Arhiva

Od ponedjeljka možete zatražiti elektroničke osobne iskaznice

    Objavljeno 06.06.2015
    OsijekNews redakcija

    Od ovog ponedjeljka policijske uprave u Republici Hrvatskoj kreću sa zaprimanjem zahtjeva za nove, elektroničke osobne iskaznice, sukladno novom Zakonu o istima, koji vrijedi od današnjeg dana. Elektroničke osobne iskaznice ponajprije će morati zatražiti građani kojima ističu one klasične, stare; dok svi ostali ne moraju tražiti novu iskaznicu dok im ne istekne stara. Naravno, ukoliko iz nekog razloga želite elektroničku iskaznicu odmah, možete podnijeti zahtjev za njom i prije isteka postojeće osobne.

    Novosti u procesu izdavanja osobne iskaznice bit će skuplja naknada za izdavanje – umjesto dosadašnjih 48,50 kn, plaćat će se 79,50 kuna. Stara cijena ostaje samo za osobe starije od 65 godina. Rok trajanja iskaznice smanjit će se na pet godina, a iskaznica neće biti obavezna do 18. godine života. S pozitivnije strane, elektroničku iskaznicu bit će teže krivotvoriti, a svaki građanin njome će dobiti elektronički identitet s kojim će moći koristiti različite usluge e-vlade, što je put do bržeg i jednostavnijeg obavljanja administrativnih poslova.

    Pravo na hrvatsku elektroničku osobnu iskaznicu imaju svi hrvatski državljani, bez obzira na dob i prebivalište, jer će se onima u inozemstvu upisati podatak o njihovom prebivalištu van Hrvatske. Također, hrvatski državljani koji prebivaju u inozemstvu, zahtjev za izdavanje elektroničke osobne iskaznice mogu podnijeti u bilo kojoj policijskoj upravi ili postaji u Hrvatskoj, dok hrvatskim državljanima s prebivalištem u RH osobnu izdaje policijska uprava ili postaja nadležna prema mjestu prebivališta ili boravišta.

    Novim Zakonom je, uz redovni i ubrzani postupak, propisano i izdavanje osobne iskaznice u žurnom postupku, u kojem se osobna izdaje u roku od tri dana od dana podnošenja zahtjeva. Osobnu iskaznicu izdanu u žurnom postupku građanin preuzima u policijskoj upravi u kojoj je podnio zahtjev, a ukoliko je zahtjev podnio u policijskoj postaji, osobnu iskaznicu podiže u policijskoj upravi u čijem je postaja sastavu.

    Imate više informacija o ovoj temi, želite li komentirati, napisati reakciju ili želite prijaviti pogrešku u tekstu?

    VIŠE IZ KATEGORIJE

    Na memorijalnom turniru u Rijeci, Katia je osvojila sve što se može osvojiti!

    Karate – Katia Šegavčić zlatna u Rijeci

    Sedam hrvatskih gradova točno u podne okupit će tisuće ljudi u Osijeku, Zagrebu, Čakovcu, Rijeci, Zadru, Splitu i Dubrovniku točno u podne s nekih od svojih najatraktivnijih lokacija krenut će u lov na novi svjetski rekord u Najdužoj ljudskoj špagi na svijetu

    [FOTO] Srbić, Ude i Benović u subotu napadaju svjetski rekord u Najdužoj špagi na svijetu

    Prijava je otvorena za filmsku publiku i za one koji će to tek postati. Za tajnog je gledatelja najbitnije da se voli igrati, promišljati, analizirati, dijeliti svoje mišljenje i da želi doprinijeti reviji hrvatskog kratkog filma u Osijeku

    Filmska RUNDA traži tajnog gledatelja!