Arhiva

Novi francuski zakon lako bi nahranio gladne Hrvate

    Objavljeno 23.05.2015
    OsijekNews redakcija

    Francuskom revolucijom krajem 18. stoljeća otvoreno je novo poglavlje u povijesti čitavog europskog društva. Revoluciji se može pripisati čitav niz čimbenika, ali jedan od glavnih zasigurno je bila i hrana, odnosno glad francuskih seljaka kojima je navodno poručeno da jedu kolače ako nemaju kruha. Više od dva stoljeća kasnije, glad je u Francuskoj, a i čitavom svijetu, još uvijek prisutna, no i suprotstavljena paradoksu kako hrane ima sve više.

    Francuzi danas možda ne pokreću revoluciju koja bi utjecala na ostala društva Europe, ali su napravili dosta značajan pomak u borbi s navedenim paradoksom prehrane. Naime, francuski je parlament jednoglasno izglasao zakon da veliki supermarketi moraju donirati višak hrane u humanitarne svrhe, te da ga ne smiju uništavati kemijskim procesima.

    Ova zakonska odredba u teoriji zvuči sasvim logično i ni po čemu ne predstavlja neku veliku pamet. Međutim, koliko je značajna i s jedne strane radikalna možete uočiti kada ju se usporedi s našim pokušajima da u Hrvatskoj ukinemo PDV na donaciju hrane. Dakle, dok se u Hrvatskoj one koji su u mogućnosti želi potaknuti na doniranje hrane, u Francuskoj će ih se na to zakonski obvezivati.

    Jedan od rijetkih zakona koji su Francuzi donijeli jednoglasno supermarketima će narediti da doniraju neprodanu, ali jestivu hranu u humanitarne svrhe ili u krajnjem slučaju – za životinje, dok će se nejestiva hrana kompostirati. Supermarketi će morati potpisati ugovore s humanitarnim grupama, a ukoliko ih ne budu ispoštovali, očekuju ih kazne do 75 tisuća eura ili pak dvogodišnji pritvor za njihove čelnike.

    Na kraju ostaje pitanje – zašto Francuzi mogu, a mi ne možemo? Odgovor je vjerojatno na samom tržištu, i moguće ga je naslutiti čim razmislite koliko je hrane, a samim time i supermarketa, na našem tržištu zapravo naše u punom smislu te riječi.

    Imate više informacija o ovoj temi, želite li komentirati, napisati reakciju ili želite prijaviti pogrešku u tekstu?

    VIŠE IZ KATEGORIJE

    Na memorijalnom turniru u Rijeci, Katia je osvojila sve što se može osvojiti!

    Karate – Katia Šegavčić zlatna u Rijeci

    Sedam hrvatskih gradova točno u podne okupit će tisuće ljudi u Osijeku, Zagrebu, Čakovcu, Rijeci, Zadru, Splitu i Dubrovniku točno u podne s nekih od svojih najatraktivnijih lokacija krenut će u lov na novi svjetski rekord u Najdužoj ljudskoj špagi na svijetu

    [FOTO] Srbić, Ude i Benović u subotu napadaju svjetski rekord u Najdužoj špagi na svijetu

    Prijava je otvorena za filmsku publiku i za one koji će to tek postati. Za tajnog je gledatelja najbitnije da se voli igrati, promišljati, analizirati, dijeliti svoje mišljenje i da želi doprinijeti reviji hrvatskog kratkog filma u Osijeku

    Filmska RUNDA traži tajnog gledatelja!