Arhiva

Obilježavanje 25. godišnjice početka emitiranja Ratne krugovalne postaje ‘Žuta podmornica’

    Objavljeno 06.02.2017
    OsijekNews redakcija

    Republika Hrvatska obilježava 25. obljetnicu obrane u Domovinskom ratu. Iako ratom zahvaćena zemlja, građani su imali potrebu kako za informativnim sadržajem, tako i za zabavno – kulturnim sadržajem stoga je dio pripadnika 160. brigade dana 8. veljače 1992. godine pokrenuo projekt „Žuta podmornica“. Cilj Ratne krugovalne postaje „Žuta podmornica“ prije svega je bio podizanje morala hrvatskim vojnicima na području grada Osijeka i okolice, a isto tako i rušenje morala vojnicima na drugoj strani bojišnice. Ono što Žutu podmornicu čini posebnom je to što su bili jedina radio postaja koja je u slučaju granatiranja radila cijelu noć. HTV noću nije emitirao, program radio Osijeka završavao je u 19 sati te je jedina veza između građana zatočenih u podrumima i vanjskog svijeta bila upravo Žuta podmornica.

    Na prijedlog studenta Odjela za kulturologiju Sveučilišta Josipa Jurja Strossmayera i Studentskog radija UNIOS ove će se godine odati svojevrsni homage ovom simbolu Domovinskog rata i obrane Grada Osijeka.

    Danas, 25 godina poslije, Žuta podmornica nije zaboravljena te će u srijedu 8. veljače 2017. godine obilježiti obljetnicu početka emitiranja. Obilježavanje započinje prilogom o RKP „Žuta podmornica“ u emisiji TV Kalendar na Hrvatskoj radio televiziji 1 program u 06:40. sati. Istog će dana Glas Slavonije objavit posebno izdanje koje će sadržavati objavljene članake iz vremenu emitiranja programa na RKP „Žuta podmornica“, a Studentski radio UNIOS ugostit će aktere „Žute podmornice“ u četverosatnoj emisji od 10 do 14 sati na frekvenciji 107,3 MHz i na web stream-u (http://radio.unios.hr/).

    S ciljem upoznavanja šire javnosti s ovim projektom koji je Osječanima obilježio ratne dane pozivamo vas da nam se pridružite u obilježavanju obljetnice te medijski popratite navedene događaje. U programu će sudjelovati posada Žute podmornice sa gostima koji su obilježili tadašnji program. Stoga Vas pozivamo da nam se pridružite u studiju Studentskog radija UNIOS koji se nalazi u sveučilišnom kampusu na adresi Cara Hadrijana 10b.

    Žuta podmornica

    Imate više informacija o ovoj temi, želite li komentirati, napisati reakciju ili želite prijaviti pogrešku u tekstu?

    VIŠE IZ KATEGORIJE

    Na memorijalnom turniru u Rijeci, Katia je osvojila sve što se može osvojiti!

    Karate – Katia Šegavčić zlatna u Rijeci

    Sedam hrvatskih gradova točno u podne okupit će tisuće ljudi u Osijeku, Zagrebu, Čakovcu, Rijeci, Zadru, Splitu i Dubrovniku točno u podne s nekih od svojih najatraktivnijih lokacija krenut će u lov na novi svjetski rekord u Najdužoj ljudskoj špagi na svijetu

    [FOTO] Srbić, Ude i Benović u subotu napadaju svjetski rekord u Najdužoj špagi na svijetu

    Prijava je otvorena za filmsku publiku i za one koji će to tek postati. Za tajnog je gledatelja najbitnije da se voli igrati, promišljati, analizirati, dijeliti svoje mišljenje i da želi doprinijeti reviji hrvatskog kratkog filma u Osijeku

    Filmska RUNDA traži tajnog gledatelja!