GOSPODARSTVO

Nova pravila u prometu od danas

Najvažnija promjena odnosi se na znatno pojeftinjenje vozačkih ispita, ali će se, s druge strane, kršenje prometnih pravila teže kažnjavati.

    Objavljeno 01.01.2018
    OsijekNews redakcija

    S prvim danom 2018. na snagu su stupila nova pravila u prometu, koja bi posebno zanimljiva trebala biti mladim vozačima i onima koji će to tek postati. Najvažnija promjena odnosi se na znatno pojeftinjenje vozačkih ispita, ali će se, s druge strane, kršenje prometnih pravila teže kažnjavati.

    Kako javlja HRT, polaganje vozačkog ispita do kraja ove godine stajalo je otprilike 7200 kuna, a nakon toga autoškole same mogu odrediti cijenu. Ona bi mogla biti niža i za više od tisuću kuna.

    Nova vozila za osposobljavanje kandidata na tehnički pregled morat će tek nakon dvije godine, a polaznici će moći učiti i na vozilima starima deset godina umjesto dosadašnjih sedam. U nekim autoškolama smatraju da će tako na cestu dolaziti loši vozači. Po novome, instruktori mogu biti zaposleni i na nepuno radno vrijeme.

    Strože kazne za vozače
    Od 1. siječnja 2018. vrijede strože kazne, a naročito za mlade vozače. Tako će vozačima koji u dvije godine skupe devet kaznenih bodova vozačka dozvola biti poništena, nakon čega će morati pričekati dvije godine na ponovno polaganje vozačkog ispita.

    Što se tiče vozača starijih od 24 godine, njima će policija poništiti vozačku dozvolu nakon što prikupe 12 kaznenih bodova

    Nova pravila za vlasnike automobila
    Početak 2018. godine donosi niz novih pravila koja se odnose na vlasnike automobila.

    Jedna od najvažnijih promjena odnosi se na kupce rabljenih automobila. Oni su, naime, dosad za postupak prijenosa vlasništva morali otići kod javnog bilježnika, u policiju i poreznu upravu, a od 1. 1. sljedeće godine sve će moći obavljati na jednom mjestu.

    Puno jednostavniji prijenos vlasništva nad vozilom
    Konkretno, prijenos vozila moći će se obavljati u svakoj stanici za tehnički pregled vozila uz predočenje prometne dozvole i kupoprodajnog ugovora, koji ne mora biti ovjeren kod javnog bilježnika.

    Nadalje, usluge sudskih vještaka postat će nepotrebne, pa i u pogledu procjene vrijednosti kod oštećenih vozila.

    ‘Mi smo sada imali mogućnost da se od strane sudskog vještaka procjenjuje realna vrijednost rabljenog vozila, pri čemu se uzimaju u obzir kilometraža, opće stanje vozila, stanje na tržištu, pogotovo ako je vozilo oštećeno, što je bilo nekakva relacija da se ispravno procjenjuje porez na temelju realne vrijednosti vozila’, pojasnio je sudski vještak u razgovoru za HRT.

    Ukida se porez na prijenos vlasništva, uvodi se nova pristojba
    Prema novoj uredbi o tarifama, pristojba će se računati samo na temelju starosti vozila i snage motora, bez obzira na oštećenja. S druge strane, ukida se porez na prijenos vlasništva od pet posto, a uvodi se pristojba koja bi trebala biti dosta jeftinija.

    Sam iznos te naknade vlada je prošli tjedan utvrdila uredbom, a kreće se od jedne kune po kilovatu (KW) za automobile starosti od 21 do 30 godina do 50 kuna po KW za aute do jedne godine.

    Konkretno, procjenjuje se da će pristojba koja će se na prijenos vozila plaćati nakon 1. siječnja biti na razini 50 posto vrijednosti još uvijek važećeg poreza od pet posto.

    Prema podacima Ministarstva financija, u 2016. je bilo izdano oko 210 tisuća rješenja s osnova trošarina na promet rabljenih vozila, što je proračunu donijelo 194 milijuna kuna, dok se u sljedećoj godini s osnova upravne pristojbe očekuje upola manji prihod, odnosno oko sto milijuna kuna manje.

    Ukida se tehnički za nove automobile
    Od 1. siječnja 2018. ukida se i tehnički pregled za potpuno nove automobile pa bi tako prva registracija novog vozila trebala pojeftiniti za oko 250 kuna.

    Iz Ministarstva financija su prošli tjedan najavili kako bi sredinom siječnja moglo doći i do promjena u oporezivanju prilikom nabave novih automobila, odnosno donošenje uredbe prema kojoj bi od oporezivanja po vrijednosnom kriteriju u cijelosti izuzeli vozila čija je prodajna cijena s PDV-om niža od 150 tisuća kuna, a takvih je oko 65 posto svih novih prodanih vozila.

    Imate više informacija o ovoj temi, želite li komentirati, napisati reakciju ili želite prijaviti pogrešku u tekstu?

    VEZANE VIJESTI

    U prvoj fazi bit će omogućen pristup podzemnoj garaži Kappa centra iz Ulice Hrvatske Republike, odnosno u drugoj fazi iz Ulice Ivana Gundulića

    Obavijest o privremenoj obustavi prometa u ulici Prolaz Ante Slavičeka

    Zbog izvođenja radova na pojačanom održavanju kolnika cesta (frezanje-asfaltiranje), zamjeni kanalizacijskih okana i slivničkih rešetki u ulici Prolaz Ante Slavičeka Više…

    Podvožnjak će i službeno biti otvoren u 07:55 sati u petak 25. kolovoza a prvi će njime svoje automobil provesti najbolji osječki maturanti

    Podvožnjak na Čepinskoj se otvara sutra (petak) u jutro

    “Riječ je o realizaciji dugoočekivanog kapitalnog projekta kojim se rješava gorući problem prometnih zastoja u jednoj od najprometnijih ulica u Više…

    Zatvara se za promet dionica Županijske ulice od križanja s Ulicom Ivana Gundulića do kružnog toka „Đakovština“

    Proširuje se zone zahvata gradilišta u Županijskoj ulici

    Zbog radova na Modernizaciji tramvajske infrastrukture na području grada Osijeka, od nedjelje 7. svibnja ove godine zatvara se za promet Više…

    VIŠE IZ KATEGORIJE

    Pozitivna iskustva stotina tisuća ljudi diljem Hrvatske koji su uz Auro Domus obogatili svoje kućne budžete iznosima što se mjere u stotinama, tisućama, pa i desecima tisuća eura

    Val visokih cijena: Otkup zlata s Auro Domusom donosi dodatne prednosti

    30. Proljetni i 24. Obrtnički sajam u Osijeku otvorio je premijer Andrej Plenković  koji je najavio da Vlada zbog postignutih gospodarskih rezultata nakon izbora planira pokrenuti redefiniranje ciljeva iz nacionalne razvojne strategije

    [FOTO] U Gospodarskom centru otvoren 30. Proljetni i 24. Obrtnički sajam u Osijeku

    U tom vremenu za promet ostaje zatvorena i cesta na Trgu Baruna Trenka, a Gundulićeva ulica od Radićeve do Stepinčeve postaje slijepa ulica

    Zatvara se u poptunosti promet u dijelu Stepinčeve