4shared
 - 


Vidi Desktop | Mobilnu verziju

sveuciliste_u_osijeku

Održana je 2. sjednica Senata Sveučilišta Josipa Jurja Strossmayera u Osijeku u akademskoj 2015./2016. godini.

Akademskoj i široj društvenoj zajednici zasigurno će najzanimljivija biti informacija da je Senat donio odluku o ustroju dva Centra koji su iznimno važni za razvoj znanosti na Sveučilištu u Osijeku

u utorak, 1. prosinca 2015. godine, u vijećnici Rektorata Sveučilišta Josipa Jurja Strossmayera u Osijeku (Trg Sv. Trojstva 3) održana je 2. sjednica Senata Sveučilišta Josipa Jurja Strossmayera u Osijeku u akademskoj 2015./2016. godini. Na njoj su članovi Senata, na čelu s rektorom prof. dr. sc. Željkom Turkaljem, razmatrali i usvojili ukupno 27 točaka dnevnog reda, od kojih izdvajamo javnosti najzanimljivije odluke i informacije.

Akademskoj i široj društvenoj zajednici zasigurno će najzanimljivija biti informacija da je Senat donio odluku o ustroju dva Centra koji su iznimno važni za razvoj znanosti na Sveučilištu u Osijeku: Znanstvenog centra izvrsnosti za personaliziranu brigu o zdravlju iz interdisciplinarnog područja biotehničkih i biomedicinskih znanosti (u daljnjem tekstu: Centar izvrsnosti) te Centra za integrativnu bioetiku. „Znanstveni centar izvrsnosti kao projekt predložen je na posljednjem natječaju resornog Ministarstva znanosti, obrazovanja i sporta, a partnerske institucije Sveučilišta, odnosno nositelji su Medicinski fakultet Osijek, Poljoprivredni fakultet u Osijeku i Odjel za kemiju Sveučilišta u Osijeku. Nakon izvršenih procjena prijava za ustroj Centara izvrsnosti, koje su pristigle Nacionalnom vijeću za znanost, visoko obrazovanje i tehnološki razvoj, utvrđeno je da ispunjavamo sve uvjete i ušli smo u najuži izbor. Budući da je po sadržaju i broju bodova s nama bio izjednačen i Farmaceutsko-biokemijski fakultet Sveučilišta u Zagrebu s njihovim suradnim institucijama, odlučeno je da se navedena dva projekta spoje u jedan zajednički, sa sjedištem Centra pri Sveučilištu u Osijeku”, objasnio je rektor Turkalj.

Potpisivanje ugovora između partnerskih institucija u Ministarstvu znanosti, obrazovanja i sporta Centar će biti i službeno ustrojen. Centar se ustrojava u dvije istraživačke jedinice: Istraživanje glikoznanosti (voditelj prof. dr. sc. Gordan Lauc) i Istraživanje, proizvodnja i medicinsko ispitivanje funkcionalne hrane (voditeljica prof. dr. sc. Ines Drenjančević), a voditelji istraživačkih jedinica svake će se godine izmjenjivati na mjestu voditelja Centra. “Što se tiče drugoga Centra, Centra za integrativnu bioetiku, njegova je svrha interdisciplinarno povezivanje znanstvenika u okviru Sveučilišta u Osijeku, kao i znanstvenika na drugim sveučilištima kroz različite istraživačke, dokumentacijske i edukacijske programe i aktivnosti”, dodao je rektor Turkalj. Ovaj Centar je ustrojbena jedinica Sveučilišta u Osijeku, ustrojava se na vrijeme od pet godina, a voditelja Centra na mandat od tri godine imenovat će rektor Sveučilišta u Osijeku.

Uz to, na osnovu pristigle potvrde resornog Ministarstva za organizaciju preddiplomskog sveučilišnog izvanrednog studija Dentalna higijena na Medicinskom fakultetu Osijek, Senat je odobrio Medicinskom fakultetu ustroj i izvedbu nastave u 1. godini studija za izvanredne studente u akademskoj 2015./2016. godini, a prema predloženim kvotama upisalo bi se 30 izvanrednih studenata.

Nadalje, članovi Senata potvrdili su izbor troje sveučilišnih nastavnika u znanstveno-nastavno zvanje redovitog profesora. To su: izv. prof. dr. sc. Miro Gardaš iz znanstvenog područja Društvenih znanosti, znanstvenog polja pravo, znanstvene grane povijest prava i države na Pravnom fakultetu Osijek (prvi izbor); izv. prof. dr. Zvonimir Sučić iz znanstvenog područja Biomedicine i zdravstva, znanstvenog polja kliničke medicinske znanosti, znanstvene grane radiologija na Medicinskom fakultetu Osijek (prvi izbor) te prof. dr. sc. Mladen Marcikić iz znanstvenog područja Biomedicine i zdravstva, znanstvenog polja kliničke medicinske znanosti, znanstvene grane sudska medicina na Medicinskom fakultetu Osijek (trajno zvanje).

K tome, Senat je prihvatio Elaborat o ustroju poslijediplomskog specijalističkog studija Računovodstvo, revizija i analiza na Ekonomskom fakultetu u Osijeku. Odobrene su provedbe dva nova natječaja: Natječaja za upis studenata u 1. godinu poslijediplomskih interdisciplinarnih doktorskih studija u Doktorskoj školi Sveučilišta u Osijeku (smjerovi Kulturologija, Europski studiji i Komunikologija) te Natječaja za upis studenata u 1. godinu sveučilišnih poslijediplomskih interdisciplinarnih studija na Sveučilištu, i to Zaštita prirode i okoliša (poslijediplomski interdisciplinarni sveučilišni studij) i Zaštita prirode i okoliša (poslijediplomski specijalistički studij). Senat je prihvatio i prijedloge izmjena i dopuna proračuna Studentskog zbora Sveučilišta u Osijeku za 2015. godinu, kao i prijedlog financijskog plana Sveučilišta u Osijeku za razdoblje od 1. siječnja 2016. do 31. ožujka 2016. godine.

Najčitanije vijesti

Naši prijatelji

 • cropc.net
 • kukaonica
 • gauss_villa135x60
 • restoran_polaris
 • tzosijek
 • gauss_informatika_ON1
 • gauss_development_ON1
 • Surfer Hrvatska
 • Panturist Arriva
 • Avenue Mall Osijek
 • City fitness Osijek