    Tajana Maroši, dipl. iur
    voditeljica Foruma za ljudska prava i pravdu GO Osijek                          

    Imate više informacija o ovoj temi, želite li komentirati, napisati reakciju ili želite prijaviti pogrešku u tekstu?

    VEZANE VIJESTI

    ORaH poziva na treću tribinu S.O.S. za Slavoniju

    Ciklus od deset tribina pod nazivom „S.O.S. za Slavoniju“ u organizaciji stranke ORaH dolazi do treće tribine na temu „Uzgoj Više…

    ORaH Uskrsno druženje

    U želji da stranka Održivi Razvoj Hrvatske ORaH, građanke i građane Osijek i okolice, upozna sa svojim radom. Dana 04.04.2015. Više…

    Poziv na Uskrsno druženje

    Stranka Održivi Razvoj Hrvatske ORaH poziva građanke i građane Osijeka i okolice na druženje kako bi ih upoznali sa svojim Više…

    VIŠE IZ KATEGORIJE

    Na memorijalnom turniru u Rijeci, Katia je osvojila sve što se može osvojiti!

    Karate – Katia Šegavčić zlatna u Rijeci

    Sedam hrvatskih gradova točno u podne okupit će tisuće ljudi u Osijeku, Zagrebu, Čakovcu, Rijeci, Zadru, Splitu i Dubrovniku točno u podne s nekih od svojih najatraktivnijih lokacija krenut će u lov na novi svjetski rekord u Najdužoj ljudskoj špagi na svijetu

    [FOTO] Srbić, Ude i Benović u subotu napadaju svjetski rekord u Najdužoj špagi na svijetu

    Prijava je otvorena za filmsku publiku i za one koji će to tek postati. Za tajnog je gledatelja najbitnije da se voli igrati, promišljati, analizirati, dijeliti svoje mišljenje i da želi doprinijeti reviji hrvatskog kratkog filma u Osijeku

    Filmska RUNDA traži tajnog gledatelja!