Arhiva

Odjel za biologiju – situacija s komarcima mirna i bez povećanja broja jedinki

    Objavljeno 13.05.2016
    OsijekNews redakcija

    Monitoringom ličinki komaraca utvrđuje se lociranost i veličina legla komaraca, prati se njihova produktivnost odn. gustoća populacije te određuje razvojni stadij komaraca i njihov kvalitativni sastav. Rezultat je ažuriranje baze podataka i izrada karte područja infestiranih komarcima. Osim navedenog, monitoring ličinki komaraca na poplavnim područjima, uz praćenje meteoroloških parametara, temelj je i za preciznije predviđanje potencijalnih najezdi komaraca u urbanim sredinama, a potom i učinkovit adulticidni tretman. Prikupljeni podatci koriste se u svrhu preventivnog djelovanja odn. suzbijanja komaraca u stadiju ličinki biološkim preparatima čime se čuva životno okruženje i smanjuje javnozdravstveni rizik od komaraca.

    Dana 03. na 04. svibnja 2016. g. na području grada Osijeka metodom CDC-klopke uz suhi led kao atraktant na 16 postaja uhvaćena je ukupno 101 jedinka komarca. Postaja s najvećim brojem komaraca, kao i u prvom ovogodišnjem mjerenju, bila je ona na području Kopačkog rita (južno uz nasip), gdje su uhvaćene ukupno 72 jedinke komaraca, dok je na području zapadnog dijela grada zabilježeno znatno manje jedinki (Lugarski put – 6, Halaševo – 7). Razlog malom broju komaraca u klopkama početkom svibnja jest u hidrološkim i meteorološkim uvjetima (izostanak obilnog plavljenja inundacija uz Dravu i Dunav, te izostanak značajnog ulaska vode u Kopački rit, kao i relativno niska temperatura vode i zraka) zbog čega nije došlo do masovne produktivnosti potencijalnih legala, a time posljedično i pojave odraslih komaraca.

    Međutim, situacija se u nekoliko proteklih dana promijenila jer su vodostaji rijeka Dunava i Drave dosegli kotu punjenja inundacija što je aktiviralo legla i 05. svibnja 2016. g. pokrenulo razvoj ličinki 1. generacije poplavnih komaraca na području Grada Osijeka. S 04. na 05. svibnja vodostaj rijeke Drave kod Osijeka narastao je za jedan metar te dosegnuo +166 cm da bi u narednim danima opadao. I Dunav je u istom razdoblju pokazivao porast vodostaja do maksimalnih +250 kod Batine, odn +306 cm kod Apatina (vodomjerna stanica mjerodavna za područje Kopačkog rita) na dan 09. svibnja 2016. godine, od kada kontinuirano opada.

    Vodostaj Drave kod Osijeka na današnji dan 13. Svibnja (7:00 h) iznosi +34 cm, a Dunava kod Batine +152 cm, odn. kod Apatina +230 cm. Vodostaj Drave ima tendenciju manjeg porasta, dok je Dunav u opadanju.

    Stručni tim Odjela za biologiju svakodnevno, a na temelju predikcijskih karata, obavlja izvid terena s posebnim naglaskom na sljedeća područja: zapadno od grada Osijeka – područje uz vikend naselje „Karašica“, sjeverno od grada – Halaševo, Šporanj i istočno od grada – Sarvaški rit, a koja su najveća izvorišta tzv. poplavnih komaraca (Ae. vexans i Oc. sticticus). Svugdje, osim u Sarvašu, zabilježen je veći broj ličinki komaraca 1. i 2. razvojnog stadija (Slika 2), te su u ponedjeljak 09. svibnja 2016. g. izdana 3 preporuke  (preporuka za tretman br. 91 – 93; http://komarci.biologija.unios.hr/nalozi/) za tretmane suzbijanja ličinki komaraca na području Osijeka na ukupnoj površini od 33 ha (Halaševo – 22,4 ha (Slika 3); nizvodno od vikend-naselja Karašica – 1,8 ha; Šporanj i Donji Grad-područje uz Dravu – 8,8 ha).

    Tretmani suzbijanja ličinki komaraca najavljeni su za četvrtak 12. svibnja 2016. godine, a učinkovitost tretmana biti će poznata i izmjerena u narednim danima.

    Svakoga petka, počevši od 22. travnja 2016.g., postavljaju se ovipozicijske klopke (koje služe za praćenje brojnosti jajašaca tigrastog komarca) na 20-ak strateški odabranih lokacija u Gradu, ali i izvan granica Grada (Čepin) s posebnim praćenjem situacije u južnim dijelovima Grada Osijeka gdje je 2015. godine prvi puta zabilježena pojavnost tigrastog komarca (Brijest, Industrijska zona). Iako su klopke izmijenjene već tri puta od početka sezone, u njima nisu pronađena jajašca tigrastog komarca (Ae. albopictus), koji je ipak aktivniji u ljetnim mjesecima. Stoga se praćenje te vrste nastavlja.

    Kanalska mreža na području Grada Osijeka je suha ili bez ličinki komaraca u njima. Ostaje nam pratiti hidrološke i meteorološke prilike i sukladno situaciji reagirati. Odjel za biologiju i dalje će nastaviti kontinuirani izvid terena na području Grada Osijeka i onim jedinicama lokalne samouprave s kojima je sklopljen Ugovor o provedbi monitoringa komaraca.

    Međutim, kako bi se postigli zadovoljavajući učinci, uz sve akcije suzbijanja komaraca, potrebna je i odgovornost građana kada je u pitanju kontroliranje malih legala u njihovim vrtovima i okućnicama. Kumulativni učinak malih legala za posljedicu može imati nesnosne najezde „domaćih“ komaraca (Cx. pipiens) na malom prostoru. Stoga je preporuka da se tijekom sezone jedanput tjedno potpuno isprazne kante, burad, fontane i druge slične posude s vodom (konzerve, staklenke, vaze i sl.), da se uklone stare automobilske gume i svi ostali predmeti u kojima se zadržava voda pogodna za razvoj ličinki komaraca. Potrebno je staviti mreže na ventilacijske otvore i poboljšati zatvaranje šahtova septičkih jama. Važno je čistiti i kanale ispred kuća od korova i otpadaka kako bi bili protočni, a voda u njima čista, kao i krovne oluke često začepljene otpalim lišćem ili drugim materijalom.

    Napomena građanima da ukoliko uoče leglo komaraca ili vodu koja može postati leglom (plitka, stajaća vodena površina; voda u posudama, voda u odbačenim rabljenim automobilskim gumama i sl.), neka je uklone/isprazne ili se obrate nama na broj telefona: 031 399 916/911.

    http://komarci.biologija.unios.hr/

    Važno je zapamtiti da bez stajaće vode nema razvoja komaraca!

    Imate više informacija o ovoj temi, želite li komentirati, napisati reakciju ili želite prijaviti pogrešku u tekstu?

    VEZANE VIJESTI

    Tretiranje još nije počelo, ali sve je u pripravnosti i spremno za borbu protiv zujavih napasnika

    Nova generacija komaraca stiže kroz 2 tjedna

    O pojavi komaraca i načinu tretiranja na području Osječko – baranjske županije govorilo se danas u prostorijama Gradske uprave Grada Više…

    Odjel za biologiju – komarci dolaze s netretiranih područja

    Uslijed naglog porasta vodostaja Dunava i Drave u proteklom razdoblju (koje je posljedica obilnih padalina), aktiviran je razvoj nove generacije Više…

    I obični “osječki” komarac može prenijeti virus zika!

    Kako kod nas ne postoji imunitet od toga virusa, bolesti nisu isključene. Iako je Ministarstvo zdravlja nedavno objavilo da je Više…

    VIŠE IZ KATEGORIJE

    Na memorijalnom turniru u Rijeci, Katia je osvojila sve što se može osvojiti!

    Karate – Katia Šegavčić zlatna u Rijeci

    Sedam hrvatskih gradova točno u podne okupit će tisuće ljudi u Osijeku, Zagrebu, Čakovcu, Rijeci, Zadru, Splitu i Dubrovniku točno u podne s nekih od svojih najatraktivnijih lokacija krenut će u lov na novi svjetski rekord u Najdužoj ljudskoj špagi na svijetu

    [FOTO] Srbić, Ude i Benović u subotu napadaju svjetski rekord u Najdužoj špagi na svijetu

    Prijava je otvorena za filmsku publiku i za one koji će to tek postati. Za tajnog je gledatelja najbitnije da se voli igrati, promišljati, analizirati, dijeliti svoje mišljenje i da želi doprinijeti reviji hrvatskog kratkog filma u Osijeku

    Filmska RUNDA traži tajnog gledatelja!