Arhiva

Nezapamćeno nevrijeme u Osijeku – Voda bila viša od pola metra, stradale kuće i auti

    Objavljeno 28.06.2016
    OsijekNews redakcija

    Čak ni najstariji Osječani ne pamte da je grad na Dravi dva dana zaredom pogodilo strašno nevrijeme praćeno olujnim vjetrom, ledom i kišom. Vjetar je u gotovo svim dijelovima grada čupao stabla, voda je poplavila mnoge podrume i prometnice, a oko 17 sati olujni vjetar doslovce je iščupao prozore s Ginekologije i odnio limeni krov s Pedijatrije KBC-a! Osoblje je brzo reagiralo i sklonilo male pacijente na sigurno, tako da nitko nije ozlijeđen.

    – Vjetar je iščupao prozore s tzv. mosta prema Ginekologiji i odnio krov iznad Pedijatrije. Sve je poplavljeno i puno vode. Pokušavamo sanirati što se da, ali kiša i dalje nemilice pljušti – javio nam se dr. Vlatko Kopić, v.d. zamjenika KBC-a Osijek, te dodao: “U samo nekoliko minuta na odjelu je napadalo desetak centimetara vode!”

    Inače, četvrti kat Pedijatrije nedavno je potpuno obnovljen i sada je sav novi inventar uništen, od igraonice do računala. Sestre su spašavale pacijente, skupljale vodu i, zajedno s ravnateljem, pokušavale spasiti što se spasiti da.

    Istočni dio grada ostao je bez struje, a u prekidu je bio i tramvajski promet zbog kidanja električnih vodova. No, djelatnici GPP-a reagirali su brzo, pa su umjesto tramvaja prometovali autobusi.

    Dan ranije, u nedjelju, u samo 20-ak minuta sedam se kuća u Banovoj ulici u Donjem gradu našlo pod vodom čak do visine “cokla”! Jak je vjetar rušio stabla, konkretno na uglu Umaške i Kaštelanske ulice, ali i na nekoliko drugih lokacija, dok jedna osječka obitelj u Hadrijanovoj ulici, koja se tijekom nevremena našla u automobilu, iz njega nije mogla izići od vode, pa su joj morali priskočiti u pomoć vatrogasci.

    Kolika je bila količina vode u kratkom vremenu pokazuje i podatak da je Javna profesionalna vatrogasna postrojba u samo sat vremena zabilježila 44 poziva u pomoć.

    – Najčešće su tražili pomoć zbog ispumpavanja vode iz podruma, a uz Osijek najgore su stradali Višnjevac i Josipovac. U gradu je najgora situacija bila u Banovoj ulici, uz dravski nasip, koja je najniža točka u Donjem gradu. Kanalizacija nije mogla primiti toliku količinu oborinske vode – pojasnio je Boris Banjan, zapovjednik osječkog JPVP-a.Kolika je šteta nastala stanovnici Banove ulice zbrajali su jutros, kad ih je posjetila Glasova reporterska ekipa. Naviknuo na poplave, Zvonimir Tomičić s broja 48a na palete je podigao svu bijelu tehniku koju ima u podrumu, no pritisak je bio toliki da je voda nadirla kroz stroj za pranje rublja u bubanj, a voda je nadirala i kroz “fugne” na pločicama.- Bilo je sigurno 30 centimetara vode, ne pamtim da je bilo ovako. Neki misle da je to zbog radova na kolektoru, no moje je mišljenje da je problem kanalizacija. Već sam ranije ostajao bez bijele tehnike i vidjet ću što će biti ovaj put – rekao je Tomičić.Borisa Selimovića s broja 36a zatekli smo kako sa sinom provjerava stanje automobila koji im je bio plivao u vodi. Kažu da to nije jedini potopljeni automobil.

    – Nervozni smo jer ovo što doživljavamo nije nimalo ugodno. Ovo je prvi put da je bilo ovako strašno, pa razmišljamo kako je možda to stanje vezano i uz građevinske radove na kolektoru.

    Vatrogasci iz DVD-a Donji grad odmah su uključili nekoliko pumpi, a potom je došao i gradonačelnik Vrkić te predstavnici Vodovoda – rekao nam je Selimović. Inače, osim u Banovoj, poplavljeni su i podrumi u nekoliko ulica na Jugu 2.

    Glas Slavonije – Marija MIHELIĆ
    FOTO: Gojko Mitić
    Galeriju fotografija pogledajte OVDJE.
    GRAĐANI IMAJU PRAVO NA NAKNADU ŠTETE – GRADILIŠTE JE OSIGURANO
    Tijekom nevremena Banovu je obišao gradonačelnik Ivan Vrkić koji se i dan kasnije, prije dolaska na posao, otišao uvjeriti da se voda ondje povukla.

    – Službe su cijelo vrijeme bile na raspolaganju svima, u što sam se osobno uvjerio, te su u istom trenutku postupale po zaprimljenim dojavama. Isto tako, svim sugrađanima koji imaju bilo kakvu štetu prouzročenu današnjom poplavom u Banovoj ulici ili ulicama u okolici želim dati do znanja kako su svi radovi osigurani, zbog čega imaju pravo na naknadu štete. Trebaju se javiti gradskim službama, nakon čega ćemo vidjeti koji su daljnji koraci, ali ono što je najvažnije, osobno ću se zauzeti za to da nitko ne ostane oštećen na bilo koji način – rekao je gradonačelnik.

    Nakon što se voda povukla, Vrkić je dao nalog da se Banova ulica opere i očisti, a poslao je i ljude iz gradske uprave da obiđu desetak objekata u Banovoj koji su bili pod vodom u nedjelju.

    – Ispumpavao se i podvožnjak na Trpimirovoj, no ondje su radovi u završnoj fazi i struka me uvjerava da od jeseni više neće biti takvih situacija jer će uskoro sve biti trajno sanirano – poručio je Vrkić.

    Imate više informacija o ovoj temi, želite li komentirati, napisati reakciju ili želite prijaviti pogrešku u tekstu?

    VEZANE VIJESTI

    Osijek drugi dan zaredom na udaru silovite oluje – nevrijeme izazvalo još veći kaos u gradu!

    Strašna je bila slika Osijeka i okolnih mjesta nakon olujnog nevremena koje je najveći slavonski grad i njegovu okolicu zahvatilo Više…

    VIŠE IZ KATEGORIJE

    Prijava je otvorena za filmsku publiku i za one koji će to tek postati. Za tajnog je gledatelja najbitnije da se voli igrati, promišljati, analizirati, dijeliti svoje mišljenje i da želi doprinijeti reviji hrvatskog kratkog filma u Osijeku

    Filmska RUNDA traži tajnog gledatelja!

    Flamenko nam stiže u svom tipičnom tablao formatu, u glazbenoj izvedbi flamenko pjevačice Nine Ćorić u pratnji gitarista Tea Mandžuke te (tradicionalnoj) plesnoj izvedbi španjolske plesačice flamenka

    Flamenco uživo! Na krovu Kulturnog centra!

    Ljeto je u Portanovi - a Portanova nagrađuje. Sljedećih tjedana očekuju vas još vrijednih nagrada, a ove nedjelje Polaris i Surfer na II katu rade

    Ovaj tjedan osvoji Tommy Hilfiger par obuće po izboru u Portanovi