Arhiva

Ministar zaštite okoliša i prirode Slaven Dobrović obišao kompostište na Biljskoj cesti, odlagalište Lončarica Velika te sanirano odlagalište otpada Filipovica

    Objavljeno 30.03.2016
    OsijekNews redakcija

    Ministar zaštite okoliša i prirode Slaven Dobrović izjavio je u Osijeku kako Hrvatska ima obvezu unaprijediti sustav gospodarenja otpadom, koji mora postati ekološki i ekonomski održiv .

    Ministar je s gradonačelnikom Ivanom Vrkićem i saborskim zastupnikom Miroslavom Šimićem nazočio prezentaciji ‘Gospodarenje otpadom u gradu Osijeku 2010-2015 – primjer dobre prakse’, a potom je sudjelovao u podjeli posuda za biootpad stanarima zgrade u naselju Sjenjak. Dio je to šireg EU projekta čiji je cilj smanjiti količine biorazgradivog otpada koji se odlaže na odlagalištima, a Ministarstvo izrađuje akcijski plan kućnog kompostiranja koji će se, najavljuje ministar, donijeti u najkraćem mogućem roku. Dobrović je novinarima kazao kako je gospodarenje otpadom važan dio u izgradnji održivog društva.

    No, ocijenio je da Hrvatska, po pitanju odvojenog prikupljanja otpada, ne ispunjava obveze iz Pristupnog ugovora s EU, ističući kako se to mora promijeniti, pri čemu osječki primjer pomaže u što skorijem ispunjenju tog cilja. Ustvrdio je brojne jedinice lokalne samouprave gradnju regionalnih centara za gospodarenje otpadom vide kao jedino rješenje za taj problem i ne poduzimaju nikakve druge aktivnosti, što u Osijeku nije slučaj.

    Upitan je li se odustalo od izgradnje spalionice otpada u Zagrebu, kao što su izvijestili neki mediji, Dobrović je odgovorio kako je sa zagrebačkom Gradskom upravom formirana zajednička radna skupina, ‘s obzirom da argumentacija za spalionicu ni u kom slučaju ne može opravdati takav zahvat’, pa misli da ona ‘sasvim sigurno ispada iz opcija’. ‘Tamo ćemo raditi upravo na projektima odvojenog prikupljanja, kućnog kompostiranja, izgradnje reciklažnih centara sa sortirnicama’, poručio je ministar Dobrović.

    Novinare je zanimalo i hoće li Ministarstvo ostati u prostorijama ‘Zagreb Towera’ te je li napravljena analiza, s obzirom da se bivšu vlast prozivalo da je to preskupa varijanata. Ministar je rekao kako rezultati analize pokazuju i da ugovori, koji su zatečeni, obvezuju da Ministarstvo tamo treba ostati još 41 mjesec, jer bi u slučaju prijevremenog izlaska morali platiti više od 30 milijuna kuna.

    Direktor osječkog komunalnog poduzeća ‘Unikom’ Davor Vić kazao je kako podjelom prvih dvije tisuće kompostera za odvojeno prikupljanje biorazgradivog otpada iz stambenih zgrada počinje novo poglavlje u rješavanju problema smanjivanja miješanog komunalnog otpada, koji se od 2008. godine smanjio za 30 posto.

    Ministar Dobrović u Osijeku je s Miroslavom Šimićem i gradonačelnikom Osijeka Ivanom Vrkićem obišao kompostište na Biljskoj cesti, odlagalište Lončarica Velika te odlagalište otpada Filipovica , koje je pred završetkom sanacije.

    Miroslav Šimić – ne smijemo biti zadovoljni stanjem s odlaganjem otpada u Osijeku!
    Bilo mi je zadovoljstvo sudjelovati u organizaciji radnog posjeta Ministra zaštite okoliša i prirode Slavena Dobrovića koji je danas boravio u Osijeku.

    Ministar je zajedno s gradonačelnikom i predstavnicima gradske uprave nazočio prezentaciji na temu gospodarenja otpadom u gradu Osijeku te je nakon toga sudjelovao u podjeli prvih posuda za biootpad stanarima zgrade kolektivnog stanovanja na Sjenjaku.

    Osim toga obišli smo kompostanu na Biljskoj cesti i sanirano odlagalište na Filipovici. Posebno lijepo je bilo u osnovnoj školi Mladost gdje su nam učenici prezentirali svoja znanja o energetskoj učinkovitosti. Za mene je ipak najvažniji bio posjet odlagalištu otpada Lončarica Velika na čije sam loše stanje zajedno s drugim kolegama vijećnicima često upozoravao. Posjetili smo i građane koji žive neposredno uz odlagalište i koji su ministra upoznali s problemima vezanim uz odlagalište Lončarica velika.

    Drago mi je da mogu pohvaliti gradsku upravu zbog angažiranja na projektu odvojenog prikupljanja otpada i što je Osijek jedan od najboljih primjera pozitivne prakse u Hrvatskoj. No isto tako bez konačnog rješenja postojećih problema na Lončarici velikoj i saniranja te deponije, niti mi niti gradska uprava ne smijemo biti zadovoljni stanjem s odlaganjem otpada u Osijeku.

    Ministar Dobrović je ponudio Svoju pomoć u projektima koje provodi grad i zadovoljan sam što u Ministarstvu zaštite okoliša i prirode ovaj put imamo partnera – zaključio je Miroslav Šimić.

    Imate više informacija o ovoj temi, želite li komentirati, napisati reakciju ili želite prijaviti pogrešku u tekstu?

    VEZANE VIJESTI

    Unutra će biti novi turistički i marketinških sadržaji, što bi trebalo dovesti i do četrdesetak novozaposlenih

    Projekt “Stara pekara” bi mogao biti gotov i prije roka!?

    Gradonačelnik Ivan Vrkić zajedno s predstavnikom radova Monte – mont d.o.o. Vladom Iličićem danas je govorio o napretku radova na Više…

    Konstituirano gradsko vijeće – Vlast u Osijeku obnašat će Ivan Vrkić u koaliciji s Mostom i HDSSB-om

    Izborom sveučilišnog profesora, dr. sc. Željka Požege za novog predsjednika Gradskog vijeća Osijeka u ponedjeljak je i službeno konstituiran novi Više…

    Budućnost može biti svijetla

    Nije jednostavno danas razgovarati o Osijeku, pogotovo ako su glavne teme nedostatak radnih mjesta, veliki broj odlazaka mladih, visokoobrazovanih ljudi, Više…

    VIŠE IZ KATEGORIJE

    Na memorijalnom turniru u Rijeci, Katia je osvojila sve što se može osvojiti!

    Karate – Katia Šegavčić zlatna u Rijeci

    Sedam hrvatskih gradova točno u podne okupit će tisuće ljudi u Osijeku, Zagrebu, Čakovcu, Rijeci, Zadru, Splitu i Dubrovniku točno u podne s nekih od svojih najatraktivnijih lokacija krenut će u lov na novi svjetski rekord u Najdužoj ljudskoj špagi na svijetu

    [FOTO] Srbić, Ude i Benović u subotu napadaju svjetski rekord u Najdužoj špagi na svijetu

    Prijava je otvorena za filmsku publiku i za one koji će to tek postati. Za tajnog je gledatelja najbitnije da se voli igrati, promišljati, analizirati, dijeliti svoje mišljenje i da želi doprinijeti reviji hrvatskog kratkog filma u Osijeku

    Filmska RUNDA traži tajnog gledatelja!